Εδώ Κύπρος-Ειδήσεις, 4 Σεπτεμβρίου 2013

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συναντήθηκε με αμερικανικό επενδυτικό οίκο

—————————————————

Συνάντηση με εκπροσώπους μεγάλου αμερικανικού επενδυτικού οίκου, με έδρα την Ουάσιγκτον, οι οποίοι ενδιαφέρονται για επενδύσεις στην Κύπρο σε διάφορους τομείς, είχε στο Προεδρικό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ.

 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το ενδιαφέρον του αμερικανικού οίκου για επενδύσεις στην Κύπρο είναι “πολυδιάστατο και περιλαμβάνει τους τομείς της ενέργειας, των ακινήτων και του τουρισμού, αλλά και την κατασκευή υποδομών (μαρίνων, λιμανιών και άλλων)”.

 

Στόχος των εκπροσώπων του οίκου κατά τη συνάντηση τους με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, όπως είχε δηλώσει στο ΚΥΠΕ αρμόδια πηγή, είναι να εκφράσουν τις προθέσεις τους για επενδύσεις στην Κύπρο αλλά και να διερευνήσουν τις προθέσεις της κυπριακής Κυβέρνησης επί των σκέψεων που κάνουν.

 

Παράλληλα επιθυμούν να διαπιστώσουν τη δυνατότητα που έχει η Κύπρος να ανταποκριθεί με ταχύτητα στο να προχωρούν γρήγορα οι τυχόν επενδύσεις τους στο νησί.

 

Ο συγκεκριμένος αμερικανικός οίκος, ο οποίος διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά ταμεία στις ΗΠΑ καθώς και νομικό τμήμα, διαχειρίζεται αυτή την περίοδο το μεγαλύτερο έργο φυσικού αερίου στον κόσμο που βρίσκεται στην Αλάσκα, συνολικής αξίας 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το συγκεκριμένο έργο περιλαμβάνει τη δημιουργία τερματικού σταθμού, αγωγούς φυσικού αερίου και χώρους φορτοεκφόρτωσης.

 

Σε σχέση με το γιατί επέλεξαν την Κύπρο για επενδύσεις, η ίδια πηγή είπε στο ΚΥΠΕ ότι “υπήρξε ενδιαφέρον από μέρους τους για τα δρώμενα στο νησί και θεωρούν πως η Κύπρος μπορεί να είναι σημείο αναφοράς για την ανάπτυξη στην περιοχή”. Επίσης προσβλέπουν ότι θα έρθει η ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας, “ιδιαίτερα με την ανάπτυξη του τομέα της ενέργειας”.

 

Το γεγονός ότι για πρώτη φορά έρχονται οργανωμένα στην Κύπρο αμερικανικά συμφέροντα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, οφείλεται και στο ότι οι εκπρόσωποι του αμερικανικού αυτού οίκου διακρίνουν από τις πολιτικές επαφές τους στην Ουάσιγκτον ότι υπάρχει και μια πολιτική στροφή στις ΗΠΑ και ότι έχουν την στήριξη της αμερικανικής Κυβέρνησης για τις ενέργειες τους αυτές.

 

Ανέφερε επίσης ότι ο συγκεκριμένος οίκος διαθέτει και σημαντική επιρροή στην αμερικανική πολιτική σκηνή, τόσο στους Ρεπουμπλικάνους όσο και στους Δημοκρατικούς.

 

Το Κυπριακό, οι εξελίξεις στην Αίγυπτο και η κατάσταση στη Συρία στις επαφές του ΥΠΕΞ στην Αίγυπτο

——————————————–

Οι εξελίξεις στην Αίγυπτο, το Κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις σε διάφορους τομείς με έμφαση στον τομέα της ενέργειας, η κατάσταση στη Συρία, το Μεσανατολικό καθώς και άλλα περιφερειακά και διεθνή θέματα βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, με τον Αιγύπτιο ομόλογο του Nabil Fahmy, στην Αίγυπτο όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

 

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Κασουλίδης, αφού ενημερώθηκε διεξοδικά από τον Αιγύπτιο ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις και την παρούσα κατάσταση στη χώρα, εξέφρασε ικανοποίηση για την τήρηση του οδικού χάρτη και επανέλαβε τη στήριξη της Κύπρου προς τον αιγυπτιακό λαό στην πορεία εκδημοκρατισμού της χώρας.

 

Ο κ. Fahmy ευχαρίστησε για την ειλικρινή υποστήριξη της Κύπρου προς την Αίγυπτο και την αμέριστη συμπαράστασή της στις επιλογές του αιγυπτιακού λαού.

 

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι θέση της χώρας του είναι πως η λύση των προβλημάτων πρέπει να στηρίζεται στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας και διαβεβαίωσε για τη συνέχιση της στήριξης της Αιγύπτου προς την Κύπρο στα διάφορα διεθνή φόρα.

 

Τόνισε πως οποιαδήποτε λύση του Κυπριακού πρέπει να σέβεται όλα τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

 

Αναφορικά με τη διμερή συνεργασία, οι δυο Υπουργοί συμφώνησαν στην ανάγκη για πραγματοποίηση τακτικών συναντήσεων μεταξύ των δυο πλευρών με στόχο την προώθηση της συνεργασίας σε θέματα ενέργειας, υδρογονανθράκων, θαλάσσιας πολιτικής αλλά και σε άλλους τομείς όπως ο τουρισμός, το εμπόριο και οι επενδύσεις.

 

Συμφώνησαν επίσης να συνεργαστούν για το κοινό όφελος  από τα σχετικά προγράμματα της ΕΕ για την περιοχή.

 

Τέλος, σε σχέση με την κατάσταση στη Συρία, καταδίκασαν τα εγκλήματα σε βάρος του συριακού λαού και ιδιαίτερα τη χρήση χημικών.

 

Ο Κασουλίδης ενημέρωσε επίσης για τις διαβεβαιώσεις που έλαβε για μη χρήση της Κύπρου ως ορμητήριο σε οποιαδήποτε ενδεχόμενη επίθεση κατά της Συρίας.

 

Μετά το πέρας των συνομιλιών τους οι δυο Υπουργοί έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου.

 

Νωρίτερα, ο κ. Κασουλίδης έγινε δεκτός από τον προσωρινό Πρόεδρο της Αιγύπτου Adly Mansour, στον οποίο μετέφερε γραπτό μήνυμα του Προέδρου Αναστασιάδη.

 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Υπουργός εξήγησε ότι η Κύπρος κατανοεί την παρούσα φάση την οποία διέρχεται η Αίγυπτος και διαβεβαίωσε για τη σταθερή στήριξή της στις επιθυμίες και προσδοκίες του αιγυπτιακού λαού, όπως αυτές εκφράστηκαν μέσα από τις κινητοποιήσεις του, για ένα καλύτερο μέλλον.

 

Διαβεβαίωσε, επίσης, για τη βούληση της κυπριακής Κυβέρνησης να εργαστεί για την περαιτέρω ενίσχυση των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων με την Αίγυπτο.

 

Ακολούθησε συνάντηση του Κύπριου Υπουργού με τον Υπουργό Πετρελαίου της Αιγύπτου Sherif Ismail, με τον οποίο συζήτησε τη συνεργασία των δυο χωρών σε θέματα της αρμοδιότητάς του.

 

Συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση των επαφών μεταξύ των δυο πλευρών με στόχο την ολοκλήρωση των συμφωνιών που εκκρεμούν και τη σύναψη νέων που διευρύνουν και αναβαθμίζουν τη συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών σε θέματα ενέργειας.

 

Σήμερα,  ο κ. Κασουλίδης συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Αιγύπτου δρα Hazem El Beblawy, στον οποίο μετέφερε τη στήριξη της κυπριακής Κυβέρνησης στις προσπάθειες της μεταβατικής κυβέρνησης της χώρας για σταθεροποίηση της κατάστασης το συντομότερο δυνατό.

 

Ανασκόπησαν τη διμερή συνεργασία στον οικονομικό τομέα και συζήτησαν τρόπους περαιτέρω ενίσχυσής της.

 

Ακολούθησε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου δρα Nabil El Arabi, με τον οποίο συζήτησε τις εξελίξεις στην περιοχή με έμφαση στην κατάσταση στη Συρία και τις εξελίξεις στο Μεσανατολικό, υπό το φώς και των αποφάσεων της 140ής τακτικής συνόδου του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Κάιρο.

 

Συζητήθηκαν επίσης το Κυπριακό και η περαιτέρω συνεργασία του Αραβικού Συνδέσμου με την Κύπρο και την ΕΕ γενικότερα.

 

Στη συνέχεια ο Υπουργός είχε διαδοχικές συναντήσεις με τη θρησκευτική ηγεσία της Αιγύπτου,  τον  Πατριάρχη των Κοπτών Tawadros II και τον Μεγάλο Ιμάμη του Al Azhar δρα Ahmed El Tayeb, στους οποίους μετέφερε μήνυμα αλληλεγγύης του κυπριακού λαού προς τον φίλο αιγυπτιακό λαό.

 

Συνάντηση είχε επίσης και με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β`, στον οποίο μετέφερε το έντονο ενδιαφέρον της κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου για το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και τον Ελληνισμό της Αιγύπτου.

 

Από πλευράς του, ο Πατριάρχης ευχαρίστησε θερμά την Κύπρο και τον λαό της για την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη που προσφέρουν αδιάλειπτα στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

 

Τέλος, ο κ. Κασουλίδης παραχώρησε συνέντευξη στο σαουδαραβικών συμφερόντων δορυφορικό τηλεοπτικό κανάλι MBC.

 

Ο Υπουργός ολοκλήρωσε τις επαφές του στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα και επιστρέφει στην Κύπρο.

 

Ολοκληρώθηκε η επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Κνεσσέτ στην Κύπρο

——————————

Ολοκληρώθηκε χθες η διήμερη επίσημη επίσκεψη του Προέδρου του Κοινοβουλίου του Ισραήλ (Κνεσσέτ) Yuli-Yoel Edelstein, ο οποίος αναχώρησε το βράδυ για το Ισραήλ.

 

 

 

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Βουλής, ο κ. Edelstein πραγματοποίησε σειρά επαφών, ενώ υπέγραψε και Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ των Κοινοβουλίων Κύπρου και Ισραήλ.

 

 

 

Ο Πρόεδρος της Κνεσσέτ έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β’. Ο κ. Edelstein είχε επίσης συνάντηση με τον κ. Ομήρου, την οποία ακολούθησε υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας για την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων και επαφών μεταξύ των δύο Κοινοβουλίων.

 

 

 

Σημαντική πρόνοια του Πρωτοκόλλου ήταν η εκατέρωθεν σύσταση Ομάδων Φιλίας και ως εκ τούτου, στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Κνεσσέτ συναντήθηκε με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, Πρόεδρο της νεοσύστατης Ομάδας Φιλίας Κύπρου-Ισραήλ και τα μέλη της Πρόδρομο Προδρόμου (Αναπλ. Πρόεδρος), Γιώργο Λουκαΐδη, Αδάμο Αδάμου και Δημήτρη Συλλούρη.

 

 

Ο κ. Ομήρου παρέθεσε, εξάλλου, χθες το μεσημέρι, επίσημο γεύμα προς τιμήν του κ. Edelstein, της συζύγου του και της αντιπροσωπείας που τον συνόδευε.

 

 

Ο Πρόεδρος της Κνεσσέτ συναντήθηκε  και με το Δήμαρχο Λευκωσίας Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη, με τον οποία επισκέφθηκε τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός.

 

 

Τον κ. Edelstein θα κατευοδώσει απόψε στο αεροδρόμιο Λάρνακας, εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής, η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων και Παθόντων, Σκεύη Κούτρα-Κουκουμά.

 

 

 

Ο κ. Edelstein συνοδευόταν από τη σύζυγό του και υψηλόβαθμους υπηρεσιακούς παράγοντες, ενώ σε όλες τις συναντήσεις, τον συνόδευε επίσης ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο Michael Harari.

Καμία χρήση χημικών όπλων από τη Δαμασκό, ισχυρίζεται η Πρεσβεία της Συρίας στη Λευκωσία

———————————-

Η συριακή Κυβέρνηση δεν έκανε και δεν πρόκειται να κάνει χρήση χημικών όπλων κατά των πολιτών της, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, για ηθικούς, νομικούς, ανθρωπιστικούς και πολιτικούς λόγους, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Πρεσβείας της Συρίας στη Λευκωσία.

 

Προστίθεται ότι μια επίθεση εναντίον της Συρίας, θα στρέφεται εναντίον του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και της αξιοπιστίας του Οργανισμού, καθώς και του ρόλου του για διατήρηση της παγκόσμιας ασφάλειας και ειρήνης.

 

Στην ανακοίνωση, ημερομηνίας 1ης Σεπτεμβρίου, με τίτλο «Η θέση της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας αναφορικά με τους ισχυρισμούς για χρήση χημικών όπλων στη Συρία», τίθεται εν αμφιβόλω η κατοχή χημικών όπλων εκ μέρους της συριακής Κυβέρνησης, ενώ επαναλαμβάνεται η έκκληση του Υπουργού Εξωτερικών της χώρας να παραθέσουν αποδείξεις δημόσια, όσοι κατηγορούν τον συριακό στρατό για χρήση «αυτού του μη ηθικού όπλου».

