Ο Άσαντ διαδίδει ότι αποδέχθηκε την πρόταση της Ρωσίας για έλεγχο των χημικών του όπλων-Syria Welcomes Russian Proposal

Το… διπλωματικό παιχνίδι ανάμεσα στον Μπάρακ Ομπάμα και τον Βλάντιμιρ Πούτιν συνεχίζεται, με τον Ρώσο πρόεδρο να κάνει την… κίνηση Ματ για να αποτραπεί η επιχείρηση των Αμερικανών στη Συρία.

Οι Ρώσοι είχαν δηλώσει εξ αρχής την αντίθεσή τους για οποιαδήποτε επέμβαση, εκφράζοντας παράλληλα τις έντονες αμφιβολίες τους για τη χρήση χημικών όπλων από την κυβέρνηση Άσαντ, που αποδέχτηκε την πρόταση για διεθνή έλεγχο του χημικού οπλοστάσιου. Η στρατηγική του Πούτιν φαίνεται ότι έβαλε… τρικολοποδιά στον Μπάρακ Ομπάμα που είχε ανακοινώσει την απόφασή του για επιχείρηση στη Συρία.

«Ο υπουργός Λαβρόφ ανέλαβε μια πρωτοβουλία σχετικά με τα χημικά όπλα. Δηλώνω ότι η Συριακή Αραβική Δημοκρατία χαιρετίζει τη ρωσική πρωτοβουλία, παρακινούμενη από την ανησυχία της συριακής ηγεσίας για τις ζωές των πολιτών μας και την ασφάλεια της χώρας μας, αλλά και από την εμπιστοσύνη της στη σοφία της ρωσικής ηγεσίας, που προσπαθεί να εμποδίσει την αμερικανική επίθεση εναντίον του λαού μας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Ουάλιντ αλ  Μουάλεμ.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε σήμερα από την πλευρά του ότι η Συρία θα πρέπει να ενθαρρυνθεί να θέσει το χημικό της οπλοστάσιο υπό διεθνή έλεγχο, όμως υπογράμμισε ότι αυτή η συζήτηση δεν θα πρέπει να αποτελέσει μια τακτική αντιπερισπασμού.

«Αν η Συρία έθετε το χημικό της οπλοστάσιο υπό διεθνή έλεγχο, προφανώς θα ήταν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός», είπε ο Κάμερον απευθυνόμενος στο βρετανικό κοινοβούλιο

«Όμως πρέπει να προσέξουμε αυτό να μην αποτελέσει μια τακτική αντιπερισπασμού για να συζητήσουμε κάτι άλλο αντί για το πρόβλημα που βρίσκεται μπροστά μας», συμπλήρωσε ο βρετανός πρωθυπουργός.

Η πρόταση των Ρώσων

Η Ρωσία κάλεσε τη Συρία να θέσει υπό διεθνή έλεγχο το χημικό της οπλοστάσιο για να αποφύγει μια στρατιωτική επέμβαση από τη Δύση και αναμένει την άμεση απάντηση της Δαμασκού, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ.

«Καλούμε τους σύρους αξιωματούχους όχι μόνο να δεχθούν να θέσουν υπό διεθνή έλεγχο τα αποθέματα των χημικών τους όπλων και στη συνέχεια να τα καταστρέψουν, αλλά επίσης να εντάξουν τη χώρα τους στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων», δήλωσε ο Λαβρόφ, λίγες ώρες μετά τη συνάντησή του με τον σύρο ομόλογό του Ουάλιντ Μουάλεμ στη Μόσχα. «Ήδη κάναμε αυτή την πρόταση στον υπουργό Εξωτερικών της Συρίας Ουάλιντ Μουάλεμ που βρίσκεται στη Μόσχα και αναμένουμε μια άμεση και θετική απάντηση», πρόσθεσε ο Λαβρόφ.

Ο Λαβρόφ έκανε αυτές τις δηλώσεις λίγο αφού ο αμερικανός ομόλογός του Τζον Κέρι είχε δηλώσει ότι ο Άσαντ θα μπορούσε να αποτρέψει μια στρατιωτική επίθεση από μέρους της διεθνούς κοινότητας, εάν παρέδιδε όλο το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας μέσα στην επόμενη εβδομάδα, αλλά πρόσθεσε πως δεν θεωρεί ότι ο Σύρος πρόεδρος προτίθεται να πράξει κάτι τέτοιο. Αμέσως μια εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε ότι ο Κέρι «έκανε ένα ρητορικό σχόλιο».

Πιθανή η μεταφορά των χημικών όπλων της Συρίας σε ασφαλείς τοποθεσίες

Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, σε μια προσπάθεια να βοηθήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας να ξεπεράσει το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει για το θέμα της Συρίας, δήλωσε σήμερα ότι ενδέχεται να ζητήσει να μεταφερθούν τα χημικά όπλα που διαθέτει το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ σε συριακές πόλεις, όπου θα είναι εφικτό να αποθηκευτούν με ασφάλεια και να καταστραφούν.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη, ο Μπαν είπε ότι είναι πιθανό να καλέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας να ζητήσει από τη Συρία να υπογράψει τη Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα η οποία απαγορεύει την ανάπτυξη, αποθήκευση και χρήση τέτοιων όπλων.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την πρόταση της Ρωσίας να τεθούν τα χημικά όπλα της Συρίας υπό διεθνή έλεγχο, ο Μπαν είπε ότι θα μπορούσε να εισηγηθεί τη δημιουργία ζωνών υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών, στις οποίες θα μεταφέρονταν και θα καταστρέφονταν τα αποθέματα του συριακού καθεστώτος. Η πρόταση αυτή ενδέχεται να γίνει εφόσον οι επιθεωρητές του ΟΗΕ επιβεβαιώσουν ότι έγινε χρήση απαγορευμένων χημικών όπλων, με απώτερο στόχο να ξεπεραστεί η “ενοχλητική παράλυση” του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Αυτή πάντως θα είναι μία από τις πολλές προτάσεις που σχεδιάζει να κάνει ο Μπαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας, εάν οι επιθεωρητές επιβεβαιώσουν τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία.

Πηγή: NewsIt.gr

Syria Welcomes Russian Proposal To Put Chemical Weapons Under International Control

Syria welcomes a Russian proposal to place the nation’s chemical weapons under international control, Syrian Foreign Minister Walid al-Moualem said on Monday after talks in Moscow, praising the Kremlin for seeking to “prevent American aggression”.

Moualem, who spoke to reporters through an interpreter after Russia expressed hope the proposal could avert military strikes against Syria, stopped short of saying explicitly that President Bashar al-Assad’s government accepted it.

“I state that the Syrian Arab Republic welcomes the Russian initiative, motivated by the Syrian leadership’s concern for the lives of our citizens and the security of our country, and also motivated by our confidence in the wisdom of the Russian leadership, which is attempting to prevent American aggression against our people,” he said. (Reporting by Alexei Anishchuk; Writing by Steve Gutterman; Editing by Alison Williams),

HuffingtonPost.com