Η Ελλάδα ανέβηκε πέντε θέσεις στον παγκόσμιο δείκτη ανταγωνιστικότητας

Στην 91η θέση μεταξύ 148 χωρών κατατάσσει την Ελλάδα το World Economic Forum με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα. Όπως σημειώνεται στην έκθεση η χώρα μας παραμένει η τελευταία μεταξύ των μελών της ευρωζώνης στην κατάταξη αλλά ανέβηκε πέντε θέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Υπενθυμίζεται ότι στο δείκτη παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας του περασμένου έτους, και με δείγμα 144 κρατών, βρισκόταν στην 96η θέση και με δείγμα 142 κρατών στην 90η θέση.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την έκθεση του World Economic Forum, βασικό μειονέκτημα το μακροοικονομικό περιβάλλον, κριτήριο το οποίο κατατάσσει την Αθήνα προτελευταία (147η θέση) σε όλο τον κόσμο. Από την άλλη πλευρά όμως, όπως σημειώνεται στην έκθεση υπάρχει πρόοδος σε μια σειρά από τομείς, κάτι που όπως αναφέρεται δείχνει ότι οι προσπάθειες μεταρρυθμίσεων παράγουν πλέον αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα σημειώνει βελτίωση στον τομέα της υγείας και της βασικής εκπαίδευσης όπου καταλαμβάνει την 35η θέση, των υποδομών (38η θέση), της τεχνολογικής ετοιμότητας (39η θέση), της ανώτερης εκπαίδευσης (41η θέση), και του μεγέθους της αγοράς (47η θέση).

Ωστόσο, σε θέματα καινοτομίας η Ελλάδα βρίσκεται στην 87η θέση, σε θέματα δημόσιων φορέων στην 103η θέση, ενώ σχετικά με την αποδοτικότητα της αγοράς αγαθών η χώρα μας βρίσκεται στην 108η θέση.

Παράλληλα χαμηλή είναι η βαθμολογία σε θέματα Δημόσιου τομέα (κυβερνητική αποτελεσματικότητα, διαφθορά), όπου η Ελλάδα κατατάσσεται 102η. Χαμηλά είναι και στην «εμπιστοσύνη» (138η) δεδομένου ότι δεν έχει επιστρέψει στις αγορές.

Τέλος, η αγορά εργασίας της χώρας δεν κρίνεται ικανοποιητική και βάζει την χώρα στην θέση 127, κάτι που όπως επισημαίνεται δημιουργεί περιορισμούς στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση.

Ωστόσο η έκθεση καταλήγει με το συμπέρασμα ότι η Ελλάδα δουλεύει για να υπερνικήσει τις παρούσες δυσκολίες και έχει «ισχυρά» στοιχεία στα οποία μπορεί να χτίσει και σε αυτά περιλαμβάνεται ένα καλά μορφωμένο εργατικό δυναμικό που μπορεί να απορροφήσει καινούργιες τεχνολογίες.

Δείτε ΕΔΩ τον πίνακα κατάταξης

newpost.gr/