Σχέδιο στήριξης από τη Γερουσία για επέμβαση στη Συρία

Σε σχέδιο συμφωνίας που θα παρέχει στον Μπαράκ Ομπάμα την «άδεια» να προχωρήσει σε μία στρατιωτική επέμβαση στη Συρία κατέληξε η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας. Το σχέδιο, το οποίο περιορίζει τη χρονική διάρκεια της οποιασδήποτε επέμβασης σε 60 ημέρες με δυνατότητα παράτασης άλλων 30 ημερών, αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση στις 18.30 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας).

Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης μια διάταξη που απαγορεύει οποιαδήποτε ενέργεια των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στο έδαφος της Συρίας.

Η έκβαση των ψηφοφοριών την ερχόμενη εβδομάδα στα δύο σώματα του Κογκρέσου παραμένει εντούτοις αβέβαιη, έστω κι αν ο Μπαράκ Ομπάμα δέχθηκε χθες, τη σημαντική υποστήριξη του κύριου πολιτικού αντιπάλου του, του ρεπουμπλικανού προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ.

Λίγο πριν αναχωρήσει για τη Σουηδία, ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι πιστεύει πως οι αμερικανοί κοινοβουλευτικοί θα ψηφίσουν, ίσως και την ερχόμενη εβδομάδα, μια απόφαση που θα του επιτρέπει να πλήξει το καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ ως αντίποινα για τη χρήση χημικών όπλων.

Ο Ομπάμα υπογράμμισε για μια ακόμη φορά το γεγονός ότι οποιαδήποτε επέμβαση στη Συρία θα είναι «περιορισμένη» και «αναλογική». Αυτό δεν σημαίνει αποστολή χερσαίων στρατευμάτων, δεν είναι το Ιράκ, δεν είναι το Αφγανιστάν», τόνισε.

«Δεν είναι ώρα να είναι κανείς απομονωτιστής στην πολυθρόνα του. Δεν είναι ώρα να είναι θεατής μιας σφαγής», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι στη διάρκεια ακρόασής του στην αμερικανική Γερουσία η οποία είχε μεγάλη προβολή από τα μέσα ενημέρωσης, προειδοποιώντας πως η αδράνεια είναι πολύ πιο επικίνδυνη από μια επέμβαση.

«Το Ιράν ελπίζει ότι κοιτάζετε από την άλλη πλευρά» , προειδοποίησε επικαλούμενος το ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Επικαλέσθηκε επίσης τη Χεζμπολάχ και τη Βόρεια Κορέα.

Κέρι: Η Συρία δεν είναι Ιράκ, έχουμε αποδείξεις
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο υπουργός Άμυνας, Τσακ Χέιγκελ, και ο στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσι εμφανίστηκαν ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, την ώρα που ο Ομπάμα πιέζει το Κογκρέσο για την έγκριση μίας στρατιωτικής δράσης στη Συρία.

Από την αρχή ο Κέρι αναφέρθηκε στις σκιές των ισχυρισμών που «έχτισαν» την επέμβαση του 2003 στο Ιράκ, βεβαιώνοντας τα μέλη της Επιτροπής ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών που συνδέουν τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις με την επίθεση της 21ης Αυγούστου είναι έγκυρες.

«Εχουμε την ευαισθησία, και ο Τσακ και εγώ, να μην ρωτήσουμε ξανά οποιοδήποτε μέλος του Κογκρέσου να ψηφίσει πάνω σε μία λάθος πληροφορία», είπε ο Κέρι, που όπως ο Χέιγκελ, είχε ψηφίσει ως γερουσιαστής την αδειοδότηση για την επέμβαση στο Ιράκ.

Στηρίζοντας τον Μπαράκ Ομπάμα, ο Κέρι ανέφερε ότι ο αμερικανός πρόεδρος δεν ζητά από τις ΗΠΑ να πάνε σε πόλεμο, απλώς θέλει να «υποβαθμίσει και να εξαλείψει» την ικανότητα του σύρου προέδρου, Μπασάρ αλ-Άσαντ να εξαπολύσει νέα επίθεση με χημικά όπλα.

Ωστόσο, τόσο ο ίδιος, όσο και οΤσακ Χέιγκελ δέχθηκαν σκληρές ερωτήσεις από τους γερουσιαστές, λόγω ανησυχίας ότι δίνοντας στην αντιπροσωπεία το πράσινο φως για επέμβαση στη Συρία θα οδηγήσει σε εμπλοκή των ΗΠΑ στο συριακό εμφύλιο, που κλυδωνίζει εδώ και δυόμισι χρόνια την χώρα.

