Αποκαλύψεις Ομπάμα για μυστικές συνομιλίες με Πούτιν – Αναβάλλεται η δοκιμαστική ψηφοφορία στη Γερουσία

Την πιθανότητα ανεύρεσης μιας πιθανής διπλωματικής λύσης σχετικά με το θέμα της Συρίας, συζήτησε ο Μπαράκ Ομπάμα, συζήτησε με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G20, όπως δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού δικτύου PBS,

«Συνομιλήσαμε σχετικά με το θέμα. Και αυτό αποτελεί τη συνέχεια των συνομιλιών που έχω με τον πρόεδρο Πούτιν εδώ και αρκετό καιρό», δήλωσε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής συνέντευξης.

Στις συνεντεύξεις του (σε έξι τηλεοπτικά δίκτυα) ο αμερικανός πρόεδρος άφησε μεταξύ άλλων ανοιχτό το ενδεχόμενο να «παγώσει» τα σχέδια για στρατιωτική δράση, αν η Συρία δεχτεί να θέσει υπό διεθνή έλεγχο το χημικό της οπλοστάσιο – όπως πρότεινε η Μόσχα – σημειώνοντας πάντως ότι αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό την ρωσική πρόταση.

Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας στο ABC News, ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι θέλει να διασφαλίσει πως θα τηρείται ο κανόνας ενάντια στη χρήση χημικών όπλων και απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα «παγώσει» τα σχέδιά του για στρατιωτική δράση σε περίπτωση που τεθούν υπό έλεγχο τα χημικά της Δαμασκού είπε «φυσικά, αν αυτό γίνει πραγματικά».

Στις συνεντεύξεις του τόνισε ακόμα ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, θα εξετάσει διεξοδικά την εν λόγω πρόταση.

Παράλληλα, ο αμερικανός πρόεδρος μιλώντας στο PBS και το NBC News είπε ότι τα μέλη της οικογένειας του αντιτίθεται στην πολεμική δράση στη Συρία, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η σύζυγός του Μισέλ δεν επιθυμεί την εμπλοκή της Αμερικής σε μία νέα σύρραξη.

Την «ανησυχία» της Ουάσιγκτον μήπως η πρόταση χρησιμοποιηθεί ως μία «τακτική καθυστέρησης» από την πλευρά της Μόσχας και της Δαμασκού εξέφρασε η εκπρόσωπος του State Department Μαρί Χαρφ.

Εν τω μεταξύ, ο ηγέτης της πλειοψηφίας
στην αμερικανική Γερουσία, Χάρι Ρέιντ, απέσυρε χθες τα σχέδιά του για μια δοκιμαστική ψηφοφορία που είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη, σχετικά με την έγκριση άδειας για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερς.

Μόλις λίγες ώρες αφότου είχε δηλώσει ότι προσδοκούσε την πολύ-αναμενόμενη ψηφοφορία της Τετάρτης, ο Ρέιντ επέστρεψε στη Γερουσία προκειμένου να ασκήσει βέτο στο εν λόγω σχέδιο, αναφέρει το Ρόιτερς. Συνεργάτες του Ρέιντ δήλωσαν ότι τα πράγματα είναι πλέον ρευστά, ιδιαίτερα μετά την πρόταση της Ρωσίας, η οποία κάνει προσπάθειες ώστε να βρεθεί μια εναλλακτική λύση προκειμένου να αποφευχθεί μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Πρόσθεσαν επίσης ότι η σχετική ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί πιθανότατα προς το τέλος της εβδομάδας.

Την ίδια ώρα, δύο αμερικανοί γερουσιαστές των Δημοκρατικών, ο Τζον Μακέιν και η Λίντσεϊ Γκράχαμ, δήλωσαν τη Δευτέρα ότι η πιθανότητα ο Σύρος πρόεδρος, Μπασάρ αλ-Άσαντ να παραδώσει τον έλεγχο του χημικού του οπλοστασίου, θα πρέπει να κάνει τα μέλη του Κογκρέσου ακόμα πιο πρόθυμα να ψηφίσουν υπέρ της χορήγησης αδείας για μια στρατιωτική επέμβαση.

«Το Κογκρέσο θα πρέπει να προχωρήσει με τα σχέδιά του ώστε να εξετάσει και να ψηφίσει σχετικά με τη χορήγηση άδειας για χρήση στρατιωτικής δύναμης και η σημερινή εξέλιξη θα πρέπει να κάνει τα μέλη του Κογκρέσου πιο πρόθυμα να ψηφίσουν υπέρ», δήλωσαν από κοινού ο Μακέιν και η Γκράχαμ.

Εν τω μεταξύ, ο κ. Ομπάμα είχε τη Δευτέρα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Καναδό πρωθυπουργό, Στίβεν Χάρπερ, κατά την οποία συζήτησαν τα πιθανά σενάρια δράσης στις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων στη Συρία.