 

Υποστηρίζεται εξάλλου ότι σκοπός των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας, μέσω της επαπειλούμενης επίθεσης κατά της χώρας και της κλιμάκωσης της έντασης, είναι η παρεμπόδιση της ολοκλήρωσης του έργου των επιθεωρητών του ΟΗΕ.

 

Επίσης, προστίθεται, στοχεύουν στη ματαίωση των προσπαθειών, σε διεθνές επίπεδο, για εξεύρεση πολιτικής λύσης στη συριακή κρίση, ενώ προσπαθούν να εμποδίσουν την κατάρρευση των «ένοπλων τρομοκρατικών ομάδων» και της Αλ Κάιντα και να ενισχύσουν την ασφάλεια του Ισραήλ, πλήττοντας τις αμυντικές ικανότητες της Συρίας.

 

«Η προσφυγή σε ένα στρατιωτικό πλήγμα εναντίον της Συρίας θα επαναφέρει τη λογική της αποικιακής ηγεμονίας στον κόσμο μας και θα απειλήσει την ασφάλεια, κυριαρχία και ανεξαρτησία των αναπτυσσόμενων χωρών», αναφέρεται.

 

Εξάλλου, στην ανακοίνωση της Πρεσβείας γίνεται εκτενής αναφορά στο ιστορικό της έλευσης των επιθεωρητών του ΟΗΕ στη Συρία, ενώ αναφέρεται ότι λόγω της απόφασης της συριακής Κυβέρνησης «να προστατεύσει τους Σύριους πολίτες και να καταπολεμήσει την τρομοκρατία», οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους άρχισαν από το 2012 «να προπαγανδίζουν τη χρήση χημικών όπλων» εκ μέρους της Δαμασκού.

 

Υπ. Δικαιοσύνης: Ασφαλής η Κύπρος ενόψει ενδεχόμενης επίθεσης στη Συρία

————————————————————-

Έχουν γίνει όλοι οι απαραίτητοι σχεδιασμοί και οι συνεννοήσεις με αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες, που θα συμβάλουν στην ασφάλεια της Κύπρου μπροστά στο ενδεχόμενο επίθεσης στη Συρία, δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου, μιλώντας στο περιθώριο επίσκεψής του στη ΜΜΑΔ.

 

Ο κ. Νικολάου εξήγησε ότι από την πρώτη στιγμή η Αστυνομία έχει προχωρήσει στους απαραίτητους σχεδιασμούς, ώστε να εφαρμόσει τα ανάλογα σχέδια και έχουν κριθεί συγκεκριμένοι στόχοι ή σημεία για τα οποία θα πρέπει να ληφθούν μέτρα προστασίας. Μεταξύ αυτών, όπως είπε, είναι πρεσβείες και άλλοι χώροι στους οποίους συχνάζουν άνθρωποι που προέρχονται από τις αραβικές χώρες αλλά και επιπρόσθετα χώροι δυτικών συμφερόντων και χωρών που φαίνεται είτε να μετέχουν είτε να έχουν εκδηλώσει την υποστήριξή τους σε αυτή την προτιθέμενη επιχείρηση.

 

Ερωτηθείς κατά πόσο έχει έρθει σε επαφή και με τις βρετανικές βάσεις, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι το Υπουργείο βρίσκεται σε συνεννόηση με όσους χρειάζεται, τόσο τις πρεσβείες όσο και τις βάσεις και με όσους δυνατόν να συμβάλουν στην ασφάλεια του τόπου, αλλά και των εγκαταστάσεων και των πολιτών που διαβιούν σε αυτή τη χώρα.

 

«Λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα από πλευράς Αστυνομίας και έχουν μάλιστα γίνει και οι ανάλογες συνεννοήσεις μαζί με αρμόδιες άλλες υπηρεσίες, ώστε να υπάρξει ο αναγκαίος συγχρονισμός μεταξύ μας και να είμαστε πιο αποτελεσματικοί, τόσο σε σχέση με τη διαχείριση προσφύγων ή άλλων προσώπων τα οποία θα διέλθουν μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας για να πάνε σε κάποιους άλλους προορισμούς, όσο και σε σχέση με κινδύνους που μπορεί να διατρέχει ο τόπος είτε με την έλευση προσφύγων ή άλλων ή με αντιδράσεις που μπορούν να υπάρξουν από Άραβες οι οποίοι διαμένουν σε αυτή τη χώρα», ανέφερε.

 

Κύπρος και Ελλάδα συντονίζονται για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Συρία

——————————————-

Κύπρος και Ελλάδα συντονίζουν τις προσπάθειές τους και ενώνουν δυνάμεις για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Συρία, ενόψει του ενδεχομένου παροχής βοήθειας για εκκένωση υπηκόων τρίτων χωρών.

 

Ειδικά σχέδια των δύο χωρών προβλέπουν ότι η Κύπρος θα χρησιμοποιηθεί ως διαμετακομιστικός κόμβος ξένων υπηκόων, οι οποίοι θα μεταφερθούν από τον Λίβανο προς άλλες χώρες, ενώ ο ρόλος της Ελλάδας θα είναι βοηθητικός, ώστε η μεταφορά να γίνει το συντομότερο δυνατό.

 

Ανώτεροι αξιωματούχοι της ελληνικής Κυβέρνησης είχαν επαφές στη Λευκωσία, όπου συναντήθηκαν με τον Υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο και τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων Τάσο Μητσόπουλο, ενώ συμμετείχαν σε ευρεία σύσκεψη, στο Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών.

 

Ο Πάτροκλος Γεωργιάδης, Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, σε δηλώσεις του, είπε ότι η ελληνική πλευρά έχει εκπονήσει για τον σκοπό αυτό το σχέδιο «Ιώνη», ενώ ενημερώθηκε από την κυπριακή πλευρά για το αντίστοιχο πρόγραμμα «Εστία».

 

 

 

«Στόχος μας είναι Ελλάδα και Κύπρος να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας ενόψει της συριακής κρίσης, έτσι ώστε κύματα προσφύγων να αντιμετωπιστούν με κοινές δράσεις», για να αποφευχθούν τα χειρότερα αλλά και για τη διαχείριση της ανθρωπιστικής σκοπιάς του ζητήματος, είπε.

 

 

 

Συμπλήρωσε ότι σκοπός είναι Αθήνα και Λευκωσία να ενώσουν δυνάμεις για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που ενδέχεται να προκύψουν, ενεργοποιώντας παράλληλα και τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης.

 

 

 

«Το πρόβλημα δεν θα αφορά την Κύπρο ή την Ελλάδα, αλλά την Ευρώπη και τους εταίρους μας» είπε ο κ. Γεωργιάδης.

 

 

 

Από την πλευρά του ο Άγγελος Συρίγος, Γενικός Γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του Υπουργείου Εσωτερικών της Ελλάδας, αναφέρθηκε στην συμβολική παρουσία των δύο αξιωματούχων στη Λευκωσία.

 

 

 

«Θέλουμε να δείξουμε ότι σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για την ευρύτερη περιοχή, η Κύπρος και η Ελλάδα έχουν κοινή στάση για το πρόβλημα» και συντονίζονται σε επίπεδο βοήθειας στην εκκένωση υπηκόων τρίτων χωρών από τη Συρία και κυρίως το Λίβανο, είπε.

 

 

 

Πρόσθεσε ότι «τα προβλήματα είναι κοινά και οι λύσεις απαιτούν στενή συνεργασία».

 

 

 

Διευκρίνισε παράλληλα ότι υπάρχει πρόβλεψη για την εκκένωση υπηκόων τρίτων κρατών, οι οποίοι έχουν έρθει σε επαφή με την Ελλάδα και την Κύπρο και ζητούν βοήθεια στη διαμετακόμιση. Οι ξένοι υπήκοοι δεν θα παραμείνουν στην Κύπρο για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά θα διαμετακομισθούν σε άλλες χώρες.

 

Ο ρόλος της Ελλάδας είναι να βοηθήσει να γίνει η διαμετακόμιση το συντομότερο δυνατό, διότι τα μεγέθη της Κύπρου δεν επιτρέπουν να έχει μεγάλους πληθυσμούς για μακρό χρονικό διάστημα, κατέληξε ο κ. Συρίγος.

 

 

ΥΠΕΣ: Η Ελλάδα έτοιμη να βοηθήσει την Κύπρο και να παράσχει διευκολύνσεις σε όσους προσφύγουν στο νησί από Συρία

—————————————-

Η Ελλάδα είναι πρόθυμη αν και εφόσον κριθεί και παραστεί ανάγκη να συνδράμει με δικά της μέσα βοηθώντας την Κύπρο ώστε να παράσχει διευκολύνσεις σε Ευρωπαίους υπηκόους και πολίτες τρίτων χωρών που θα προσφύγουν στο νησί λόγω της κρίσης στην Συρία, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος.

 

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο επίσκεψης του στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ), ο Υπουργός αναφερόμενος στην συνάντηση που είχε το πρωί στο γραφείο του με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης της Ελλάδας Πάτροκλο Γεωργιάδη, είπε ότι συζητήθηκε “το επικείμενο θέμα που αφορά κόσμο ουσιαστικά που καλείται η Κυπριακή Δημοκρατία να φιλοξενήσει ενόψει του ότι μετά βεβαιότητας θα γίνουν όλα αυτά που προγραμματίζει η Αμερικανική Κυβέρνηση να κάμει στην Συρία”.

 

Γι αυτό πρέπει, σημείωσε, να είμαστε έτοιμοι. αυτό προϋποθέτει σε κάποιο βαθμό συνεργασία και με την Ελλάδα.

 

Η Ελλάδα, συνέχισε, είναι πρόθυμη αν και εφόσον κριθεί και παραστεί ανάγκη να συνδράμει με δικά της μέσα εις το να εξυπηρετηθούν αυτοί οι άνθρωποι.

 

Ο Υπουργός Εσωτερικών είπε πως η Πολιτική Αμυνα “θα πρέπει να γνωρίζει ποιοι και πόσοι επιβιβάζονται στα μέσα, είτε αυτά είναι αεροπλάνα είτε είναι πλοία και ακολούθως σε συνεννόηση με τις πρεσβείες των χωρών – μιλούμε για υπηκόους ευρωπαϊκών κρατών και Αμερικανούς ενώ ενδέχεται και από άλλες τρίτες χώρες – έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ότι πρώτον θα διαμείνουν στην Κύπρο για κάποιες ώρες ουσιαστικά μέχρι να εξασφαλιστεί το μέσον με το οποίο θα φύγουν για να πάνε στις χώρες τους”.

 

Ανέφερε ότι κατά την εδώ παραμονή τους θα πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να φιλοξενηθούν σε χώρους που η Πολιτική Αμυνα έχει ήδη διασφαλίσει και επίσης να φροντίσουμε για την διατροφή, την υγεία τους – αν τίθεται έτσι θέμα – κι οτιδήποτε άλλο προϋποθέτει μια καλή φιλοξενία.

 

“Από πλευράς Πολιτικής Αμυνας είμαστε έτοιμοι γι αυτά”, πρόσθεσε.

 

Ο κ. Χάσικος ανέφερε πως “ενδέχεται κάποιοι από αυτούς να έρθουν με άλλους τρόπους που δεν μπορεί να ελέγξει η Δημοκρατία”. Για παράδειγμα, διευκρίνισε, να έρθουν μέσα από τα κατεχόμενα, είναι ένας τρόπος.

 

“Αν δε η φυγή είναι άτακτη που ελπίζουμε να μην είναι, και θα είναι με ένα τρόπο ελεγχόμενο, εμείς έχουμε ήδη πάρει τα μέτρα μας, έχουμε προετοιμαστεί. αν μας προκύψει κάτι περισσότερο από αυτό που μπορούμε να κάνουμε εμείς, η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνδράμει”, είπε.

 

Ο Υπουργός ανέφερε ότι κατά την συνάντηση με τον εκπρόσωπο της ελληνικής Κυβέρνησης συζητήθηκαν κι άλλα θέματα που αφορούν τα δύο Υπουργεία σε σχέση με αλλοδαπούς.

 

“Συμφωνήσαμε ότι θα συνεχίσουμε την επαφή. Ηταν η αφορμή αυτή η ανάγκη σε σχέση με την Συρία αλλά θα επακολουθήσουν κι άλλες συναντήσεις σε επίπεδο Υπουργών κι άλλων”, συμπλήρωσε.

 

Μητσόπουλος: Η Ελλάδα εξέφρασε ετοιμότητα να συνδράμει την Κύπρο ενόψει της συριακής κρίσης

——————————

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο «Εστία» για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων προβλημάτων λόγω συριακής κρίσης, ενώ και η Ελλάδα έχει εκφράσει ετοιμότητα για να συνδράμει στην αντιμετώπιση ενδεχόμενης μαζικής εξόδου ξένων υπηκόων, κυρίως από το Λίβανο, δήλωσε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Τάσος Μητσόπουλος.

 

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Υπουργός είχε το πρωί συνάντηση με τον Πάτροκλο Γεωργιάδη, Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας του ελληνικού Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και τον Άγγελο Συρίγο, Γενικό Γραμματέα Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του ελληνικού Υπουργείου Εσωτερικών.

 

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ανέφερε ότι αντάλλαξε με τους δύο Έλληνες αξιωματούχους απόψεις, μέσα στο πλαίσιο του συντονισμού Ελλάδας και Κύπρου για τη διαχείριση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Συρία.

