Νιγηρία: Δεκαοκτώ νεκροί σε ανταλλαγή πυρών

Αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ μιας ομάδας αυτοάμυνας και ανταρτών της Μπόκο Χαράμ

Δεκατρία μέλη μιας ομάδας αυτοάμυνας και πέντε ισλαμιστές αντάρτες της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ σκοτώθηκαν στη διάρκεια σύγκρουσης που σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στην ασταθή περιοχή της βορειοανατολικής Νιγηρίας, σύμφωνα με εκπρόσωπος της κυβέρνησης του κρατιδίου Μπόρνο.

«Οι νέοι (της ομάδας αυτοάμυνας) του Μπενισίεκ (στο κρατίδιο Μπόρνο) έχασαν 13 δικούς τους σε ενέδρα γύρω στις 12.30′ το βράδυ», δήλωσε σήμερα ο Γκάρμπα Νγκάμντου, συνεργάτης του κυβερνήτη του κρατιδίου.

Η ίδια ομάδα αυτοάμυνας είχε ήδη έλθει αντιμέτωπη πολλές φορές με τους ισλαμιστές αντάρτες τις τελευταίες εβδομάδες. Η ομάδα περίμενε μια επίθεση των ανταρτών εναντίον του Μπενισίεκ αλλά οι ισλαμιστές κατάφεραν να τους αιφνιδιάσουν. Δώδεκα πολιτοφύλακες έχασαν τη ζωή τους στην ανταλλαγή πυρών με τους ισλαμιστές, ένας ακόμη υπέκυψε κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο, εξήγησε ο Νγκάμντου, προσθέτοντας ότι πέντε μαχητές της Μπόκο Χαράμ σκοτώθηκαν επίσης.

Το κρατίδιο Μπόρνο είναι προπύργιο της Μπόκο Χαράμ, η οποία έχει εντείνει τους τελευταίους μήνες τις επιθέσεις εναντίον των ομάδων αυτοάμυνας, τον σχηματισμό των οποίων ενθαρρύνει ο νιγηριανός στρατός.

Η εξέγερση της Μπόκο Χαράμ για τη δημιουργία ισλαμικού κράτους στη βόρεια Νιγηρία μαίνεται τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Από τα μέσα Μαΐου ο στρατός πραγματοποιεί μεγάλη επιχείρηση σε αυτή την περιοχή, στην οποία έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Οι βιαιότητες της Μπόκο Χαράμ και η συχνά ωμή καταστολή τους έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 3.600 ανθρώπων από το 2009, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

πηγή: ΑΜΠΕ