Ο Κέρι προειδοποιήσε ακόμη ότι μία αποτυχία ανάληψης δράσης θα υπονομεύσουν τους συμμάχους των ΗΠΑ, θα ενθαρρύνουν άλλους αντιπάλους τους, όπως το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα, αλλά και τον Άσαντ στο να χρησιμοποιήσει ξανά χημικά όπλα.

Χέιγκελ: Κίνδυνοι και από τη δράση και από τη μη δράση
Από την πλευρά του ο υπουργός Αμυνας, Τσακ Χέιγκελ, τόνισε ότι οποιαδήποτε στρατιωτική δράση θα είναι «περιορισμένη σε διαρκεια και έκταση» και δεν θα έχει στόχο να διευθετηθεί η κατάσταση στη Συρία με βίαια μέσα. Ο ίδιος κατέθεσε ότι η πρόταση της διοίκησης δεν αδειοδοτεί χτυπήματα εκτός Συρίας, εναντίον άλλων κυβερνητικών και αντικυβερνητικών ομάδων.

«Πάντα υπάρχουν κίνδυνοι με την ανάληψη δράσης, αλλά κίνδυνοι υπάρχουν και από τη μη-δράση. Το καθεστώς Άσαντ, υπό την πίεση της συριακής αντιπολίτετσης, μπορεί να τον οδηγήσει στο να εξαπολύσει πιο ολέθριες επιθέσεις με χημικά όπλα. Τα χημικά όπλα δεν κάνουν διακρίσεις μεταξύ μαχομένων και αμάχων, και προκαλούν το χειρότερο είδος πόνου, όπως έχουμε προσφάτως διαπιστώσει», σημείωσε ο Χέιγκελ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η επίθεση της 21ης Αυγούστου στη Συρία στοίχισε τη ζωή 1.400 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων περισσοτέρων των 400 παιδιών. Το συριακό καθεστώς αρνείται ότι τα στρατεύματά του βρίσκονται πίσω από την επίθεση, τονίζοντας ότι οι στρατιώτες ήταν θύματα χημικής επίθεσης από τους αντάρτες.

Στη Ρωσία αύριο ο Ομπάμα για τη G20
Μετά την επίσκεψη στη Σουηδία, ο Μπαράκ Ομπάμα μεταβαίνει την Πέμπτη στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας για την οικονομική σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20).

Η επίσκεψη στη Σουηδία είχε ανακοινωθεί τον Αύγουστο, λίγο μετά την ακύρωση από τον Ομπάμα μιας προγραμματισμένης συνάντησης με το ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν μετά την προσφορά ασύλου από τη Μόσχα στον πρώην σύμβουλο των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών Έντουαρντ Σνόουντεν.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης διμερούς επίσκεψης ενός αμερικανού προέδρου στη Σουηδία, ο Ομπάμα θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Φρέντρικ Ράινφελτ και θα συμμετάσχει απόψε σε δείπνο εργασίας με ηγέτες των σκανδιναβικών χωρών, το οποίο θα παραθέσει ο Ράινφελτ.

Το θέμα της Συρίας αναμένεται ότι θα είναι πρώτο στην ημερήσια διάταξη, άλλα σημεία της οποίας θα είναι η παγκόσμια οικονομία, η καθαρή ενέργεια και η κλιματική αλλαγή.

Πριν από την επίσκεψη του Ομπάμα στη Στοκχόλμη, η οποία θα διαρκέσει λιγότερο από 24 ώρες, πραγματοποιήθηκε μια μαζική επιχείρηση ενίσχυσης των μέτρων ασφαλείας. Υπολογίζεται ότι 2.000 αστυνομικοί, πολλοί από τους οποίους εκλήθησαν από άλλα μέρη της χώρας, έχουν κινητοποιηθεί για την ασφάλεια του αμερικανού προέδρου, μαζί με αμερικανούς πράκτορες.

Οι κάτοικοι της Στοκχόλμης έχουν προειδοποιηθεί για διακοπές της κυκλοφορίας σε κεντρικές οδούς και μεγάλα τμήματα του κέντρου της πόλης έχουν αποκλειστεί.

Παρόλο που ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε τη Σουηδία «στενή φίλη και σύμμαχο», διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί στη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου.

Πηγή: Ethos.gr