 

Είπε ότι οι δύο αξιωματούχοι βρίσκονται στην Κύπρο, πραγματοποιώντας σειρά επαφών με κυβερνητικούς φορείς και Υπουργεία, «σε μια προσπάθεια να συντονίσουμε καλύτερα τις δυνάμεις των δύο χωρών για να αντιμετωπίσουμε προβλήματα που ενδεχομένως θα προκύψουν από μια ανάφλεξη στην περιοχή της Συρίας και, κυρίως, να διαχειριστούμε μια ενδεχόμενη μαζική έξοδο προσφύγων, είτε από τη Συρία, είτε από το χώρο του Λιβάνου».

 

Πρόσθεσε ότι από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο «Εστία».

 

«Είμαστε σε απόλυτη ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουμε τα όποια περιστατικά και, βεβαίως, η Ελλάδα, μέσω των δύο αξιωματούχων, έχει εκφράσει ετοιμότητα να συνδράμει την Κυπριακή Δημοκρατία προκειμένου να αντιμετωπίσει ενδεχόμενα περιστατικά μαζικής εξόδου ξένων υπηκόων», κατέληξε.

 

Τους δύο αξιωματούχους συνόδευε ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Βασίλης Παπαϊωάννου, ενώ στη συνάντηση παρίστατο ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Αλέκος Μιχαηλίδης.

 

Διευκρίνιση από το Λονδίνο για την επιχείρηση αεροσκαφών από το Ακρωτήρι
—————————–

Με αφορμή αναφορές για “θερμό περιστατικό” στον εναέριο χώρο πάνω από την Κύπρο μεταξύ βρετανικών και τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας της Βρετανίας δήλωσε ότι “το Υπουργείο Άμυνας μπορεί να επιβεβαιώσει ότι αεροσκάφη αεράμυνας τύπου Typhoon επιχείρησαν από τη βάση του Ακρωτηρίου χθες, ώστε να ερευνήσουν αεροσκάφη αγνώστου ταυτότητας στα ανατολικά της Κύπρου”.

Πρόσθεσε ότι “τα αεροσκάφη πετούσαν νομίμως σε διεθνή εναέριο χώρο και δεν απαιτήθηκε αναχαίτιση”.

Ασφαλής η Κύπρος λένε οι Βρετανοί ταξιδιωτικοί πράκτορες

—————————————–

Ο Σύνδεσμος Βρετανών Ταξιδιωτικών Πρακτόρων (ABTA) διαβεβαιώνει τους Βρετανούς τουρίστες ότι οι κυπριακοί προορισμοί «λειτουργούν ως συνήθως», παρά τις όποιες ανησυχίες μπορεί να έχουν προκληθεί λόγω των εξελίξεων στη Συρία.

 

Απηχώντας τις διαβεβαιώσεις ασφαλείας του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, που μεταφέρθηκαν από το βρετανικό Τύπο, εκπρόσωπος του ABTA δήλωσε ότι «η Κύπρος είναι ένας δημοφιλής προορισμός ακόμα και το χειμώνα, προορισμός που εγγυάται ηλιοφάνεια και χρυσές παραλίες».

 

Το Φόρεϊν Όφις ανανέωσε την ταξιδιωτική σύσταση για την Κύπρο, σημειώνοντας ότι υπάρχει «αυξημένος κίνδυνος» διαδηλώσεων λόγω της πιθανότητας στρατιωτικής δράσης στη Συρία. Καλεί τους Βρετανούς επισκέπτες να αποφεύγουν τέτοιες διαδηλώσεις και να είναι προσεκτικοί. Ο ABTA τονίζει ωστόσο ότι δεν έχει εκδοθεί καμία σύσταση περιορισμού των ταξιδιών στο νησί.

 

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε απαντώντας σε ερωτήσεις ότι η Βρετανία δεν έχει λάβει κανένα αίτημα από συμμάχους της για χρήση των βάσεων στην Κύπρο. Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση «δεν αναμένει κανένα τέτοιο αίτημα».

 

Αντιπολεμική εκδήλωση στη Λευκωσία διοργανώνει το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης

——————————————

Το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ), καλεί τον κάθε προοδευτικό Κύπριο, τον κάθε αγωνιστή και φίλο της ειρήνης, να δώσει μαζικά το παρών του σε Μεγάλη Αντιπολεμική Εκδήλωση που διοργανώνει στη Λευκωσία τη Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου.

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΣΕ, η προσυγκέντρωση θα γίνει στην Πλατεία Σολωμού η ώρα 6:30μμ και από εκεί θα ακολουθήσει πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία, όπου οι διαδηλωτές θα εκφράσουν την αντίθεσή τους σε ακόμα ένα πόλεμο στην περιοχή.

 

«Η αντιπολεμική εκδήλωση γίνεται ενάντια στα εγκληματικά σχέδια των ιμπεριαλιστών στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Χθες ήταν οι λαοί του Ιράκ, της Λιβύης, σήμερα ο λαός της Συρίας, αύριο του Ιράν και άραγε ποιος άλλος ακολουθεί», αναφέρει η ανακοίνωση.

 

Το Συμβούλιο αναφέρεται σε άδικοι πόλεμους καμουφλαρισμένους «με το πέπλο της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της παγκόσμιας δήθεν ασφάλειας, που στοχεύουν στο να τεθεί ολόκληρη η υψίστης γεωστρατηγικής σημασίας ενεργειακά χρυσοφόρα περιοχή μας, στη σφαίρα της απόλυτης επιρροής των ΗΠΑ και των συμμάχων της».

 

Το Συμβούλιο αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι αντιστέκεται και καταδικάζει την εμπλοκή της δικής μας, «φιλονατοϊκής», όπως την χαρακτηρίζει, Κυβέρνησης στα εγκληματικά σχέδια κατά του λαού της Συρίας.

 

«Η διευκόλυνση αυτών που επιτίθενται στη Συρία καθιστά και την Κύπρο συνεργό στο έγκλημα, περιφρονώντας το φιλειρηνικό αίσθημα του λαού μας και υποσκάπτοντας την ειρήνη και την ασφάλεια της χώρας μας», αναφέρει στην ανακοίνωση του το ΠΣΕ, καλώντας, τέλος, όλα τα οργανωμένα προοδευτικά σύνολα να στηρίξουν και να συμμετάσχουν σε αυτή την εκδήλωση ενάντια στον πόλεμο.

 

 

Ο Στάθης Κιττής ενημέρωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την πρόθεσή του να υποβάλει παραίτηση

—————————–

Για την πρόθεσή του να υποβάλει την παραίτησή του ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΑΤΗΚ Στάθης Κιττής.

 

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Χρήστου Στυλιανίδη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συναντήθηκε με τον κ. Κιττή, ο οποίος τον ενημέρωσε για την πρόθεσή του να υποβάλει την παραίτηση του, αφότου ολοκληρώσει την Εκθεση Πεπραγμένων εντός του τρέχοντος μηνός.

 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη συζήτηση διευκρίνισε στον κ. Κιττή ότι η εν εξελίξει έρευνα θα ακολουθήσει τη νενομισμένη διαδικασία.

 

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση των 14 μνημονιακών νομοσχεδίων

———————————

Η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ολοκλήρωσε την Τρίτη τη διήμερη συνεδρία κατά την οποία εξέτασε τα 14 μνημονιακά νομοσχέδια που πρέπει να εγκριθούν αύριο Πέμπτη από την Ολομέλεια, προκειμένου το Eurogroup που θα συνέλθει στις 13 Σεπτεμβρίου στο Βίλνιους της Λιθουανίας, να δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης ύψους €1,5 δις του κυπριακού προγράμματος.

 

Πρόκειται για οκτώ νομοσχέδια για τον Συνεργατισμό, τρία για ενίσχυση του νομικού πλαισίου καταπολέμησης ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, την επιβολή τέλους 10% επί των τελών σε όσους δεν υποβάλλουν σε διάστημα έξι μηνών  τη σύμβαση πώλησης ακινήτου (τροποποίηση του Περί Συμβάσεων νόμος), καθώς και δύο νομοσχέδια για την επιβολή φόρου κατανάλωσης στις πωλήσεις αυτοκινήτων και για τον τρόπο υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας στη βάση της εκπομπής ρύπων.

 

Στη συνεδρία, η Επιτροπή συζήτησε πέντε νομοσχέδια.

 

Συζητήθηκε η τροποποίηση του Περί Συμβάσεων Νόμου, ο οποίος θα προβλέπει την εισαγωγή νέου άρθρου έτσι ώστε να επιβάλλει στον αγοραστή να καταθέτει πιστό αντίγραφο της σύμβασης πώλησης ακίνητης ιδιοκτησίας στο αρμόδιο Επαρχιακό Κτηματολογικό Γραφείου εντός έξι μηνών από την υπογραφή της συμφωνίας. Σε διαφορετική περίπτωση εάν ο αγοραστής δεν τηρήσει την εν λόγω υποχρέωση θα υπόκειται σε αυξημένα κατά 10% τέλη μεταβίβασης επί των τελών που επιβάλλονται από το νόμο.

 

Εκπρόσωποι των επιχειρηματιών ανάπτυξης γης εξέφρασαν διαφωνία με το νομοσχέδιο, λέγοντας ότι θα έπρεπε να δίνονται κίνητρα στους αγοραστές να καταθέτουν το αγοραστήριο έγγραφο και όχι αποτρεπτικά πρόστιμα. Πρόσθεσαν ότι με το νόμο αυτό οι αγοραστές δεν θα μεταβιβάζουν τα ακίνητα, με αποτέλεσμα τα κόστη και οι ζημιές να παραμένουν στους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης.

 

Η Επιτροπή συζήτησε δύο νομοσχέδια που επιφέρουν μεγαλύτερη διαφάνεια στον χρηματοοικονομικό τομέα της Κύπρου με συγκεκριμένες πρόνοιες για τα εμπιστεύματα.

 

Ειδικότερα, με βάση τα νομοσχέδια πουν συζητήθηκαν, δημιουργείται το Μητρώο Εμπιστευμάτων, το οποίο θα τηρείται από τη Αρμόδια Εποπτική Αρχή που αποτελείται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, τον Δικηγορικό Σύνδεσμο και τον Σύνδεσμο Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου.

 

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι υπάρχει πλέον υποχρέωση για την καταγραφή του ονόματος του εμπιστεύματος, τη φύση των εργασιών, το όνομα του εμπιστευματοδόχου και την ημερομηνία σύστασής του. Τα στοιχεία που τηρούνται θα πρέπει να δίνονται στις εποπτικές Αρχές.

 

Αναφέρθηκε ότι ήταν απαίτηση της Τρόικας να υπάρχει πρόσωπο στην Κύπρο που να συνδέεται με ένα εμπίστευμα και να δίνει πληροφορίες για τους δικαιούχους. Στο νομοσχέδιο υπάρχει ανάγκη για τον γραμματέα κυπριακής εταιρείας να είναι είτε αδειοδοτημένο πρόσωπο είτε φυσικό πρόσωπο κάτοικος Κύπρου, νοουμένου ότι εμπίπτει στις κατηγορίες των εξαιρέσεων.

 

Με βάση το νόμο η μη εγγραφή ενός εμπιστεύματος στο Μητρώο καθίσταται ποινικό αδίκημα. Ωστόσο η μη προσκόμιση στοιχείων κατόπιν αιτήματος της Εποπτικής Αρχής τιμωρείται με κυρώσεις δυνάμει του νόμου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

 

Ωστόσο, ένα εμπίστευμα που δεν υπάγεται στο κυπριακό δίκαιο μπορεί να μην εγγραφεί στο μητρώο.

 

Σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν στην Επιτροπή, δεν υπάρχει υποχρέωση αποκάλυψης του πραγματικού ιδιοκτήτη ενός εμπιστεύματος, εκτός και αν συντρέχουν λόγοι στη βάση του Περί καταπολέμησης ξεπλύματος βρόμικου χρήματος νόμου, ή εάν το ζητήσει η Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης.

 

Παράλληλα, δεύτερο νομοσχέδιο με τίτλο «Νόμος που τροποποιεί τους περί Διεθνών Εμπιστευμάτων Νόμους του 1992 και 2012», διαγράφει το βασικό άρθρο που εξαιρεί τα διεθνή εμπιστεύματα από την υποχρέωση εγγραφής δυνάμει οποιουδήποτε νόμου.

 

Συνέρχεται την Πέμπτη η Ολομέλεια της Βουλής για νομοθετήματα σχετικά με το Μνημόνιο

——————————————

Συνέρχεται αύριο, στις 4:00 το απόγευμα η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, στην 1η της τακτική συνεδρίαση της νέας Συνόδου, προκειμένου να ψηφίσει, μεταξύ άλλων, τα νομοσχέδια και τα σχέδια κανονισμών που η Κυβέρνηση θεωρεί ως επείγοντα και αναγκαία την υπερψήφισή τους εν όψει της έγκρισης καταβολής της νέας δόσης του δανείου που συνήψε με την Τρόικα.

 

Η συνεδρίαση αυτή είχε προαναγγελθεί και καθορισθεί την περασμένη Πέμπτη από τον Προεδρεύσαντα της Ολομέλειας, Σοφοκλή Φυττή, για την προσεχή Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου, ωστόσο η Βουλή ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Υπουργού Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, για έγκριση των νομοθετημάτων αυτών όσο το δυνατό συντομότερα, έτσι ώστε να δοθεί χρόνος στα κράτη – μέλη της ΕΕ για την έγκριση απελευθέρωσης του 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ της  νέας δόσης του δανείου.

