Τι είπαν για την κρίση Σημίτης-Παπανδρέου- Βενιζέλος, όχι σε ΣΥΡΙΖΑ ναι σε ΔΗΜΑΡ

Διαφορετικές προσεγγίσεις για τα όσα έφεραν την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού εξέφρασαν οι πρώην πρωθυπουργοί και πρώην πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σημίτης και Γιώργος Παπανδρέου, κατά τις ομιλίες τους στο πλαίσιο της διημερίδας του Κινήματος για την επέτειο των 39 ετών από την ίδρυσή του.

Ο Κώστας Σημίτης τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ «έχει χάσει σχεδόν ολοκληρωτικά την επιρροή του» αφήνοντας αιχμές για την κυβέρνηση Παπανδρέου.

«Δημιουργήσαμε την εντύπωση ότι είμαστε μάγοι και θα τα λύσουμε όλα. Πληρώσαμε τις φαντασιώσεις μας όχι μόνο με το πετσί μας αλλά το πλήρωσε ο ελληνικός λαός με τον χειρότερο τρόπο. Οι παλιές ιδέες μας περί στοιχίζουν ακόμη και δεν τολμάμε να αναμετρηθουμε μ’ αυτές» σημείωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα άφησε αιχμές για το «λεφτά υπάρχουν» του Γιώργου Παπανδρέου αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «σιωπήσαμε όταν ερχόταν το τσουνάμι της κρίσης».

Ο πρώην πρωθυπουργός επιτέθηκε στην προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κάνοντας λόγο για «τερατώδεις προσλήψεις» προσθέτοντας ότι «σπαταλήθηκαν απο το 2004 χρήματα που θα μπορούσαν να πανε σε έργα, απασχόληση και προοπτικές»

Παράλληλα τόνισε ότι θα πρέπει «να σταματήσει η υποτίμηση της νοημοσύνης των πολιτών» ενώ συμπλήρωσε πως το ΠΑΣΟΚ «μπορεί να γίνει ο μοχλός για μία αλλαγή, να θέσει τις βάσεις για ένα ρεύμα ανανέωσης» μέσω μιας «ευρύτερης συνεργασίας με άλλα σχήματα που έχουν τις δικές τους ιδεολογίες και ευαισθησίες, αφήνοντας στην άκρη την ανάγκη του ενός και μόνο αρχηγού».

Γιώργος Παπανδρέου: Παραλάβαμε μια βόμβα

«Το 2009 παραλάβαμε μία βόμβα, ένα εκρηκτικό κοκτέιλ αρνητικών παραγόντων ταυτόχρονα» ανέφερε αμέσως μετά ο Γιώργος Παπανδρέου. «Παρότι ματώσαμε και θυσιαστήκαμε πολιτικά, ωστόσο δεν ολοκληρώσαμε ένα έργο που θα δικαίωνε τους πολίτες. Το αποτέλεσμα δεν ήταν συχνά αυτό για το οποίο προσπαθήσαμε», συμπλήρωσε.

«Βασικό πρόβλημα της χώρας δεν ήταν το Πρόγραμμα Προσαρμογής, ούτε η “συνταγή” του 2010. Βασικό πρόβλημα ήταν το πελατειακό πάρτι μέχρι το 2009» σημείωσε.

«Άλλοι, λοιπόν, ήταν οι εμπρηστές» υποστήριξε ο κ. Παπανδρέου, απορρίπτοντας την κριτική που ασκήθηκε στην κυβέρνησή του.

Αναφερόμενος στη στάση των εταίρων, ο κ. Παπανδρέου υπενθύμισε πως ήταν δύσκολο να πειστεί η ευρωζώνη ότι το κλειδί είναι οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και όχι η λιτότητα.

Τότε, συνέχισε, η πολιτική συναίνεση ήταν αδιανόητη, ήταν πιο εύκολο να φτιάχνουν θεωρίες συνωμοσίας παρά να υποστηρίξουν. «Κάποιοι μάλιστα επιλέγουν το δεύτερο μνημόνιο αλλά δεν ήθελαν το πρώτο, ενώ οι μαγικές συνταγές εξαφανίστηκαν κάπου γύρω στο Ζάππειο» είπε, αφήνοντας αιχμές προς την κυβέρνηση.

ΒΕΝΙΖΈΛΟΣ

Μήνυμα ενότητας και συσπείρωσης της δημοκρατικής παράταξης, αλλά και εθνικής και κοινωνικής ευθύνης προς τον ελληνικό λαό, έστειλε από το βήμα του Συμποσίου για τα 39 χρόνια του ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Αναφερόμενος στη ρήξη του ΠΑΣΟΚ με  ένα μεγάλο μέρος της εκλογικής του βάσης, υποστήριξε ότι η επιλογή που έκανε το Κίνημα ήταν η καλύτερη στο όνομα της εθνικής ανάγκης και της «αλήθειας που έπρεπε να αντιμετωπίσουμε κατάματα».

Πρόκειται, είπε, για μια επιλογή που έκανε το ΠΑΣΟΚ από πατριωτισμό, από αίσθηση εθνικής ευθύνης, για λόγους γενικού συμφέροντος, αλλά και για να προστατευθούν οι πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες, για να προστατευτούν τα μεσαία στρώματα, για να αποφευχθεί το συντριπτικά χειρότερο, μέσα σε εξαιρετικά δυσμενείς ευρωπαϊκούς και διεθνείς συσχετισμούς, υπό την πίεση των αγορών.

