Με τα βλέμματα στη Συρία ξεκινά η Σύνοδος Κορυφή του G20 στη Ρωσία

Στην Αγία Πετρούπολη στρέφονται την Πέμπτη και την Παρασκευή τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας όσον αφορά τις διαβουλεύσεις διαβουλεύσεων για το ζήτημα της Συρίας, το οποίο αναμένεται να κυριαρχήσει στην Συνάντηση Κορυφής του G20.

Επισήμως, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των σημαντικότερων ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών του πλανήτη πρόκειται να συζητήσουν για την ενίσχυση της παγκόσμιας οικονομίας. Ωστόσο, το ενδεχόμενο περιορισμένης στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών αναμένεται να έχει κεντρική θέση.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Τετάρτης η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας ενέκρινε το σχέδιο επέμβασης στη Συρία, σχέδιο που θα εξετασθεί από την ολομέλεια του σώματος την ερχόμενη εβδομάδα.

Την ίδια στιγμή, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε την Ουάσιγκτον να μη δράσει μονομερώς, παρακάμπτοντας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, προσθέτοντας ωστόσο πως θα ήταν ανοιχτός στο ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης κατά της Συρίας εφόσον υπάρξουν πειστικές αποδείξεις για το θέμα των χημικών όπλων.

Από την πλευρά της, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, τόνισε αργά το βράδυ της Τετάρτης ότι παρά τη μείωση των προσδοκιών για μια ειρηνική επίλυση της συριακής κρίσης, θα συνεχίσει τις προσπάθειες της για τη διευθέτηση του ζητήματος, στη Σύνοδο Κορυφής της G-20.

«Ακόμα και αν δεν υπάρχει σχεδόν καμία ελπίδα»κάποιος πρέπει πάντα να συνεχίζει την προσπάθεια, τουλάχιστον αυτός θεωρώ πως είναι ο ρόλος μου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Τόμας ντε Μεζιέρ, είπε πως είναι σαφές ότι τα στρατεύματα που είναι πιστά στην κυβέρνηση του Άσαντ, έκαναν χρήση δηλητηριωδών χημικών αερίων κατά αμάχων.

Πηγή: http://www.skai.gr