Μπαρόζο: Δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα μόνη της αν χρειαστεί νέα βοήθεια

Για ουσιαστική πρόοδο της ελληνικής κυβέρνησης  κάτω από δύσκολες συνθήκες έκανε λόγο ο Μανουέλ Μπαρόζο σε αυστριακό περιοδικό «Προφίλ».

«Η εφαρμογή του τωρινού προγράμματος βοήθειας προς την Ελλάδα βρίσκεται σε σωστό δρόμο. Η ελληνική κυβέρνηση, κάτω από δύσκολες συνθήκες, έχει κάνει ουσιαστικές προόδους τόσο για τη δημοσιονομική σταθερότητα όσο και για την επίτευξη ανταγωνιστικότητας της οικονομίας -και αυτές τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης στις μεταρρυθμίσεις είχε επαινέσει τον περασμένο Ιούλιο το Eurogroup» τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν, εξηγώντας παράλληλα ότι «ο επόμενος έλεγχος του προγράμματος θα γίνει το φθινόπωρο».

Αναφερόμενος στην ανάγκη ενός νέου πακέτου βοήθειας, ο Μπαρόζο δεν θέλησε να τοποθετηθεί ευθέως για το αν θα είναι απαραίτητο ή όχι, ωστόσο παρέπεμψε στην απόφαση του Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου 2012, η οποία υπογράμμιζε πως περαιτέρω μέτρα βοήθειας στην Ελλάδα θα εξεταστούν εφόσον είναι απαραίτητα και εφόσον η Ελλάδα πετύχει ένα ετήσιο πλεόνασμα στον προϋπολογισμό.

Τέλος, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο αποχώρησης χώρας από την ευρωζώνη και αν αυτό έχει πλέον αποκλειστεί, υπογράμμισε ότι αν και 2 χρόνια πολλοί στοιχημάτιζαν για κάτι τέτοιο, η ευρωζώνη όχι μόνο «κράτησε» όλα τα μέλη της αλλά υποδέχεται και ένα νέο την 1η Ιανουαρίου του 2014, τη Λετονία. «Όλα αυτά δείχνουν ότι η ανθεκτικότητα της ΕΕ είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι προφήτευαν μερικοί αναλυτές, κυρίως εκτός της Ευρώπης» εκτίμησε ο Μπαρόζο.