 

Στην ημερήσια διάταξη της Πέμπτης, 5 Σεπτεμβρίου, είναι τα νομοσχέδια περί εργασιών Πιστωτικών Ιδρυμάτων, περί Συνεργατικών Εταιρειών, περί Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, περί σύστασης και λειτουργίας Σχεδίου Προστασίας Καταθέσεων και Εξυγίανσης Πιστωτικών και Άλλων Ιδρυμάτων, μαζί με τα σχέδια για τους σχετικούς κανονισμούς, τα νομοσχέδια περί μεταφοράς προσωπικού της Υπηρεσίας Συνεργατικών Εταιρειών στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, περί της αναδιάρθρωσης χρηματοοικονομικών οργανισμών, περί της σύστασης και λειτουργίας Μονάδας Διαχείρισης της Συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ιδιοκτησιακή Δομή Πιστωτικών Ιδρυμάτων, περί παρεμπόδισης και καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, περί της ρύθμισης των Επιχειρήσεων Παροχής Διοικητικών Υπηρεσιών και συναφών θεμάτων, περί διεθνών εμπιστευμάτων και περί φόρων κατανάλωσης.

 

Στην Ολομέλεια θα τεθούν επίσης τα νομοσχέδια περί μηχανοκινήτων οχημάτων και τροχαίας κινήσεως, περί του προϋπολογισμού της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, περί Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου και σχέδια υπηρεσίας για θέσεις στην Κυπριακή Γαλακτοκομική Βιομηχανία και στο Συμβούλιο Αμπελοοινικών Προϊόντων.

 

Με εισήγηση του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ έχει επίσης εγγραφεί προς συζήτηση στο Κεφάλαιο Δ΄ της ημερήσιας διάταξης το θέμα “Η ανάγκη προσαγωγής των υπαιτίων της οικονομικής κρίσης ενώπιον της Δικαιοσύνης και κατάθεσης στη Βουλή των Αντιπροσώπων του καταλόγου προσώπων που φυγάδευσαν κεφάλαια στο εξωτερικό από τις κυπριακές Τράπεζες τον τελευταίο καιρό”.

Τον Οκτώβριο θα είναι έτοιμες οι οικονομικές καταστάσεις της Τρ.Κύπρου για το 2012
—————————–

Στις 10 Οκτωβρίου θα είναι έτοιμες οι ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις της Τράπεζας Κύπρου για το 2012.

Όπως ανακοινώθηκε από την Τράπεζα «οι ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις του Συγκροτήματος για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2012 θα είναι διαθέσιμες για να εξεταστούν από το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας στις 10 Οκτωβρίου 2013».

Υπ. Δικαιοσύνης: Θα ζητήσουμε έκδοση προσώπων που έχουν ευθύνη για τις τράπεζες

——————————————–

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα ζητήσει την έκδοση από τις ελληνικές αρχές κάποιων προσώπων αν διαπιστωθεί ότι εμπλέκονται σε ποινικά αδικήματα και έχουν ευθύνη για την κατάσταση στον τραπεζικό τομέα, δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου μιλώντας στο περιθώριο επίσκεψής του στην ΜΜΑΔ.

 

Ερωτηθείς κατά πόσο εννοεί τον κ. Βγενόπουλο, ο κ. Νικολάου είπε ότι δεν εννοεί κανένα πρόσωπο. Πρόσθεσε ωστόσο ότι με βάση την αρχή της αμοιβαιότητας, και στα πλαίσια εφαρμογής της οδηγίας της ΕΕ και των εθνικών νομοθεσιών, αναμένεται πως όταν η Κυπριακή Δημοκρατία ζητήσει την έκδοση κάποιων προσώπων που εμπλέκονται ή σχετίζονται με ποινικά αδικήματα που διαπράχθηκαν στην Κύπρο ή στα θέματα που σχετίζονται με την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι τράπεζες, αναμένεται να υπάρξει ανάλογη ανταπόκριση.

 

Σίγουρα, πρόσθεσε, «κανένας δεν θα ήθελε να βλέπει πολίτες του τόπου του να διώκονται σε οποιαδήποτε δικαστήρια, αλλά αντιλαμβάνεστε υπάρχουν οι διεθνείς υποχρεώσεις, υπάρχουν οι ευρωπαϊκές υποχρεώσεις και για αυτό το λόγο καλούνται και τα δικαστήρια να αποφασίσουν επί των θεμάτων αυτών, κατά πόσο θα πρέπει να εκδοθεί κάποιος».

 

Είπε επίσης ότι στην περίπτωση με τον κ. Μιχαηλίδη, είναι το δικαστήριο που έχει αποφασίσει και η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να ανταποκριθεί στα πλαίσια των υποχρεώσεών της με βάση το ευρωπαϊκό ένταλμα, εντός των χρονικών πλαισίων που προσδιορίζονται στο νόμο, προς το αίτημα των ελληνικών αρχών.

 

Ερωτηθείς κατά πόσο υπάρχει το ενδεχόμενο να ζητηθεί από τις κυπριακές αρχές η έκδοση του κ. Βγενόπουλου, ο κ. Νικολάου διαβεβαίωσε ότι αν προκύψει οτιδήποτε μέσα από την ποινική διερεύνηση ζητημάτων που διερευνούνται σχετικά με το τραπεζικό σύστημα, θα υποβληθεί αίτημα για την έκδοση κάποιων προσώπων.

 

«Αν υπάρχουν πρόσωπα τα οποία εμπλέκονται σε ποινικά αδικήματα και έχουν ευθύνη και τα οποία θα δικαστούν στην Κυπριακή Δημοκρατία, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα ζητηθεί έκδοσή τους, όποια κι αν είναι αυτά», κατέληξε

 

Να μην συμμετάσχουν στη ΓΣ της Τράπεζας Κύπρου, καλεί τα μέλη του ο Σύνδεσμος Κατόχων Αξιογράφων

—————————————————

Ο Σύνδεσμος Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων προτρέπει τα μέλη του να μην συμμετάσχουν στη γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας Κύπρου, καθώς όπως αναφέρει, σε αντίθετη περίπτωση θα απολέσουν αυτομάτως κάθε δικαίωμα αποζημίωσης και δεν θα έχουν αγώγιμο δικαίωμα σε οποιοδήποτε δικαστήριο.

 

«Για να διαφυλάξετε τα συμφέροντά σας δεν πρέπει να παρευρεθείτε στην επόμενη γενική συνέλευση της Τράπεζας Κύπρου που θα γίνει στις 10 Σεπτεμβρίου 2013, ούτε να δώσετε πληρεξούσιο, εκτός αν κατέχετε παλιές μετοχές και θα παρευρεθείτε με την ιδιότητα του παλαιού μετόχου», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συνδέσμου προς τα μέλη του.

 

Προστίθεται ότι «συνεπεία της μείωσης της ονομαστικής αξίας όλων των τάξεων μετοχών της Τράπεζας Κύπρου, όπως καθορίστηκε με βάση το περί Διάσωσης με ίδια μέσα της Τράπεζας Κύπρου Διάταγμα του 2013(αρ.3), και την συνεπακόλουθη υποδιαίρεση της ονομαστικής αξίας του μετοχικού κεφαλαίου βάσει της όποιας όλες οι τάξεις μετοχών υποδιαιρούνται σε μικρότερης αξίας μετοχές, ο Σύνδεσμος Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων επιθυμεί να πληροφορήσει τα μέλη του πως σε καμία περίπτωση και καθ’ οιονδήποτε τρόπο, δεν πρέπει με άμεσο ή έμμεσο τρόπο, να προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια η οποία έχει συνάφεια ή σχέση με τις πιο πάνω μετοχές».

 

Αναφέρεται ιδιαίτερα ότι οι κάτοχοι αξιογράφων δεν θα πρέπει να συμμετάσχουν «σε οποιαδήποτε συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας Κύπρου, στην οποία απαιτείται η συμμετοχή εκάστου των μετόχων και γενικά να προβούν σε οποιαδήποτε πράξη η οποία πηγάζει μέσα από το δικαίωμα της συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου».

 

Έκτακτη σύσκεψη στην ΠΟΕΔ για τη νέα σχολική χρονιά, απάντηση σε ΥΠΠ και ΔΔΕ
———————————-

Έκτακτη διευρυμένη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες στα γραφεία της ΠΟΕΔ με τη συμμετοχή των Επαρχιακών Προέδρων της ΠΟΕΔ κατά την οποία συζητήθηκε η εικόνα που καταγράφηκε στα σχολεία κατά τις δύο πρώτες μέρες της νέας σχολικής χρονιάς.

Σε απάντηση του προς τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Κυριάκο Κενεβέζο και τη Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης σε ό,τι αφορά δηλώσεις – ανακοίνωση για την πρώτη μέρα της νέας σχολικής χρονιάς, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού αναφέρει ότι οι επισημάνσεις και οι ανησυχίες της ΠΟΕΔ για τη νέα σχολική χρονιά, εδράζονται σε επίσημη ενημέρωση που έλαβε και λαμβάνει η Οργάνωση τόσο από τις Διευθύνσεις των Δημοτικών Σχολείων, των Νηπιαγωγείων και των Ειδικών Σχολείων, όσο και από τα Επαρχιακά Γραφεία της ΠΟΕΔ.

Σημειώνει δε πως οι ελλείψεις και τα προβλήματα που καταγράφηκαν και κατά τη διάρκεια της διευρυμένης σύσκεψης θα τεθούν και επισήμως ενώπιον του Υπουργείου Παιδείας και της Διεύθυνσης Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Σκοπός τούτες τις κρίσιμες ώρες, λίγα μόνο εικοσιτετράωρα πριν την επάνοδο των παιδιών στα σχολεία, δεν είναι ασφαλώς οι αντιπαράθεση ή η σύγκρουση, αλλά η άμεση επίλυσή τους στα στενά και πιεστικά χρονικά πλαίσια που απομένουν» αναφέρει.

«Το αν αποτελεί σκοπιμότητα η προσπάθεια προάσπισης του δημόσιου σχολείου, η θωράκιση της παιδείας του τόπου που αποτελεί ύψιστη προσφορά κάθε κοινωνίας στη νέα γενιά, στο μέλλον του τόπου, αυτό ας το κρίνει ο καθένας» συμπληρώνει.

Για να προσθέσει πως η ΠΟΕΔ καθηκόντως και αρμοδίως, οφείλει να στηρίξει το δημόσιο σχολείο για να μπορέσει να ανταποκριθεί στον πολυδιάστατο και πολύπλοκο ρόλο που επωμίζεται. «Οι δάσκαλοι της Κύπρου, έστειλαν ξεκάθαρα το μήνυμα ότι είναι έτοιμοι να συμβάλουν με όλες τους τις δυνάμεις προς τον κοινό σκοπό και αναμένουμε και η πολιτεία να σταθεί στο ύψος των δύσκολών περιστάσεων και να ενισχύσει αυτή την προσπάθεια» αναφέρει ο κ. Φυλακτού.

Υποδεικνύει τέλος πως καθώς «τη νέα σχολική χρονιά αναδύονται εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και των συνεπακόλουθων συνεπειών της, νέες προκλήσεις και προτεραιότητες, το δημόσιο σχολείο, πέρα από το εκπαιδευτικό και διδακτικό έργο που επιτελεί, καλείται να συμβάλει ουσιαστικά και δυναμικά, δίνοντας εκπαιδευτικές προτάσεις και ανακουφιστικά μέτρα στήριξης, στην τοπική κοινωνία, στα παιδιά και στις οικογένειές τους».

 

Με τον Δήμαρχο Λευκωσίας συναντήθηκε ο Πρόεδρος του Ισραηλινού Κοινοβουλίου

———————————————

Με τον Πρόεδρο του Ισραηλινού Κοινοβουλίου Yuli – Yoel Edelstein συναντήθηκε ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, με τον οποίο αντάλλαξε απόψεις για σειρά θεμάτων σχετικά με την τοπική αυτοδιοίκηση και τρόπους συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Λευκωσίας, ο κ. Γιωρκάτζης χαιρέτησε την επίσκεψη του Προέδρου της Κνεσσέτ στη Λευκωσία και ευχήθηκε όπως αυτή βοηθήσει στην περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ.

 

Προστίθεται ότι μετά τη συνάντηση, ο κ. Γιωρκάτζης ξενάγησε τον κ. Edelstein στην παλιά πόλη μέχρι την πράσινη γραμμή.

 

Ο Πρόεδρος και η Αντιπροσωπεία του Ισραηλινού Κοινοβουλίου βρίσκεται στην Κύπρο σε επίσκεψη προσκεκλημένοι της Βουλής των Αντιπροσώπων.

 

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν επίσης η Αντιδήμαρχος Ελένη Λουκαΐδου και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Αντώνης Αντωνίου, Νεόφυτος Νεοφύτου και Σούλα Κολλακίδου.

 

Επίσκεψη στη Δρομολαξιά προγραμματίζει η τριμελής Ερευνητική Επιτροπή για τις τουρκοκυπριακές περιουσίες

———————————————–

Επίσκεψη στο χώρο υλοποίησης του έργου ΑΕΡΟ του Ταμείου Συντάξεων των εργαζομένων της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ) θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη εβδομάδα η τριμελής Ερευνητική Επιτροπή διερεύνησης καταγγελιών σχετικά με απαλλοτριώσεις και αγοραπωλησίες τουρκοκυπριακών περιουσιών, κατόπιν συνεννοήσεως με τον Διευθυντή Υποστηρικτικής Υποδομής στην ΑΤΗΚ, Χριστόφορο Γιαννακού, ο οποίος κατέθεσε  στην Ερευνητική Επιτροπή ως υπεύθυνος για την τεχνική διαχείριση του έργου.

