Ίδρυση “Κόμματος Ελλήνων της Διασποράς” θέλει δημοσίευμα ομογενειακής εφημερίδας

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Την δημιουργία “Κόμματος των Ελλήνων της Διασποράς” επαναφέρει στο προσκήνιο δημοσίευμα της σατιρίκης ομογενειακής εφημερίδας “Το Καλάμι”, υποστηρίζοντας ότι “ένα μεγάλο Κίνημα Απόδημων- Ομογενών, από τις 5 Ηπείρους, που θα εκπροσωπείται στην Βουλή των Ελλήνων, θα της δώσει φρεσκάδα, κύρος” ενώ, όπως υποστηρίζει, “θα θέσει στο περιθώριο την διαφθορά-διαπλοκή”.

Λεπτομέρειες για το πως και ποιοί θα αναλάβουν ενδεχομένως ένα τέτοιο εγχείρημα για λογαριασμό της ομογένειας, και, κυρίως, με ποιά “εξουσιοδότηση” θα εκπροσωπήσουν τους Απόδημους των 5 Ηπείρων, η  ομογενειακή συνάδελφος δεν δίδει, επί του παρόντος, τουλάχιστον. Αντίθετα, προχωράει σε μία ανάλυση των πρόσφατων εκλογικών αποτελεσμάτων σε συνάρτιση με τους ψηφοφόρους εγγεγραμμένους  και τους μη ψηφίσαντες (αποχή) υποστηρίζοντας ότι το περίπου 60% των αθροιστικά μη ψηφισάντων στις τελευταίες τέσσερις εκλογικές  αναμετρήσεις (31,8%) αντιστοιχεί σε Έλληνες που ζουν εκτός Ελλάδος.

Ο συλλογισμός της εφημερίδος έχει ως εξής:

“Η περίφημη αποχή στις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, που κυμαίνεται από 26 ίσαμε 37%, είναι, κατά μεγάλη πλειοψηφία, οι Ομογενείς, που δεν πάνε να ψηφίσουν στην Ελλάδα (…) Ποσοστό, κατά προσέγγιση, 75% της αποχής στις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, είναι ουσιαστικά οι… Απόδημοι ‘Ελληνες.
H αποχή (σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών):
Βουλευτικές εκλογές 17 Ιουνίου 2012 – Εγγεγραμμένοι 9.947.876, ψήφισαν 62,49%. Εκλογές 6 Μαίου 2012 – Εγγεγραμμένοι 9.945.859, ψήφισαν 65,12%. Εκλογές 4 Οκτωβρίου 2009 – Εγγεγραμμένοι 9.929.065, ψήφισαν 70.95%. Εκλογές 16 Σεπτεμβρίου 2007 – Εγγεγραμμένοι 9.918.917, ψήφισαν 74.15%.
‘Ενα ποσοστό, κατά προσέγγιση 75% της αποχής, είναι οι απόδημοι ‘Ελληνες-Ομογενείς, που ζουν εκτός Ελλάδας (και φυσικά δεν ψήφισαν), αλλά είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια των τόπων καταγωγής τους. Δηλαδή, είναι ψηφοφόροι, που δεν… ψήφισαν, επειδή ζουν εκτός Ελλάδας.
Σε αριθμούς: Με μέσον όρο εγγεγραμμένων 9.935.430 στις 4 τελευταίες εκλογές, αναλογικά ο μέσος όρος του 75%, του μέσου όρου της αποχής (στις 4 τελευταίες βουλευτικές εκλογές), δηλ. ποσοστό 31.8%, αντιστοιχεί -στο ελάχιστο- σε 2.370.000 ψηφοφόρους, όσοι και οι ‘Ελληνες πολίτες (με ελληνική ιθαγένεια, δηλ. οι γεννημένοι στην Ελλάδα), που ζουν μόνιμα εκτός Ελλάδας, αλλά επίσημα θεωρούνται ψηφοφόροι στην Ελλάδα.
Σημ.: Και αν ακόμα -υποθετικά- οι Απόδημοι είναι μόνο το 60% της αποχής, τότε σε αριθμούς (μέσος όρος) είναι 1.895.680 ψηφοφόροι.
Στις δύο τελευταίες βουλευτικές εκλογές (2012) το πρώτο κόμμα (Ν.Δ.) έλαβε 1.825.637 (Ιούνιος) και 1.192.054 (Μάϊος), ψήφους.”

Η Panhellenic Post μίλησε με ειδικούς εκλογολόγους υπόψη των οποίων έθεσε τον πιο πάνω υπολογισμό. Όπως μας είπαν,  “υποφέρει” από δύο σοβαρές παραλείψεις:

1. Δεν έχει λάβει υπόψη του την εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων που ανα τακτά χρονικά διαστήματα πραγματοποιείται. Έτσι σήμερα, σχεδόν το σύνολο των δικαιούμενων ψήφο Αποδήμων που ήταν εγγεγραμμένοι από παλιά στους εκλογικούς καταλόγους και ποτέ δεν παρουσιάστηκαν να ψηφίσουν, έχει σε μεγάλο ποσοστό διαγραφεί.

2. Το συμπέρασμα ότι το 75%  των απεχόντων από τις εκλογές είναι απόδημοι, είναι μάλλον “δημιουργική λογιστική”.  Το δημοσίευμα αναφέρει ότι αθροιστικά το ποσοστό της αποχής από τις 4ρεις τελευταίες εκλογές δίνει αριθμό ψηφοφόρων 2.370.000 πολίτες. Αυτό, όμως, θα συνέβαινε εάν οι απέχοντες από τις ψηφοφορίες ήταν κάθε φορά διαφορετικά πρόσωπα. Όμως είναι εξακριβωμένο ότι ένα σημαντικό μέρος του ποσοστού αυτού είναι το ίδιο που απέχει συνειδητά από όλες τις εκλογές τα τελευταία χρόνια. Άρα οι μη ψηφίζοντες, ως άτομα-φήφοι, είναι πολύ λιγότεροι.

Σε κάθε περίπτωση η ιδέα ενός πολιτικού κόμματος των Αποδήμων Ελλήνων (το οποίο, όμως, θα είχε πρωταγωνιστικό ρόλο, και όχι κομπάρσου, στην ελληνική πολιτική σκηνή) είναι παλαιά, αν και οι συνθήκες που τώρα έχουν δημιουργηθεί ευνοούν περισσότερο μια συζήτηση γύρω από μία τέτοια πιθανότητα. Αυτό, ωστόσο, πολύ απέχει από του να φθάσουμε σε ένα τέτοιο αποτέλεσμα.

Σε κάθε περίπτωση, μία τέτοια Κίνηση,  θα πρέπει να συγκροτείται από νέες άφθαρτες προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τέτοιες προσωπικότητες υπάρχουν μεταξύ των ομογενών. Πρέπει, όμως, να αναδυθούν στην επιφάνεια του πολιτικού γίγνεσθαι. Για να τους μάθει ο λαός. Που είναι και ο κυρίαρχος κριτής.

Σε κάθε περίπτωση, το δημοσίευμα θίγει μία ιδιαίτερα σημαντική πτυχή σε μία κρίσιμη για τον ελληνισμό ώρα. Μια πτυχή που έχει γίνει όντως αντικείμενο συζητήσεων, διαβουλεύσεων και προβληματισμού μεταξύ ομογενών στο εξωτερικό και την γενέτειρα.

*Φωτογραφία πρώτης σελίδος, Έργο του Γ. Σγούρδα, 11-9-2009