«Η λύση στη Συρία πρέπει να είναι πολιτική»

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζον Κέρι δήλωσε σήμερα ότι μια διευθέτηση της συριακής σύρραξης θα πρέπει να είναι πάνω απ’ όλα «πολιτική» και δεν μπορεί να είναι «στρατιωτική», ενώ η κυβέρνηση των ΗΠΑ ετοιμάζεται να διατάξει τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να εξαπολύσουν πλήγματα εναντίον των δυνάμεων του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο πρόεδρος Ομπάμα, εγώ προσωπικά και άλλοι, συμφωνούμε στην άποψη ότι το τέλος της σύγκρουσης στη Συρία απαιτεί μια πολιτική λύση. Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση, δεν έχουμε καμιά ψευδαίσθηση ως προς αυτό», δήλωσε ο Κέρι κατά την διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Βρετανό ομόλογό του Ουίλιαμ Χέιγκ.

Ακόμη, ο Κέρι δήλωσε ότι ο Άσαντ θα μπορούσε να αποτρέψει μια στρατιωτική επίθεση από μέρους της διεθνούς κοινότητας εάν παρέδιδε όλο το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας στην διεθνή κοινότητα μέσα στην επόμενη εβδομάδα, αλλά πρόσθεσε πως δεν θεωρεί ότι ο Σύρος πρόεδρος προτίθεται να πράξει κάτι τέτοιο.

Ερωτηθείς από ένα δημοσιογράφο εάν υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να κάνει ή να προσφερθεί να κάνει η κυβέρνηση του Άσαντ για να σταματήσει μια διεθνή επίθεση, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ απάντησε: «Βέβαια, θα μπορούσε να παραδώσει ως και το τελευταίο από τα χημικά του όπλα στην διεθνή κοινότητα μέσα στην επόμενη εβδομάδα—να τα παραδώσει όλα χωρίς χρονοτριβή και να επιτρέψει την πλήρη και συνολική καταγραφή (του οπλοστασίου), αλλά δεν πρόκειται να το κάνει αυτό και δεν μπορεί να γίνει».

Ο Κέρι είπε εξάλλου ότι τον έλεγχο των χημικών όπλων της Συρίας έχουν μόνον ο πρόεδρος Άσαντ, ο αδελφός του Μάχερ αλ Άσαντ κι ένας στρατηγός των συριακών τακτικών ένοπλων δυνάμεων, τον οποίο δεν κατονόμασε.

«Τα χημικά όπλα στη Συρία. . . ελέγχονται πολύ στενά από το καθεστώς του Άσαντ. Είναι ο Μπασάρ αλ Άσαντ, ο Μάχερ αλ Άσαντ, ο αδελφός του, κι ένας στρατηγός οι τρεις άνθρωποι οι οποίο ελέγχουν κάθε κίνηση και χρήση των χημικών όπλων», είπε ο Κέρι.

«Αλλά υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, το καθεστώς Άσαντ είναι το καθεστώς Άσαντ, και το καθεστώς εκδίδει διαταγές και έχουμε (καταγράψει) υψηλόβαθμα (στελέχη) του καθεστώτος να δίνουν τις διαταγές αυτές και να κάνουν τις προετοιμασίες αυτές (. . .)», ανέφερε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.
Ο Μάχερ αλ Άσαντ είναι ο διοικητής της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς και μιας ειδικής δύναμης τεθωρακισμένων.

Ακόμη, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τόνισε ότι η σχέση ανάμεσα στη Βρετανία και στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι όσο ισχυρή ήταν πάντα, παρά το γεγονός ότι το βρετανικό κοινοβούλιο απέρριψε την συμμετοχή της χώρας στη στρατιωτική δράση εναντίον της κυβέρνησης της Συρίας.

Zougla.gr