 

Απαντώντας σε ερωτήσεις της Επιτροπής, που αποτελείται από την πρώην Ανώτερη Δικηγόρο στη Νομική Υπηρεσία, Ελεωνόρα Νικολαΐδου (Πρόεδρο) και τα Μέλη Θάσο Νεοκλέους (πρώην Διευθυντή Τεχνικού Ελέγχου στην Ελεγκτική Υπηρεσία) και Στάλω Αριστείδου (Εκτελεστικό Μηχανικό Α΄ Τάξης στο Τμήμα Δημοσίων Έργων), ο κ. Γιαννακού ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι δική του αποστολή είναι η πιστοποίηση των πληρωμών για το συγκεκριμένο έργο στη Δρομολαξιά και ότι, με τη βοήθεια ιδιώτη επιμετρητή ποσοτήτων, του Ευθύμιου Ανδρέου, ελέγχουν την πρόοδο των εργασιών συμφώνως των χρονοδιαγραμμάτων και πληρώνουν τον εργολάβο.

 

Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Γιαννακού, ο ίδιος και η υπηρεσία της οποίας προΐσταται δεν έχουν τα λεπτομερή κατασκευαστικά/ μηχανολογικά σχέδια και επομένως δεν είναι σε θέση να ασκήσει πλήρη ποιοτικό έλεγχο, ο οποίος, όπως πιστεύει, θα γίνει στο τέλος, κατά την παραλαβή ολοκληρωμένου του έργου, το οποίο αναμένεται να παραδοθεί από τον εργολάβο με έναν περίπου μήνα καθυστέρηση από το τεθέν χρονοδιάγραμμα των Χριστουγέννων του 2013, λόγω της οικονομικής κρίσης και της απεργίας στον κλάδο τσιμεντοποιίας.

 

Όπως ανέφερε ο κ. Γιαννακού, απαντώντας σε ερωτήσεις της Προέδρου και των Μελών της Ερευνητικής Επιτροπής, είναι μηχανικός τηλεπικοινωνιών, υπηρετεί στην ΑΤΗΚ από τον Φεβρουάριο του 1984 και, λόγω της θέσεώς του, προΐσταται τριών Τμημάτων που αφορούν την υποστήριξη υποδομών της cyta για κτίρια, για ηλεκτρομηχανολογικές υπηρεσίες και για συστήματα ασφάλειας.

 

Επίσης, πρόσθεσε, του έχουν ανατεθεί καθήκοντα Διευθυντή Αεροναυσιπλοΐας, επειδή υπάρχει οργανική θέση στον οργανισμό χωρίς να είναι διορισμένο πρόσωπο σε αυτήν.

 

Είναι, επίσης, Μέλος του Συμβουλίου Προσφορών και, από καιρού εις καιρόν, διορίζεται από τον Ανώτερο Εκτελεστικό Διευθυντή ως Μέλος Επιτροπών με ειδικά θέματα και τώρα είναι διορισμένος ως Πρόεδρος Διαχρονικών Εργων της ΑΤΗΚ, δηλαδή στα έργα τα οποία χρηματοδοτεί η Αρχή για σκοπούς κοινωνικής εταιρικής ευθύνης, όπως το έργο της πεζογέφυρας στην είσοδο Λευκωσίας κοντά στο Γυμνάσιο Μακάριος Γ΄, καθώς και η γέφυρα πλησίον του ΓΣΟ στην παραλία Λεμεσού.

 

Για το έργο ΑΕΡΟ του Ταμείου Συντάξεων, ο κ. Γιαννακού ανέφερε ότι η κύρια εμπλοκή του σε αυτό είναι η πιστοποίηση των τιμολογίων πληρωμής, που αρχικώς γινόταν προς την εταιρεία και τώρα στον εργολάβο.

 

Η συμφωνία, είπε ο κ. Γιαννακού, προνοούσε ότι η αρμόδια υπηρεσία της ΑΤΗΚ θα πιστοποιούσε την εκτελεσθείσα εργασία από την εταιρεία Wadnic Trading Ltd στο πλαίσιο του συμβολαίου και ως προς το κατασκευαστικό μέρος.

 

Ο ίδιος, πρόσθεσε, πληροφορήθηκε για το έργο αυτό, υπηρεσιακώς, όταν η εταιρεία παρουσίασε την άδεια οικοδομής στην ΑΤΗΚ και έγινε η έναρξη των κατασκευαστικών κτιριακών έργων στο συγκεκριμένο οικόπεδο.

 

Ο κ. Γιαννακού εξήγησε στην Επιτροπή την πρακτική που ακολουθείται σε όλα τα έργα της ΑΤΗΚ, με πιστοποίηση από πολιτικό μηχανικό και αρχιτέκτονα και έκδοση του Πιστοποιητικού Πληρωμής και, στο στάδιο αυτό, για το υπό εξέταση έργο, η ΑΤΗΚ διόρισε και τον κ. Ανδρέου ως επιμετρητή ποσοτήτων που, με οδηγία του κ. Γιαννακού, επιβεβαίωνε την πιστοποίηση του αρχιτέκτονα.

 

Η εντολή που εδόθη στον κ. Γιαννακού ήταν από τον τότε Ανώτερο Εκτελεστικό Διευθυντή στην ΑΤΗΚ, τον κ. Φώτη Σαββίδη, που είναι συνταξιούχος τώρα, όπως είπε ο κ. Γιαννακού, επισημαίνοντας πως η εντολή δεν ήταν τόσο για έλεγχο ποιότητας ή των κατασκευαστικών λεπτομερειών του έργου που υπάγονται στο αρχιτεκτονικό γραφείο, αλλά δική του αποστολή ήταν η πιστοποίηση πληρωμών.

 

Σχετικώς με την ακολουθούμενη πρακτική στις πληρωμές έργων της ΑΤΗΚ, ο κ. Γιαννακού ανέφερε ότι σπανίως ο ιδιώτης με τον οποία συμβάλλεται η ΑΤΗΚ, πληρώνει απευθείας τον εργολάβο, αλλά, συνήθως, υπάρχει συνεργασία με τον αρχιτέκτονα και τον πολιτικό μηχανικό που εκδίδουν το πιστοποιητικό πληρωμής, μετά την επιβεβαίωση ότι η εκτελεσθείσα εργασία είναι ποσοτικώς και ποιοτικώς σύμφωνη με το σχετικό συμβόλαιο.

 

Υπ. Δικαιοσύνης: Το θέμα του λαθρεμπορίου τσιγάρων παρακολουθείται στενά

—————————————

Το θέμα του λαθρεμπορίου τσιγάρων απασχολεί την Αστυνομία για χρόνια και σε συνεργασία με τις τελωνιακές αρχές το θέμα παρακολουθείται πολύ στενά, δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου, απαντώντας σε ερώτηση για δημοσίευμα στην Financial Times σχετικά με λαθρεμπόριο τσιγάρων στην Κύπρο.

 

«Τέτοιες καταγγελίες από αγγλικό Τύπο έχουν γίνει κατά καιρούς και μάλιστα προσδιορίζουν δυστυχώς ότι από τον τόπο μας γίνεται λαθρεμπόριο τσιγάρων», είπε μιλώντας στο περιθώριο επίσκεψής του στην ΜΜΑΔ.

 

Πρόσθεσε ότι γίνεται προσπάθειά να συγκεντρωθούν όλα εκείνα τα στοιχεία τα οποία είναι απαραίτητα για να διερευνηθεί μια τέτοια υπόθεση. Ζητήθηκε, είπε, κατ’ επανάληψη και από τις αγγλικές αρχές να υποβάλουν οποιαδήποτε στοιχεία τα οποία έχουν στην κατοχή τους. Διαβεβαίωσε ότι πάντοτε η προσπάθεια και το μέλημά του Υπουργείου είναι αν συμβαίνει μια τέτοια δραστηριότητα στον τόπο να διωχθεί.

 

Ο Υπ. Δικαιοσύνης ανέφερε επίσης ότι τουλάχιστον θα πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διαπιστωθεί με βεβαιότητα ότι κάτι τέτοιο δεν γίνεται, ενώ αν γίνεται θα επιδιωχθεί δίωξη όλων όσων διαπιστωθεί ότι εμπλέκονται σε αυτού του είδους τα αδικήματα.

 

Ο Γενικός Εισαγγελέας απορρίπτει πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Χαραυγής»

———————————————

Με σημερινή γραπτή του ανακοίνωση ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Πέτρος Κληρίδης απορρίπτει χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Χαραυγή» με τίτλο «Άλλα ο Γενικός, άλλα ο Βοηθός – Έξαλλος ο Πέτρος Κληρίδης με το Ρίκκο Ερωτοκρίτου … » και στο οποίο, η εφημερίδα αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου ακύρωσε στην ουσία εντολές του Πέτρου Κληρίδη προβαίνοντας σε νέα γνωμοδότηση, υπογραμμίζοντας ότι ως Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, έτυχε πλήρους πληροφόρησης από τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα και συμφωνεί με το χειρισμό που έγινε.

 

Ο Γενικός Εισαγγελέας αναφέρει ότι ο τίτλος στο δημοσίευμα της εφημερίδας δεν έχει καμία σχέση με την αλήθεια και παραθέτει τα γεγονότα για το υπό αναφορά ζήτημα «προς αποκατάσταση της αλήθειας».

 

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σημείωμα ημερομηνίας 24/7/2013, έφτασε στη Νομική Υπηρεσία από το Αρχηγείο Αστυνομίας, το οποίο, αφού αρχειοθετήθηκε, έφτασε με τη δέουσα διαδικασία ενώπιον του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας το χρονικό διάστημα περί τα μέσα Αυγούστου κατά το οποίο εκτελούσε χρέη Αν. Γενικού Εισαγγελέα και που περιλάμβανε έκθεση γεγονότων που σύνταξε η Αστυνομία, ζητώντας συνακόλουθες οδηγίες.

 

Ο Γενικός Εισαγγελέας αναφέρει ότι από τον Σεπτέμβριο του 2011, μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2012, είχαν κατασχεθεί 12 αυτοκίνητα, τα οποία ανήκαν σε συγκεκριμένη εταιρεία εισαγωγής αυτοκινήτων από τη Λεμεσό, από την Αστυνομία, κατόπιν υποψιών και/ή καταγγελιών ότι επρόκειτο περί κλοπιμαίων, από το εξωτερικό και πως στις 12/7/2012, το Τμήμα Τελωνείων προέβη στην κατάσχεση των ιδίων 12 αυτοκινήτων για τελωνειακά αδικήματα, τα οποία είχαν σχέση με τη μη πληρωμή των δασμών, ενώ αμέσως μετά, με οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας ενημερώθηκαν οι ισχυριζόμενοι ιδιοκτήτες των οχημάτων στο εξωτερικό, μέσω της Interpol, για τον εντοπισμό τους και διεκδίκηση από αυτούς των αυτοκινήτων εντός έξι μηνών μέσω Δικαστηρίου.

 

«Μέχρι στιγμής, μόνο δυο ιδιοκτήτες είχαν προχωρήσει σε δικαστικές διαδικασίες για επιστροφή αντίστοιχα δυο αυτοκινήτων» σημειώνει.

 

Προσθέτει δε πως τα πιο πάνω αυτοκίνητα, κατακρατήθηκαν αμέσως μόλις ήρθε σε γνώση της Αστυνομίας η ισχυριζόμενη κλοπή των 12 αυτοκινήτων, με βάση Δικαστικά Διατάγματα Κατακράτησης Τεκμηρίων, με βάση την Ποινική Δικονομία, προς τον σκοπό διερεύνησης των ισχυριζόμενων κλοπών.

 

Σύμφωνα πάντα με τον Γενικό Εισαγγελέα, προτελευταία εμφάνιση ενώπιον Δικαστηρίου μεταξύ της Αστυνομίας και των Δικηγόρων της εταιρείας, αναφορικά με την ακύρωση ή τη συνέχιση των πιο πάνω διαταγμάτων κράτησης, ήταν η 28/6/2012. Κατά τη διαδικασία της εξέτασης των αιτήσεων αυτών για ανανέωση του Διατάγματος, το Δικαστήριο ανανέωσε το Διάταγμα Κράτησης μέχρι τις 13/7/2012, υπερτονίζοντας, ότι αυτό θα είναι το τελευταίο Διάταγμα Κράτησης και ότι η Αστυνομία οφείλει να φροντίσει μέσα σ΄ αυτή τη χρονική περίοδο που της δίδεται, δηλαδή μέχρις τις 13/7/2012, να προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες, ούτως ώστε να επιστραφούν τα τεκμήρια, δηλαδή, τα αυτοκίνητα πίσω στους νόμιμους κατόχους τους.

 

«Δηλαδή, στην πιο πάνω εταιρεία, αφού η διερεύνηση των ισχυριζόμενων κλοπών δεν προχωρούσε, αφού δεν υπήρχαν παράπονα μέχρι, τουλάχιστον, για τα δέκα από αυτά» υποδεικνύει ο Πέτρος Κληρίδης.

