Κορυφαία στελέχη Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών στηρίζουν τον Ομπάμα

Τα κορυφαία στελέχη του Ρεπουμπλικανικού και του Δημοκρατικού Κόμματος παρείχαν σήμερα πολιτική υποστήριξη στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στο θέμα της στρατιωτικής επέμβασης που σχεδιάζει η Ουάσινγκτον στη Συρία.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ ήταν ο πρώτος που ανακοίνωσε την απόφασή του να στηρίξει τον Αμερικανό πρόεδρο.

“Θα στηρίξω την έκκληση του προέδρου για ανάληψη δράσης” σε αντίποινα για την καταγγελθείσα χρήση χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς, είπε ο Μπένερ μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ομπάμα στον Λευκό Οίκο, παρουσία και άλλων ηγετικών στελεχών των δύο κομμάτων. “Είναι κάτι που οφείλουν να πράξουν οι ΗΠΑ, ως χώρα. Οι εχθροί μας σε όλο τον κόσμο πρέπει να καταλάβουν ότι δεν θα ανεχθούμε μια τέτοια συμπεριφορά. Έχουμε επίσης συμμάχους σε όλο τον κόσμο και στην περιοχή (σ.σ. της Μέσης Ανατολής) που χρειάζεται να ξέρουν ότι η Αμερική θα βρίσκεται στο πλάι τους όποτε παρίσταται ανάγκη”, τόνισε.

Η στήριξη του Μπένερ και η έκκλησή του προς τους βουλευτές και γερουσιαστές να πράξουν το ίδιο ενδέχεται να αποδειχθεί καθοριστικής σημασίας ώστε τα δύο σώματα, η Βουλή και η Γερουσία, να εγκρίνουν την επόμενη εβδομάδα μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Στη Βουλή των Αντιπροσώπων πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικάνοι, ενώ στη Γερουσία διατηρούν οριακή πλειοψηφία οι Δημοκρατικοί. Λίγα λεπτά μετά τη δήλωση του Μπένερ, ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Βουλή, Έρικ Κάντορ, με γραπτή ανακοίνωσή του βεβαίωσε ότι θα ψηφίσει υπέρ της πρότασης του Ομπάμα ώστε “να παράσχει στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών την επιλογή να χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία στη Συρία”.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση με τον Ομπάμα, η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή, Νάνσι Πελόζι, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Κογκρέσο θα εγκρίνει την πρόταση του Αμερικανού προέδρου επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει “να αντιδράσουν στη χρήση χημικών όπλων” στη Συρία.

Από την πλευρά του, ο Δημοκρατικός πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας Καρλ Λέβιν είπε ότι, μετά τη συζήτηση που είχε με τον Ομπάμα στο Οβάλ Γραφείο, αισιοδοξεί ότι η Ουάσινγκτον θα ενισχύσει την υποστήριξή της προς τη συριακή αντιπολίτευση. “Αισιοδοξώ ότι, αφού συζήτησα σήμερα το πρωί με τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο και άλλους, θα εντείνουμε τη στήριξή μας σε ελεγμένα στοιχεία της συριακής αντιπολίτευσης”, είπε στους δημοσιογράφους. Σημείωσε επίσης ότι στη συνάντηση αυτή ο ίδιος αντιπρότεινε να εφοδιάσουν οι ΗΠΑ τους αντάρτες με όπλα όπως αντιαρματικά, τα οποία “δεν μπορούν να στραφούν εναντίον μας”, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: http://www.skai.gr