«Ούτε υπήρχε ούτε υπάρχει σχέδιο Β»

Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ούτε υπήρχε, ούτε υπάρχει σχέδιο Β, εκτός ΕΕ και ευρωζώνης, εκτός διεθνούς οικονομικού συστήματος. «Εκτός και αν θέλαμε να οδηγήσουμε τη χώρα σε δραματικές καταστάσεις, δίπλα από τις οποίες πέρασε η Κύπρος πριν από λίγους μήνες».

Γιατί, όπως υποστήριξε, οι μεγάλες και σκληρές θυσίες, οι μειώσεις των εισοδημάτων, οι περικοπές μισθών και συντάξεων, οι φορολογικές επιβαρύνσεις, η τραγικά υψηλή ανεργία, η δραματική πτώση του τζίρου είναι καταστάσεις δυσβάστακτες, αλλά δεν συγκρίνονται ούτε κατά διάνοια με την ασύντακτη χρεωκοπία, την επιστροφή στην υποτιμημένη δραχμή, την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, την εξαέρωση καταθέσεων και ακινήτων περιουσιών, τον αποκλεισμό από το διεθνές οικονομικό σύστημα, την διακοπή των διεθνών εμπορικών σχέσεων.

Όπως είπε, ο ίδιος έπρεπε να επιμείνει το Μάιο του 2010, μέχρι τέλους στην πρόταση του για υπερψήφιση του πρώτου μνημονίου με αυξημένη πλειοψηφία τριών πέμπτων και 180 ψήφους.

«Θα ήταν πολύ πιο δίκαιη ιστορικά η κατανομή της ευθύνης στις πολιτικές δυνάμεις κατά το μετρό  της συμμετοχής τους στη άσκηση της εξουσίας τις κρίσιμες περιόδους», εκτίμησε, ενώ για όσους διαχωρίζουν τη θέση τους από το πρώτο πρόγραμμα, αλλά συμφωνούν με το δεύτερο, επεσήμανε ότι μπορεί να είναι το δεύτερο πρόγραμμα αυτό που έπρεπε να έχει υιοθετηθεί εξαρχής, αλλα χωρίς το πρώτο πρόγραμμα δεν θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε το δεύτερο.

«Το ΠΑΣΟΚ αδικείται πρωτίστως επειδή το αδικούμε εμείς οι ίδιοι. Γιατί εμείς οι ίδιοι δεν υπερασπιζόμαστε με την ένταση που πρέπει θεμελιώδεις ιστορικές επιλογές», τόνισε, στέλνοντας μήνυμα ενότητας και συσπείρωσης.

Όσον αφορά τη συνεργασία με τη Ν.Δ., ο Ευάγγελος Βενιζέλος επανέλαβε ότι το ΠΑΣΟΚ μετέχει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας για λόγους εθνικής ανάγκης. «Δεν κυβερνάμε μόνοι μας. Είμαστε ο δεύτερος σε κοινοβουλευτική δύναμη εταίρος. Ούτε όμως η ΝΔ κυβερνά μόνη της. Για όλα απαιτούνται συμφωνίες και συμβιβασμοί, όπως συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες».

Αλλά, όπως επεσήμανε, από την επιτυχία αυτή της προσπάθειας θα έρθει και η δικαίωση των δύσκολων επιλογών και των μεγάλων πολιτικών θυσιών που έκανε η παράταξη τα τελευταία τριάμισι χρόνια.

Εκλεισε την πόρτα στον ΣΥΡΙΖΑ

Όσο για τα περί σύμπραξης του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ -όπως ανοικτά είχε ζητήσει νωρίτερα ο Δημήτρης Ρέππας – ο κ. Βενιζέλος αναρωτήθηκε σε ποια προγραμματική βάση μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε επαφή και συζήτηση με ένα χώρο η ηγεσία του οποίου «βασίζει την ύπαρξή του στη συκοφάντηση, την υπονόμευση, την ακύρωση όχι απλά και μόνο του σημερινού ΠΑΣΟΚ, αλλά της ιστορικής διαδρομής της παράταξης».

Με αφορμή και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις διπλές εκλογές του 2012, παρατήρησε πως «είναι πολύ δύσκολο να μετάσχεις στην ευθύνη, να τη μοιραστείς» για να προσθέσει:

«Αριστερός λόγος δεν είναι η υπεράσπιση της ακινησίας και του συντεχνιασμού. Δεν μπορούμε επειδή θέλουμε να αποφύγουμε μια δύσκολη αλήθεια να αποδεχτούμε έναν εύκολο λαϊκισμό που χαϊδεύει τα αυτιά, αναπαράγοντας αδιέξοδες καταστάσεις».

Ανοιγμα στη ΔΗΜΑΡ

Για τη ΔΗΜΑΡ τέλος, της καταλόγισε ότι έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τα πίσω και τώρα αμφιταλαντεύεται μεταξύ εθνικής ευθύνης και αντιπολιτευτικής ευκολίας, θέτοντας σε αμφισβήτηση τη θεμελιώδη επιλογή που και η ίδια έκανε μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2012. Ο κ. Βενιζέλος άνοιξε ωστόσο “παράθυρο” για συνεργασία ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ και άλλων όμορων δυνάμεων και κινήσεων στις ευρωεκλογές.

Ενόψει των δημοτικών εκλογών ο κ Βενιζέλος είπε οτι είναι η μεγάλη ευκαιρία των τοπικών κοινωνιών να κάνουν επιλογές αξιοκρατικές, ενωτικές και προοδευτικές και το ΠΑΣΟΚ θα τις στηρίξει. Ενόψει των ευρωεκλογών τόνισε την ανάγκη συσπείρωσης, κάτω από την πλατφόρμα των ευρωπαίων σοσιαλιστών, όλων των δυνάμεων της δημοκρατικής παράταξης, όλων των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων, όλων των δυνάμεων της της κεντροαριστεράς.