 

Συνεχίστηκε η δίκη για τον πενταπλό φόνο στην Αγία Νάπα

——————————

Συνεχίστηκε ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Κύπρου που συνεδριάζει στη Λάρνακα η δίκη των δύο Ελλαδιτών Δημήτρη Μαμαλικόπουλου 29 ετών και Αναστάσιου Τσεχιλίδη 41 ετών, οι οποίοι είναι κατηγορούμενοι για τα αδικήματα του φόνου εκ προμελέτης 5 ατόμων, για μεταφορά πυροβόλου όπλου κατηγορίας Β, τύπου Γκλογκ χωρίς την άδεια του Αρχηγού της Αστυνομίας, παράνομη κατοχή  εκρηκτικών υλών, δηλαδή 14 φυσιγγίων πυροβόλου όπλου 9 μιλιμέτρων και παράνομη μεταφορά εκρηκτικών υλών, δηλαδή 14 φυσιγγίων πυροβόλου όπλου 9 μιλιμέτρων.

 

 

 

Οι Μαμαλικόπουλος και Τσεχιλίδης που δεν παραδέχθηκαν ενοχή, είχαν κατηγορηθεί για πέντε κατηγορίες, μία για κάθε θύμα, ότι δηλαδή τα ξημερώματα της 23ης Ιουνίου 2012, σε κεντρική πλατεία της Αγίας Νάπας, εκ προμελέτης επέφεραν με παράνομη πράξη, δηλαδή πυροβολώντας με πυροβόλο όπλο κατηγορίας Β, το θάνατο των Φίλιππου Λουκαΐδη 33 ετών και Μάριου Καραολή 28 ετών από τη Λευκωσία, του Γιώργου Γεωργίου 35 ετών από το Παραλίμνι και των  Τζιορτζιάν Καταλίν Κομάν 25 ετών και Μαρσέλ Αουρέλ Κολεάσα 33 ετών από τη Ρουμανία

 

 

 

Στη σημερινή δικάσιμο κατέθεσε ο τελευταίος χρονικά μάρτυρας κατηγορίας, ο Ελλαδίτης Γιώργος Καραθανάσης, επικεφαλής της ομάδας ειδικών αναλυτών ψηφιακών βίντεο. Η ομάδα προέβη σε ανάλυση όλων των βίντεο που παραλήφθηκαν από τη σκηνή και την περιοχή του πενταπλού φόνου με στόχο να ταυτίσει τα πρόσωπα που εμφανίζονται στα βίντεο με τους δύο κατηγορούμενους Δημήτρη Μαμαλικόπουλο και Αναστάσιο Τσεχιλίδη.

 

 

 

Καταθέτοντας στο δικαστήριο την αποτελούμενη από 108 σελίδες έκθεση που ετοίμασε σχετικά με την ανάλυση του βίντεο, ο κ. Καραθανάσης είπε ότι η έκθεση ετοιμάστηκε μετά από αυτοψία και τρισδιάστατη σάρωση της περιοχής όπου εκτελέστηκε το έγκλημα τις πρώτες πρωϊνές ώρες της 23ης Ιουνίου 2012 στο κέντρο της Αγίας Νάπας.

 

 

 

Αναφορικά με το βίντεο που κατέγραψε τη σκηνή του εγκλήματος από τη κάμερα της μπιραρίας Zic Zac, ο κ. Καραθανάσης είπε ότι στην ανθρώπινη φιγούρα που εμφανίζεται με προτεταμένο χέρι από τ’ αριστερά του αυτοκινήτου, διακρίνεται μια προεξοχή στο ύψος του κεφαλιού, κάτι που συνάδει με καπελάκι τύπου τζόκεϊ.

 

 

 

Παρόμοιο καπελάκι φαίνεται να φοράει το πρόσωπο που εμφανίζεται σε άλλο βίντεο να τρέχει, περίπου 20 δευτερόλεπτα μετά τον φόνο, προς το αυτοκίνητο ενοικιάσεως που ήταν σταθμευμένο έξω από την εκκλησία της Αγίας Νάπας. Σύμφωνα με την κατηγορούσα αρχή το άτομο αυτό είναι ο Δημήτρης Μαμαλικόπουλος.

 

 

 

Ο Ελλαδίτης εμπειρογνώμονας πρόσθεσε πως σε σχέση με το βίντεο του εγκλήματος από την ανάλυση προκύπτει πως ο εκτελεστής ολοκληρώνει τον πενταπλό φόνο σε μόλις πέντε δευτερόλεπτα.  Ουσιαστικά η ανθρώπινη φιγούρα εμφανίζεται μπροστά στο αυτοκίνητο και έξι δευτερόλεπτα αργότερα  απομακρύνεται τρέχοντας.

 

Περίπου τρία δευτερόλεπτα πριν εμφανιστεί στο βίντεο, ο Γεωργίου που οδηγούσε το BMW πατά φρένο δύο φορές και το όχημα, αφού γυρίζει απότομα προς τα δεξιά, ακινητοποιείται.  Σύμφωνα με την κατηγορούσα αρχή η εξήγηση γι’ αυτό είναι πως ο εκτελεστής, πυροβόλησε αρχικά μια φορά τον οδηγό από μικρή απόσταση και στη συνέχεια πλησίασε το αυτοκίνητο και σε πέντε δευτερόλεπτα άδειασε τη σφαιροθήκη του όπλου τύπου γκλοκ που κρατούσε πάνω στα πέντε θύματα.

 

Κύπριοι Βουλευτές στην 3η Διάσκεψη για την ΚΕΠΠΑ και ΚΠΑΑ, στο Βίλνιους

—————————————–

Στην 3η Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ), στο Βίλνιους της Λιθουανίας, μεταξύ 4 και 6 Σεπτεμβρίου, θα συμμετάσχει αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπρόσωπων.

 

Όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, η αντιπροσωπεία της Βουλής απαρτίζεται από τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας Γιώργο Βαρνάβα, τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Πρόδρομο Προδρόμου και τους Βουλευτές Σωτήρη Σαμψών, Δημήτρη Συλλούρη,  Άριστο Δαμιανού και Άγγελο Βότση, οι οποίοι αναχωρούν την Τετάρτη.

 

Τη Διάσκεψη θα προσφωνήσουν η Πρόεδρος της Λιθουανίας Dalia Grybauskaitė και ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της χώρας Vydas Gedvilas.

 

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις με τον Υπουργό Εξωτερικών της Λιθουανίας Linas Linkevičius αναφορικά με το θέμα της προώθησης της δημοκρατίας στην ευρύτερη Ευρώπη, ενώ απόψεις θα ανταλλαγούν και με τον Υπουργό Άμυνας της χώρας Juozas Olekas, σχετικά με τα θέματα ΚΠΑΑ που θα απασχολήσουν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

 

Προστίθεται ακόμη ότι ως είθισται, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για τις Εξωτερικές Σχέσεις και την Πολιτική Ασφάλειας Βαρόνη Catherine Ashton θα ενημερώσει τους συμμετέχοντες για θέματα που αφορούν στις σχετικές προτεραιότητες και τις στρατηγικές της ΕΕ.

 

Συζήτηση θα διεξαχθεί επίσης για τις σχέσεις ΝΑΤΟ – ΕΕ, κατά την οποία κύριος ομιλητής θα είναι ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Anders Fogh Rasmussen.

Η στρατηγική σημασία της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης και το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των στρατιωτικών δυνατοτήτων και των φιλοδοξιών της ΕΕ θα απασχολήσουν δύο ξεχωριστά εργαστήρια.

 

Θα συζητηθούν, τέλος, τροποποιήσεις στον Κανονισμό Λειτουργίας της Διάσκεψης, όπως αυτός συμφωνήθηκε κατά την ιδρυτική Διάσκεψη για την ΚΕΠΠΑ και την ΚΠΑΑ που διοργάνωσε η Βουλή των Αντιπροσώπων στην Πάφο, στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου 2012.

 

Η Διάσκεψη πραγματοποιείται στο πλαίσιο της τρέχουσας Λιθουανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

 

ΥΠΠ: την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων στοχεύει το «Entrepreneurship Education» στα σχολεία

————————————————

Η κατάλληλη αγωγή των νέων από νεαρή ηλικία, μέσω προγραμμάτων που προάγουν την επιχειρηματικότητα, τη δημιουργικότητα και την ομαδική προσπάθεια, μπορεί να αποτελέσει καταλυτικό παράγοντα για την έξοδο από την οικονομική ύφεση δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κυριάκος Κενεβέζος σημειώνοντας ότι η ανεργία στους νέους παγκοσμίως, προσλαμβάνει μνημειώδεις διαστάσεις,

 

 

 

«Αφού το 50% των νέων κάτω των 25, ανά το παγκόσμιο, είτε βρίσκεται στην ανεργία, είτε υποεργοδοτείται, ποσοστό που σε πραγματικούς αριθμούς ανέρχεται στα 600 εκ. Οι εκτιμήσεις για το μέλλον, εξάλλου, δεν είναι διόλου ευοίωνες, αφού αναμένεται ότι τα επόμενα 10 χρόνια άλλα 120 εκ. νέων θα αποπειραθούν να εισέλθουν στην παγκόσμια αγορά, η οποία κατά πάσα πιθανότητα δε θα είναι σε θέση να τους απορροφήσει».

 

 

 

Σε διάσκεψη Τύπου στο ΥΠΠ για την εφαρμογή του προγράμματος «Entrepreneurship Education» σε Λύκεια, Τεχνικές Σχολές, Εσπερινά Γυμνάσια και Ιδιωτικά Σχολεία, αρχής γενομένης της σχολικής χρονιάς 2013-2014, ο κ. Κενεβέζος είπε ότι αυτό γίνεται σε συνεργασία του Υπουργείου με τους οργανισμούς Junior Achievement Cyprus, Helix Business Incubator και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

 

 

 

Το Υπουργείο, με την εισαγωγή του Προγράμματος, πρόσθεσε, στοχεύει προς αυτή την κατεύθυνση, μέσα από τις αξίες της Επιχειρηματικότητας- Δημιουργικότητα, Καινοτομία, Συνεργασία, Επιστημονική Περιέργεια- ώστε οι νέοι να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της εποχής τους.

 

 

 

Παρέχοντας στους νέους ένα συνεκτικό σώμα γνώσεων, διαθεματικά αλλά και σε πολλαπλά επίπεδα, συνέχισε, καταρτίζοντάς τους με τις δεξιότητες του 21ου αιώνα και παρέχοντας το κατάλληλο περιβάλλον για την καλλιέργεια πολιτότητας, διασφαλίζεται ότι η κοινωνία του μέλλοντος θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις και ανάγκες. «Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι, σύμφωνα με έρευνες, οι νέοι που έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα Junior Achievement-Young Enterprise έχουν τετραπλάσιες πιθανότητες να δημιουργήσουν δική τους επιχείρηση και, μάλιστα, με μεγαλύτερες πιθανότητες βιωσιμότητας».

 

 

 

Το πρόγραμμα, ανέφερε, το οποίο θα εφαρμόζεται μέσω διαθεματικής προσέγγισης από εκπαιδευτικούς διαφόρων ειδικοτήτων που θα τύχουν ειδικής επιμόρφωσης, δύναται να αποτελέσει τον σύνδεσμο μεταξύ εκπαίδευσης και επιχειρηματικού κόσμου και στοχεύει στην παροχή ευκαιριών προς τους μαθητές, ώστε να αναπτύξουν καινοτόμες ιδέες, που θα τις παρουσιάσουν σε ειδικούς διαγωνισμούς, τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο, διαδικασίες μέσω των οποίων ενισχύονται οι συνεργατικές δεξιότητες, η δημιουργικότητα και η αυτοπεποίθησή τους.

 

 

 

Για την καθολική εφαρμογή του προγράμματος, εξήγησε, κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί δύο ενημερωτικές ημερίδες σχετικά με το θέμα το προηγούμενο τρίμηνο, που απευθύνονταν σε εκπαιδευτικούς Μέσης  και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Δημόσιας και Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, και στους Διευθυντές Δημόσιων και Ιδιωτικών Σχολείων αντίστοιχα.

 

 

 

Εξάλλου, συμπλήρωσε ο Υπουργός, αύριο προγραμματίζεται για τους Μέντορες που θα στηρίξουν την εφαρμογή του προγράμματος στα σχολεία, οι οποίοι θα προέρχονται τόσο από τον ακαδημαϊκό όσο και τον επιχειρηματικό χώρο, ενώ για στις 5 και 6 Σεπτεμβρίου προγραμματίζεται Διήμερο Σεμινάριο για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών Λυκείων, Τεχνικών Σχολών, Εσπερινών Γυμνασίων και Ιδιωτιών Σχολείων, που θα προωθήσουν την εφαρμογή του Προγράμματος στα σχολεία τους. «Αν κάνουμε τέτοια βήματα δεν σημαίνει ότι θα πετύχουμε τα πάντα, αλλά αν δεν κάνουμε κάτι, δεν θα πετύχουμε τίποτα», κατέληξε.

