Κυπριακός Τύπος 8/9/2013

Η Γενική Συνέλευση της Τράπεζας Κύπρου, το μέλλον του Συνεργατισμού, η οικονομία, το Κυπριακό, τα ενεργειακά αλλά και το θέμα της Συρίας απασχολούν τα πρωτοσέλιδα θέματα του κυπριακού Τύπου σήμερα.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Κουρεμένοι Ολιγάρχες διεκδικούν το Συμβούλιο» γράφει ότι οι επτά Ρώσοι πολίτες που προτάθηκαν για εκλογή στο διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου είναι σύμφωνα με την εφημερίδα Moscow Times ανάμεσα στους πελάτες της τράπεζας που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα.  Αλλού προβάλλει άρθρο του πρώην Προέδρου Γιώργου Βασιλείου στις εσωτερικές της σελίδες στο οποίο θέτει τις προϋποθέσεις για την οικονομική ανάκαμψη. Σε άλλο της πρωτοσέλιδο θέμα η κυριακάτικη «Α» φιλοξενεί δηλώσεις του μέλους της ΡΑΕΚ Κύπρου Κυπριανίδη που προτρέπει τους πολίτες να υποβάλουν αίτηση για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκού συστήματος στη στέγη του σπιτιού τους.

Η «Σημερινή» κάτω από τον τίτλο «Σε σφιχτό κλοιό οι δανειζόμενοι και από τα ΣΠΙ» γράφει ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για τα νέα Συνεργατικά Ιδρύματα και ότι όλοι όσοι έχουν δανειστεί υποχρεούνται να καταβάλλουν τις δόσεις των δανείων τους ώστε να αποφεύγουν την κατάταξή τους σε μη εξυπηρετούμενα. Αλλού η «Σ» φιλοξενεί συνέντευξη του Άντρου Κυπριανού, ο οποίος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η πρόταση του ΑΚΕΛ για την οικονομία επικαιροποιείται συνεχώς. Σε άλλο της θέμα γράφει για δεσμεύσεις του Προέδρου Αναστασιάδη που δεν υλοποιήθηκαν και «μεγάλα λόγια που δεν συνοδεύτηκαν με πράξεις».

Ο «Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Παίρνουν τα ηνία οι ΗΠΑ» γράφει ότι οι ΗΠΑ δίνουν μικρή πίστωση χρόνου για να δοκιμασθεί η νέα διαδικασία του ΟΗΕ στο Κυπριακό και στη συνέχεια θα παρέμβουν αποφασιστικά στις εξελίξεις. Επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι ΗΠΑ διαμορφώνοντας τους σχεδιασμούς τους για την περιοχή θεωρούν ότι δεν μπορούν να αφήσουν την εκκρεμότητα στην Κύπρο. Σε άλλο του πρωτοσέλιδο θέμα ο «Φ» γράφει ότι δίνει και παίρνει το παρασκήνιο για την υποστήριξη υποψηφίων στο ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου και καταγράφονται οι πρώτες αντιδράσεις από Ρώσους που δεν θέλουν ομοεθνείς τους στη διοίκηση για να μην έχουν πρόσβαση στα στοιχεία των λογαριασμών τους. Αλλού και φιλοξενώντας σχετική φωτογραφία γράφει ότι έντεκα αγνοούμενες εικόνες από την Ακανθού είδαν οι πιστοί που πήγαν στον Άγιο Μάμα, στην κατεχόμενη Μόρφου.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Υπερασπιζόμαστε πολιτικές για τα συμφέροντα του λαού» προβάλλει συνέντευξη του ΓΓ του ΑΚΕΛ, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει ότι το ΑΚΕΛ είναι το μόνο κόμμα που συνειδητοποιεί ποια θα είναι η εξέλιξη της οικονομίας αν παραμείνουμε στο μνημόνιο. Σε άλλο της πρωτοσέλιδο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις για τα προβλήματα με πιο σημαντικό το θέμα της στελέχωσης και ορατό το ενδεχόμενο δυναμικών αντιδράσεων. Αλλού φιλοξενεί συνέντευξη του επικεφαλής του Γραφείου του ΑΚΕΛ για το Συνεργατισμό Νίκου Κουζουπή, ο οποίος αναφέρει ότι ο κίνδυνος ιδιωτικοποίησης του Συνεργατισμού είναι «ορατός και άμεσος».

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Καθημερινή» κάτω από τον τίτλο «Τρόικα: Η Κύπρος στις αγορές το 2014» γράφει ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της Τρόικας αν δεν υπάρξει κάποια δραματική επιδείνωση της κατάστασης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, η κυπριακή οικονομία μπορεί να βγει στις αγορές τον επόμενο χρόνο. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Ενέργειας παίζει με τη φωτιά και ότι το επικοινωνιακό πυροτέχνημα του ανάμματος της φλόγας στην πλατφόρμα εξάντλησε την υπομονή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αλλού γράφει ότι η ψηφοφορία στο Κογκρέσο επί της πρότασης για επέμβαση στη Συρία που αναμένεται στα μέσα της εβδομάδας θα αποβεί καθοριστική για το μέλλον του καθεστώτος Άσαντ αλλά και για την τύχη της δεύτερης τετραετίας του Μπαράκ Ομπάμα.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Μάχη» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Στόχος η εθνική συνείδηση», προβάλει συνέντευξη του  Υπουργού Παιδείας Κυριάκου Κενεβέζου, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει ότι η οικονομική κρίση δεν θα αποτελέσει ανάχωμα στους σχεδιασμούς που έχουν προγραμματιστεί από πλευράς της Κυβέρνησης. Αλλού, αναφέρεται σε άλλη συνέντευξη στις εσωτερικές της σελίδες του Αντώνη Στυλιανού, ο οποίος εκφράζει τη θέση ότι χωρίς έγκριση της από τον ΟΗΕ η όποια επέμβαση στη Συρία θα είναι παράνομη έστω και αν αποδειχτεί ότι έχει γίνει όντως χρήση χημικών. Αλλού γράφει για άδειασμα του Διοικητή της Κεντρικής από την Αρχή Εξυγίανσης, με πλειοψηφία του Υπουργείου Οικονομικών και της Κεφαλαιαγοράς στο θέμα των μετοχών της Λαϊκής.

Η αγγλόγλωσση, εβδομαδιαία εφημερίδα “Sunday Mail”, υπό τον τίτλο «Κολλημένα στο 1954 τα δικαστήρια» γράφει ότι το Υπουργικό αποφάσισε την Τετάρτη να βγει σε προσφορές για την ψηφιοποίηση του δικαστικού συστήματος και φιλοξενεί δηλώσεις μέλους του Δικηγορικού Συλλόγου ότι αν δεν εκσυγχρονιστεί το σύστημα που κληρονομήθηκε από την πρώην αποικιακή κυβέρνηση τότε η ψηφιοποίηση δεν θα κάνει μεγάλη διαφορά στο κοινό.  Αλλού δημοσιεύει απόσπασμα από τη γραπτή δήλωση του πρώην Διοικητή της Κεντρικής Αθανάσιου Ορφανίδη στην Ερευνητική Επιτροπή για την οικονομία. Σε άλλο της θέμα γράφει για οργάνωση για τα ζώα στην Πάφο που προσπαθεί να ανακτήσει την ιδιότητα της φιλανθρωπικής οργάνωσης.

(ΚΥΠΕ/ΗΦ/ΓΒΑ)