Ανδρέας Δημητρίου: μια από τις πιο ισχυρές και αναγνωρίσιμες προσωπικότητες της Αυστραλίας

Ένα ταξίδι στην ελληνική καταγωγή του και πως αυτή τον σημάδεψε, τον ατσάλωσε και τον βοήθησε να γίνει σήμερα μια από τις πιο ισχυρές και αναγνωρίσιμες προσωπικότητες της Αυστραλίας, έκανε ο ομογενής Ανδρέας Δημητρίου, επικεφαλής του AFL, του δημοφιλέστερου αθλήματος της Αυστραλίας. Ήταν ο επίσημος προσκεκλημένος σε εκδήλωση του ημερήσιου σχολείου της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης Alphington Grammar, με στόχο την συγκέντρωση χρημάτων για έρευνες με στόχο την πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου το προστάτη.

Τον κ. Δημητρίου παρουσίασε στους προσκεκλημένους η διευθύντρια του Alphington Grammar Δρ Βιβιέν Νίκου που αναφέρθηκε εν συντομία στα επιτεύγματα του ομογενή, ο οποίος «αξιοποιώντας» την προβολή και τη δύναμη που του δίνει η θέση του προσφέρει πολλά και στο κοινωνικό σύνολο με εκστρατείες κατά του ρατσισμού, των ναρκωτικών, της ισότητας των φύλων, της υγείας κ.α.

Όπως εξήγησε η Δρ Νίκου, περίπου 700.000 άτομα παίζουν αυστραλιανό φούτμπολ και το AFL του οποίου ηγείται ο κ. Δημητρίου απασχολεί συνολικά 12.000 άτομα και έχει ένα τζίρο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων!

Ο κ. Δημητρίου ως επικεφαλής του αθλήματος που λατρεύεται ως θρησκεία στην Αυστραλία έχει τεράστια πολιτική, οικονομική και πολιτιστική επιρροή στη χώρα.

Η κάθε ομάδα του AFL έχει πολλές δεκάδες χιλιάδες μέλη και τους μεγάλους αγώνες τους παρακολουθούν έως και 100.000 θεατές και εκατομμύρια τηλεθεατές.

Αυτή, λοιπόν, τη δύναμη χρησιμοποιεί ο Αν.Δημητρίου και διεξάγει μέσω του αθλήματος καμπάνιες και σε κοινωνικά θέματα όπως η πάταξη της οικογενειακής βίας και του ρατσισμού και κατά των ναρκωτικών.

«Πολλοί μου λένε να μην μπλέκω το άθλημα σε κοινωνικούς αγώνες αλλά εγώ πιστεύω πως είναι υποχρέωσή μας» είπε. Και εξήγησε στους ομογενείς ότι τις βασικές του αρχές για σεβασμό στον άνθρωπο, δικαιοσύνη, εντιμότητα, εργατικότητα, συνέπεια, τις πήρες από την ελληνική καταγωγή του και τους γονείς του.

Οι γονείς του που, όπως εξήγησε, έφτασαν στην Αυστραλία νεαρά και άφραγκα παιδιά στη δεκαετία του ’50 και παντρεύτηκαν με προξενιό. «Με τον καιρό αγάπησαν ο ένας τον άλλο και απόκτησαν τέσσερα παιδιά που όλα αποφοίτησαν από το πανεπιστήμιο» ανέφερε ο ίδιος.

Τα παιδιά, μαζί με τους γονείς, μεγάλωσαν στο πίσω μέρος ενός καταστήματος Fish and Chips στο εργατικό προάστιο Κόμπουργκ της Μελβούρνης. Οι γονείς δούλευαν σκληρά, πολλές ώρες, επτά μέρες την εβδομάδα. Και μόνο όταν αποφοίτησαν όλα τα παιδιά από το πανεπιστήμιο αποφάσισαν να επισκεφθούν, για πρώτη, φορά, τη γενέθλια γη στην Κύπρο.

Ως φοιτητής μαζί με τον φίλο του Τζιμ Μποσινάκη και άλλους Έλληνες φοιτητές, ο ‘Αντριου Δημητρίου επισκέφθηκε την Ελλάδα για λίγες μέρες και έμεινε έξι μήνες!

Επιστρέφοντας εργάστηκε ως εκπαιδευτικός στο πανεπιστήμιο RMIT και παράλληλα αγωνιζόταν ως παίκτης στην ομάδα του Νορθ Μέλμπουρν.

Τελείως απροσδόκητα, σε μικρή ηλικία, έγινε επιχειρηματίας μαζί με το Τζιμ Μποσινάκη (και άλλους) και εξίσου απροσδόκητα βρέθηκε στην διοίκηση του AFL.

Εκεί γνώρισε τη δεύτερη σύζυγό του Σουζάν (η πρώτη πέθανε από καρκίνο) με την οποία απέκτησαν τέσσερα παιδιά.

Όπως εξήγησε ακόμα και σήμερα που διοικεί μια «αυτοκρατορία» πηγαίνει σπίτι του στις 5.30 το απόγευμα, κλείνει το κινητό του και ασχολείται μόνο με τα παιδιά και την οικογένειά του.

«Για μένα και τη γυναίκα μου αυτό είναι το πιο σημαντικό» λέει και προσθέτει:

«Δεσμευτήκαμε πως απ’ αυτή τη θέση θα επιδιώξουμε να αλλάξουμε κάποια πράγματα αλλά η δημοσιότητα και η δύναμη να μην μας αλλάξουν. Να αποσυρθούμε όπως ήρθαμε».

Και σημειώνει πως αυτές τις βασικές αρχές τις πήρε από την ελληνική καταγωγή του. «Θέλω είπε τα ελληνικά μας ιδεώδη να τα μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές εδώ στην Αυστραλία».

Απαντώντας και σε σχετικές ερωτήσεις τάχθηκε υπέρ της ανθρώπινης αντιμετώπισης των προσφύγων ενώ αστειευόμενος για τους καλλιτέχνες που φωνάζουν στους τελικούς του AFL να τραγουδήσουν είπε πως «του χρόνου ίσως πρέπει να καλέσουμε τον Νταλάρα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