 

 

 

Μιλώντας στην διάσκεψη Τύπου, ο Νίκος Περιστιάνης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, που στηρίζει το πρόγραμμα, ανέφερε ότι η προσπάθεια ξεκίνησε πριν τρία χρόνια για να οργανωθεί η μάθηση τέτοιου είδους μαθημάτων και πρακτικών σε σχολεία και έτσι ανακάλυψαν το «Junior achievement», θεσμού που ξεκίνησε στην Αμερική πριν δεκαετίες που έχει όμως εξαπλωθεί και στην Ευρώπη. Η αρχή ήταν δειλή, αλλά με την εμπλοκή και του ΥΠΠ ευελπιστούν, πρόσθεσε, σε μια συστηματική, ολοκληρωμένη προσπάθεια ώθησης των νεαρών ν’ αρχίσουν να σκέφτονται δημιουργικά.

 

 

 

Ο Γιώργος Άππιος, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου Πειραιώς είπε πως οι μεγάλες και σοβαρές εταιρείες έχουν ευθύνη έναντι της κοινωνίας και μέσω της εταιρικής τους ευθύνης προσπαθούν να φέρουν κάποιο αποτέλεσμα σε μια αλλαγή στο περιβάλλον όπου δουλεύουν ή ζουν και η Τράπεζα βρήκε αυτό το πρόγραμμα ιδανικό για να δείξει στον κόσμο την εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία της. Η μόρφωση και η επιχειρηματική κουλτούρα είναι οι άξονες που μπορούν να φέρουν μια αειφόρο πρόοδο και ανάπτυξη στο μέλλον, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι έχουμε «υπερβολικό ατομικισμό» και αυτό το πρόγραμμα θα διδάξει στα παιδιά να δουλεύουν, από μικρή ηλικία, σε ομάδες.

 

Η Caroline Jenner, Γενική Διευθύντρια Junior Achievement-Young Enterprise Europe, αναφέρθηκε στην εκπαίδευση των δασκάλων και καθηγητών αυτή την εβδομάδα και ευχαρίστησε το Υπουργείο για την στήριξή του, γιατί «πήγαμε από τις καλοκαιρινές διακοπές στην εκπαίδευση σε 24 ώρες περίπου». Θα είναι μια αξιοσημείωτη χρονιά γιατί θα φτάσουμε σε 1000 μαθητές, εάν πάνε όλα σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα έχουν την εμπειρία μιας ζωής, όπως είπε.

 

Με ενθαρρυντικά μηνύματα άρχισε η νέα χρονιά στη Δημοτική Εκπαίδευση, αναφέρει η ΔΔΕ

—————————–

 

Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα δηλώσεις και δημοσιεύματα για εκκρεμότητες και ελλείμματα στη δημοτική Εκπαίδευση, αναφέρει η Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης η οποία τονίζει ότι η νέα σχολική χρονιά έχει αρχίσει με ενθαρρυντικά μηνύματα.

 

Ανακοίνωση της Διεύθυνσης Δημοτικής Εκπαίδευσης αναφέρει ότι η στελέχωση σε εκπαιδευτικό προσωπικό έγινε έγκαιρα και ολοκληρωμένα, σε άψογη συνεργασία με την Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, θέτοντας τα σχολεία σε πλήρη ετοιμότητα να υποδεχτούν τους μαθητές.

 

Σημειώνει ότι για οποιαδήποτε μικροπροβλήματα και άλλα θέματα τα οποία προκύπτουν φυσιολογικά στις σχολικές μονάδες, οι λειτουργοί της Διεύθυνσης Δημοτικής Εκπαίδευσης βρίσκονται σε καθημερινή επαφή με τους Διευθυντές των σχολείων, ώστε να φροντίσουν για την άμεση επίλυση ή διευθέτησή τους.

 

Κατά την προχθεσινή μέρα, επισημαίνει, η επικοινωνία των λειτουργών του Υπουργείου με τους διευθυντές των σχολείων ήταν συνεχής και δεν έχει αναφερθεί κανένα παράπονο από καμία επαρχία σε ό,τι αφορά τα θέματα αυτά.

 

Τονίζει ότι «δηλώσεις και δημοσιεύματα του προέδρου της Παγκύπριας Οργάνωσης Ελλήνων Δασκάλων που αναφέρονται σε εκκρεμότητες και ελλείμματα, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

 

Δημιουργούνται δε, προστίθεται, «εύλογα ερωτήματα για τη σκοπιμότητα για την οποία αυτές έγιναν».

 

Κανένα παράπονο δεν υπεβλήθη την πρώτη ημέρα έναρξης της χρονιάς, δηλώνει ο ΥΠΠ

———————————————————-

Έκπληξη για τις δηλώσεις του Προέδρου της ΠΟΕΔ που αφορούν την πρώτη ημέρα έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, εξέφρασε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κυριάκος Κενεβέζος.

 

 

 

Στο περιθώριο διάσκεψης Τύπου για την επιχειρηματικότητα στην εκπαίδευση και κληθείς να σχολιάσει σχετική ανακοίνωση της ΠΟΕΔ, ο κ. Κενεβέζος ανέφερε ότι η πληροφόρηση και ενημέρωση που έχει ο ίδιος είναι ακριβώς αντίθετη από τις αναφορές του κ. Φυλακτού. Η Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης είναι σε συνεχή επαφή με τους αρμόδιους λειτουργούς στα επαρχιακά γραφεία, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «αντίθετα, χθες δεν είχαμε κανένα παράπονο, το οποίο υπεβλήθη. Είχαμε μια καλή έναρξη. Ελπίζουμε να είναι το ίδιο καλή και στην πορεία, πρωτίστως στις 9 του μηνός που θα πάνε τα παιδιά σχολείο».

 

 

 

Ερωτηθείς εάν θα έχει συνάντηση με την ΠΟΕΔ, καθώς  θα έχει συνάντηση με την ΟΛΤΕΚ, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι συναντήσεις κάνει συνεχώς, λέγοντας ότι είχε τρίωρη συνάντηση την προηγούμενη εβδομάδα με την ΠΟΕΔ και την επόμενη ημέρα πραγματοποίησε επισκέψεις σε σχολεία που έχουν ανοικτά εργοτάξια. «Είμαστε σε συνεχή επαφή. Ομολογώ ότι μου προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη η δήλωση».

 

Σεβαστή, είπε, η κάθε δήλωση κρίσης ή επίκρισης, αλλά – πρόσθεσε – ειδικά όταν αρχίζουμε με θετικό τρόπο, να αξιολογούμε πώς κάνουμε δηλώσεις, πότε τις κάνουμε, ιδιαίτερα σε μια πολύ ευαίσθητη περίοδο και κατά την έναρξη μιας προσπάθειας που ανυπομονούν όλοι να δουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για τους εκπαιδευτικούς και για τα παιδιά.

 

Υποτροφίες στο Πανεπιστήμιο Κύπρου από τον Ρόη Πογιατζή εις μνήμην του αδελφού του

————————————————

Τριάντα υποτροφίες, ύψους €5.000 ευρώ η κάθε μία, θα δοθούν σε μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου, ως δωρεά του επιχειρηματία Ρόη Πογιατζή προς το Πανεπιστήμιο.

 

Σε ανακοίνωσή του το Πανεπιστήμιο Κύπρου αναφέρει ότι «η δωρεά του κ. Πογιατζή, συνολικού ύψους €150.000,  πραγματοποιείται στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς του επιχειρηματία,  εις μνήμην του μεγαλύτερου αδελφού του Άλκη Πογιατζή, ο οποίος έχασε τη ζωή του το 2012».

 

Τη συμφωνία για την παραχώρηση υποτροφιών υπέγραψαν στις 3 Σεπτεμβρίου 2013, εκ μέρους του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο Πρύτανης Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης και ο επιχειρηματίας Ρόης Πογιατζής, πρόσφυγας από την Αμμόχωστο, ο οποίος παρέδωσε στον Πρύτανη και την πρώτη επιταγή ύψους €15.000 για την παραχώρηση των πρώτων τριών υποτροφιών.

 

Ο Πρύτανης ευχαρίστησε τον κ. Πογιατζή για την υποστήριξη που προσφέρει και τη σημαντική δωρεά, μέσω της οποίας θα επιχορηγηθούν οι εν λόγω υποτροφίες.

 

«Τις τελευταίες εβδομάδες είδα έναν άνθρωπο που θέλει να βοηθήσει τους Κύπριους φοιτητές και το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Μέσα σε αυτά τα δύσκολα χρόνια βλέπω και πάλι Κύπριους της διασποράς να στέκονται δίπλα μας σε πολλά επίπεδα. Αυτή η δωρεά αποτελεί μια σημαντική αρχή», σημείωσε ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης.

 

Ο επιχειρηματίας Ρόης Πογιατζής εξέφρασε την ελπίδα ότι η εν λόγω δωρεά προς το Πανεπιστήμιο Κύπρου θα ενεργήσει ως καταλύτης για την παραχώρηση και άλλων δωρεών από συμπατριώτες μας, οι οποίες θα συνεισφέρουν στις εκπαιδευτικές ανάγκες των νέων της χώρας μας, ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες οικονομικές στιγμές.

 

Τόσο ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, όσο και ο κ. Πογιατζής ανακοίνωσαν ότι θα βρίσκονται σε συνεχή επαφή για να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα στις ΗΠΑ – όπου και διαμένει μόνιμα ο κ. Πογιατζής-  με στόχο να προσελκύσει και άλλους Κύπριους και Έλληνες επιχειρηματίες και φιλάνθρωπους, οι οποίοι θα είναι πρόθυμοι να προσφέρουν δωρεές, μέσω των οποίων θα επιχορηγούνται υποτροφίες στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

 

Ο κ. Πογιατζής με βαθιά συγκίνηση αναφέρθηκε στον μεγαλύτερο αδελφό του Άλκη Πογιατζή, ο οποίος είχε αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην εκπαίδευση καθώς πίστευε ότι η εκπαίδευση αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της επιτυχίας ενός ατόμου.

 

Οι υποτροφίες θα φέρουν το όνομα «Ακαδημαϊκή Υποτροφία Διάκρισης Ρόη Πογιατζή εις Μνήμην του Πολυαγαπημένου Αποβιώσαντος Αδελφού του ΑΛΚΗ ΠΟΓΙΑΤΖΗ».

Υποβολή προτάσεων για ευρωπαϊκό πρόγραμμα επιχορηγήσεων

—————————————

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την έναρξη της Τέταρτης Πρόσκλησης Υποβολής Προτάσεων στο πλαίσιο του προγράμματος επιχορηγήσεων “Κυπριακή Κοινωνία των Πολιτών σε Δράση”, ύψους 2.500.000 ευρώ.

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η στήριξη σχεδίων θα έχει τους ακόλουθους στόχους:  “1. ενίσχυση της κυπριακής κοινωνίας των πολιτών στο βόρειο τμήμα της Κύπρου ως ουσιώδους παράγοντα ανάπτυξης ενός κλίματος διαλόγου, συμμετοχής στα κοινά και προώθησης των αξιών της ανεκτικότητας, της ειρήνης και της ενεργού άσκησης της ιδιότητας του πολίτη, και 2. προώθηση της συμφιλίωσης, του διαλόγου, της προσέγγισης και της εμπιστοσύνης ανάμεσα στην τουρκοκυπριακή και την ελληνοκυπριακή κοινότητα μέσα από κοινές δράσεις των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και των δύο κοινοτήτων”.

 

Σημειώνεται ότι όπως και οι προηγούμενες, έτσι και η τέταρτη πρόσκληση υποβολής προτάσεων επικεντρώνεται στους δύο παραπάνω στόχους περιλαμβάνοντας δύο διαφορετικές ενότητες: A)  Η ενότητα 1 –Δράσεις της Κοινωνίας των Πολιτών- αφορά τον πρώτο στόχο και απευθύνει πρόσκληση σε συμπράξεις οργανώσεων της τουρκοκυπριακής κοινωνίας των πολιτών να υποβάλουν προτάσεις σχεδίων στους τομείς του περιβάλλοντος και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με στόχο τον κοινωνικό διάλογο, τη δράση υπέρ συγκεκριμένων θεμάτων, την ευαισθητοποίηση και την παροχή άμεσων υπηρεσιών στους δικαιούχους.

 

Για την ενότητα 1 διατίθενται 1.500.000 ευρώ και  B)  Η ενότητα 2 –Δράσεις Συμφιλίωσης- αφορά τον δεύτερο στόχο και οι τουρκοκυπριακές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών καλούνται να υποβάλουν προτάσεις σχεδίων σε συνεργασία με ελληνοκυπριακές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών στους τομείς του περιβάλλοντος, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του πολιτισμού και του αθλητισμού. Για την ενότητα 2 διατίθενται 1.000.000 ευρώ.

 

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η πρόσκληση αυτή αποτελεί μοναδική ευκαιρία για την ανάπτυξη δικτύων, ικανοτήτων και επικοινωνιακών στρατηγικών για θέματα που αφορούν όλο το νησί, όπως η προστασία των φυσικών οικοτόπων και οικοσυστημάτων ή η προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

 

Η προθεσμία για την υποβολή των προτάσεων (υπομνημάτων («Concept Notes») λήγει στις 21 Οκτωβρίου 2013 στις 17:00 (τοπική ώρα Κύπρου). Κατά το πρώτο στάδιο, θα πρέπει να υποβληθούν μόνον υπομνήματα.

