Στην Αίγυπτο ο ΥΠΕΞ Ευαγ. Βενιζέλος

Ταξίδι στην Αίγυπτο πραγματοποιεί σήμερα, Πέμπτη, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος θα έχει συναντήσεις με όλα τα κορυφαία στελέχη της νέας κυβέρνησης μετά την ανατροπή του Μοχάμεντ Μόρσι και τα σφοδρά επεισόδια που ακολούθησαν.

Είναι από τους πρώτους ευρωπαίους αξιωματούχους που επισκέπτονται την Αίγυπτο, καθώς έχουν προηγηθεί, μεταξύ άλλων, οι υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου και της Γερμανίας Ι. Κασουλίδης και Γκίντο Βεστερβέλε αντιστοίχως, αλλά και η Κάθριν Άστον, ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Άντλι Μανσούρ, τον πρωθυπουργό Χαζέμ ελ Μπεμπλαουϊ, τον υπουργό Εξωτερικών Ναμπίλ Φαχμί και τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Ναμπίλ Ελ Αραμπί, καθώς επίσης με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρο Β’, αλλά και εκπροσώπους κομμάτων, επενδυτές και εκπροσώπους κοινοτήτων.

Πρόκειται για επίσκεψη στρατηγικής σημασίας, η οποία δείχνει τη σημασία που αποδίδει η Αθήνα στη σταθερότητα στην Αίγυπτο.

Ανώτερες διπλωματικές πηγές παραδέχονται σε ιδιωτικές συζητήσεις τους ότι η Αθήνα θεωρεί τη μεταβατική κυβέρνηση της Αιγύπτου απολύτως αξιόπιστο συνομιλητή, αν και πρόκειται για μεταβατικό σχήμα. Έτσι εξηγείται και η προσεκτική ρητορική των τελευταίων εβδομάδων, αλλά και το γεγονός ότι σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο έχει δοθεί σαφής εντολή για ενίσχυση των διμερών σχέσεων. Άλλωστε, ο σκοπός της επίσκεψης είναι καθαρά αυτός και διπλωματικοί κύκλοι επιμένουν ότι η επίσκεψη Βενιζέλου δεν συνδέεται με μεταφορά μηνυμάτων προς την αιγυπτιακή ηγεσία.

Newsroom ΔΟΛ