 

Εξαιρετικό γεγονός για την πολιτιστική συνεργασία Ιταλίας-Κύπρου η όπερα « Το ελιξίριο του έρωτα»

—————————-

Η πόλη της Πάφου ετοιμάζεται πυρετωδώς για να φιλοξενήσει για 15η συνεχή χρονιά το Pafos Aphrodite Festival το οποίο θα λάβει χώρα στις 6,7, και 8 Σεπτεμβρίου στο Μεσαιωνικό Κάστρο της Πάφου, παρουσιάζοντας το αριστουργηματικό έργο « Το ελιξίριο του έρωτα» του Gaetano Donizetti μια συμπαραγωγή της Opera Future  από τη Βερόνα, με τη συμμετοχή της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου.

 

Τρεις ημέρες πριν τη διεξαγωγή της τελικής πρόβας, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη επί σκηνής του Κάστρου, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Εταιρείας Pafos Aphrodite Festival Cyprus, Δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας, παρέθεσε την καθιερωμένη τελική δημοσιογραφική διάσκεψη στην παρουσία των συντελεστών της παραγωγής του καλλιτεχνικού οργανισμού Opera Future από τη Βερόνα.

 

Στην ομιλία του ο κ. Βέργας υπογράμμισε ότι « το Pafos Aphrodite Festival  έχει συνεργαστεί μέχρι σήμερα με δύο ιταλικούς λυρικούς Οργανισμούς, το Θέατρο της Arena di Verona και το Θέατρο της Τεργέστης ενώ για τη φετινή παραγωγή με τον λυρικό οργανισμό Opera Futura από τη Βερόνα». Αυτές οι συνεργασίες, είπε ο κ. Βέργας, που αναπτύσσονται μέσω του πολιτισμού, ενισχύουν και εμπλουτίζουν τις σχέσεις μεταξύ της Ιταλίας και της Κύπρου και δείχνει ότι υπάρχει γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη ουσιαστικής συνεργασίας μεταξύ των φορέων των δύο χωρών στον τομέα της τέχνης και του πολιτισμού.  Παράλληλα ευχαρίστησε τον Πρέσβη της Ιταλίας στη Κύπρο, Guido Cerboni για την πολύτιμη στήριξη του και την στενή συνεργασία.

 

Παρών στην διάσκεψη ήταν και ο Πρέσβης της Ιταλίας στην Κύπρο Guido Bonini, ο οποίος τόνισε ότι η παρουσίαση της όπερας του Donizetti « Το ελιξίριο του έρωτα» στο πλαίσιο του φετινού Pafos Aphrodite Festival είναι πράγματι ένα εξαιρετικό γεγονός για την πολιτιστική συνεργασία μεταξύ της Ιταλίας και της Κύπρου.

 

Εκ μέρους του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, η Γιούλα Παπαέτη – Κουτσοφτίδη , Ανώτερη βοηθός Τουριστικός Λειτουργός δήλωσε ότι ο «ΚΟΤ στα πλαίσια στήριξης του πολιτιστικού γίγνεσθαι του τόπου, της υλοποίησης της στρατηγικής του και της ανάπτυξης και προώθησης του πολιτιστικού τουρισμού, στηρίζει διαχρονικά τη διοργάνωση εκδηλώσεων διεθνούς εμβέλειας στην Κύπρο. Αναγνωρίζοντας την ιδιαίτερη αξία της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, ο Οργανισμός τάχθηκε δίπλα στους διοργανωτές και αποτελεί θεσμικό χορηγό του Φεστιβάλ, συμβάλλοντας έμπρακτα στη συνέχιση και περαιτέρω ανάπτυξη του θεσμού».

 

Η Κωνσταντίνα Ηλία, Διοικητική Λειτουργός του Ιδρύματος της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου ανέφερε πως η συμμετοχή φέτος, για πρώτη φορά στη 15χρονη ιστορία του Φεστιβάλ της συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου, η οποία θα καλύψει το ορχηστρικό μέρος των παραστάσεων, αποτελεί σημαντική εξέλιξη στην ιστορία του θεσμού, αφού η κυπριακή συμμετοχή στη φετινή παραγωγή, που προηγουμένως περιοριζόταν στη συμμετοχή μικρού αριθμού τραγουδιστών, παίρνει άλλη διάσταση. Είμαι σίγουρη είπε ότι η Ορχήστρα μας, με το υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο στο οποίο έχει φτάσει σήμερα, είναι σε θέση να ανταποκριθεί με επάρκεια στο ρόλο αυτό.

 

Στα πλαίσια της διάσκεψης μίλησαν,  επίσης, οι βασικοί συντελεστές της παραγωγής, οι οποίοι έκαναν ανάλυση του έργου το οποίο, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν, προσφέρει μοναδικές συγκινήσεις, στο θεατή.

 

Διαφοροποίηση στη διατίμηση ηλεκτρικής ενέργειας ψηλής τάσης

———————————-

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) ενέκρινε στις 9 Αυγούστου εισήγηση της ΑΗΚ για διαφοροποίηση της διατίμησης Ψηλής Τάσης (Κώδικας 83).

 

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της ΑΗΚ, οι ενδιαφερόμενοι καταναλωτές μπορούν να προμηθευτούν τα έντυπα με τη νέα διατίμηση Ψηλής Τάσης (Κώδικας 83) της ΑΗΚ, από οποιοδήποτε Κέντρο Εξυπηρέτησης Πελατών της, ή από την ιστοσελίδα της ΑΗΚ στη διεύθυνση www.eac.com.cy.

 

Εurostat: Αύξηση του δείκτη τιμών βιομηχανικής παραγωγής στην Ευρωζώνη, μείωση στην Κύπρο

—————————–

Οι τιμές παραγωγής στη βιομηχανίας αυξήθηκαν τον Ιούλιο στην ΕΕ, στην Ευρωζώνη και στην Ελλάδα, ενώ μείωση καταγράφηκε στην Κύπρο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Εurostat.

 

Oπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία, ο δείκτης τιμών παραγωγής στη βιομηχανία αυξήθηκε τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο κατά 0,4% στην ΕΕ, 0,3% στην Ευρωζώνη και 0,9% στην Ελλάδα (η μεγαλύτερη αύξηση στην Ευρωζώνης. Στην Κύπρο την ίδια περίοδο καταγράφηκε υποχώρηση του δείκτη τιμών καταναλωτή της τάξης του 0,4%.

 

Σε ετήσια βάση, δηλαδή τον Ιούλιο του 2013 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012, η μέση τιμή παραγωγής στη βιομηχανία αυξήθηκε 0,7% στην ΕΕ και 0,2% στην Ευρωζώνη. Στην Κύπρο σημειώθηκε υποχώρηση των τιμών παραγωγής 2,3% και στην Ελλάδα 0,4%.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία και παίρνοντας ως έτος βάσης το 2010 με 100, ο δείκτης έφτασε τον Ιούλιο του 2013 στο 109,8 στην ΕΕ, στο 108,9 στην Ευρωζώνη, στο 111,5 στην Κύπρο και στο 112,3 στην Ελλάδα.

Λεπτομέρειες από Τρ. Κύπρου για το μετοχικό της κεφάλαιο

————————————

Η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε ότι στις 30 Αυγούστου 2013 το μετοχικό της κεφάλαιο ανέρχεται σε €4.698.219.049 διαιρούμενο σε 4.698.219.049 μετοχές ονομαστικής αξίας €1,00 η κάθε μία.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η σύνθεση του μετοχολογίου της Τράπεζας, κατά την ίδια ημερομηνία, έχει ως εξής:

 

Ποσοστό 81,4% κατέχεται από περίπου 21 χιλιάδες μετόχους που προέκυψαν από τη μετατροπή καταθέσεων.

 

Το 0,5% κατέχεται από περίπου 88 χιλιάδες μετόχους που προέκυψαν από τη μετατροπή χρεωστικών τίτλων και μετοχών που ήταν εκδομένοι κατά την 29η Μαρτίου 2013

 

Το 18,1% κατέχεται από την Cyprus Popular Bank Ltd (Λαϊκή Τράπεζα) με βάση το διάταγμα περί Έκδοσης Μετοχικού Κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου προς Αποζημίωση της Λαϊκής Τράπεζας Διάταγμα του 2013. Η Cyprus Popular Bank Ltd είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Τράπεζας, και ο μοναδικός μέτοχος που κατέχει ποσοστό μεγαλύτερο του 5%.

 

Τον Οκτώβριο θα είναι έτοιμες οι οικονομικές καταστάσεις της Τρ. Κύπρου για το 2012

—————————————————————–

Στις 10 Οκτωβρίου θα είναι έτοιμες οι ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις της Τράπεζας Κύπρου για το 2012.

 

Όπως ανακοινώθηκε από την Τράπεζα «οι ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις του Συγκροτήματος για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2012 θα είναι διαθέσιμες για να εξεταστούν από το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας στις 10 Οκτωβρίου 2013».

 

Με αμελητέα κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ

———————————–

Με αμελητέα κέρδη έκλεισε την Τρίτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, με το Γενικό Δείκτη να καταγράφει ποσοστιαία άνοδο 0,10% και να κλείνει στις 94,25 μονάδες.

 

Ο Δείκτης FTSE/CySE 20 έκλεισε στις 36,21 μονάδες, παρουσιάζοντας κέρδη σε ποσοστό 0,30%.

 

Ο όγκος των συναλλαγών ανήλθε στα €14.511,64.

Άρχισε το “Κύπελλο Αφροδίτη” στο τένις

—————————————

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Με πολύ καλές παρουσίες για τους Κύπριους αντισφαιριστές ξεκίνησε

στο Εθνικό Κέντρο Τένις, το Διεθνές Πρωτάθλημα Τένις «Κύπελλο Αφροδίτη», το οποίο βρίσκεται στην κατηγορία 3 της Διεθνούς Ομοσπονδίας.

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Αντισφαιρίσεως Κύπρου, την πρώτη ημέρα των αγώνων, κατά την οποία διεξήχθησαν οι αγώνες της φάσης των «32» τόσο στο μονό αγοριών όσο και στο μονό κοριτσιών, ξεχώρισε η νίκη-πρόκριση του Πέτρου Χρυσοχού επί του Κέσαβ Βελόντι με 2-0 σετ. Ο Κύπριος αντισφαιριστής που είναι το Νο.1 στο ταμπλό, χρειάστηκε κάτι περισσότερο από μία ώρα για να καταβάλει την αντίσταση του Αμερικανού αθλητή, επικρατώντας με 6-4, 6-1.

 

Ο Σέργης Κυρατζιής (Νο.3) επικράτησε ύστερα από αμφίρροπο αγώνα του Βρετανού Άσγουιν Λίζεν με 2-0 (6-4-7-6), ενώ στους «16» πέρασε και ο Μιχάλης Περβολαράκης ύστερα από τη νίκη του με 2-0 σετ (6-0, 7-6) επί του Δανού Φρέντερικ Έρβαντ.

 

Αντίθετα, ο Κωνσταντίνος Ηλία αποκλείστηκε ύστερα από την ήττα του από τον Βρετανό Μέισον Ρίτσι με 2-0 (6-4, 6-2), όπως και ο Ανδρέας Αραβής που έχασε από τον Βρετανό Τζέιμι Μάλικ με 2-0 (7-6,6-1).

 

Στα κορίτσια, η Μαρία Στυλιανού επικράτησε της Τεοντόρα Ραντοσάβλιεβιτς από τη Σερβία με 2-1 (2-6, 6-2, 6-0). Αντίθετα, έχασαν την πρόκριση στις «16» η Άντρια Τσαγγαρίδου ύστερα από την ήττα της με 2-1 (1-6, 7-5, 6-2) από την Ουκρανίδα Αλίνα Γεροσένκο, όπως και η Μαρία Σιοπαχά που ηττήθηκε από τη Βρετανίδα Τζασμίν Ασγκάρ με 2-0 (6-2, 6-4).

 

Το πρόγραμμα της Τετάρτης περιλαμβάνει τους αγώνες των «16» σε αγόρια και κορίτσια, ενώ θα αρχίσουν και οι αγώνες στο διπλό τόσο στα αγόρια όσο και τα κορίτσια.

Στους αγώνες συμμετέχουν έφηβοι και νεανίδες κάτω των 18 ετών, από 27 χώρες. Οι τελικοί είναι προγραμματισμένοι να διεξαχθούν το προσεχές Σάββατο.

 

Η ΚΟΕ άλλαξε το καταστατικό της προς ευθυγράμμιση με το Διεθνή Ολυμπιακό Χάρτη

————————————————

Με σκοπό την ευθυγράμμιση με το Διεθνή Ολυμπιακό Χάρτη, η Καταστατική Γενική Συνέλευση της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΚΟΕ) αποφάσισε την τροποποίηση του καταστατικού της.

 

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της ΚΟΕ, οι τροποποιήσεις του Καταστατικού αφορούσαν κύρια στη διευκρίνιση του ρόλου της ΚΟΕ για την προετοιμασία και συμμετοχή των αθλητών σε Ολυμπιακούς ή άλλους διεθνείς αγώνες που διοργανώνονται κάτω από την αιγίδα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, τον περιορισμό των Εταιρικών Μελών της ΚΟΕ κύρια στις Ομοσπονδίες που το άθλημα τους περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς και άλλες πρόνοιες που αφορούν τη διαδικασία εκλογής των μελών του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΚΟΕ.

 

Στο τέλος της Γενικής Καταστατικής Συνέλευσης και στο πλαίσιο των νέων τροποποιήσεων, η ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης αποφάσισε ομόφωνα την ανακήρυξη του Κίκη Ν. Λαζαρίδη ως Επίτιμου Προέδρου της ΚΟΕ.

 

———————–