Μυστικά τούνελ για «σκλάβους» ανακαλύφθηκαν κάτω από την Έπαυλη του Αδριανού

Ερασιτέχνες αρχαιολόγοι πραγματοποίησαν μία πολύ σημαντική ανακάλυψη. Βρήκαν κάτω από την Έπαυλη του Αδριανού, στο Τίβολι της Ιταλίας ένα τεράστιο δίκτυο υπόγειων τούνελ.Εκτιμάται ότι από τις διόδους αυτές χρησιμοποιούσαν χιλιάδες σκλάβοι και έμποροι για να εισέλθουν και να εξέλθουν από την έπαυλη και να πραγματοποιήσουν εργασίες που αφορούσαν την καλή λειτουργία του κτιρίου.

Με αυτόν τον τρόπο περνούσαν από τους υπόγειους διαδρόμους και όχι από εκείνους που βρίσκονταν στο επίπεδο του δρόμου.

Αν και παρόμοια τούνελ έχουν ανακαλυφθεί και παλαιότερα στην Έπαυλη, η νέα αυτή ανακάλυψη είναι σημαντική, καθώς τα τούνελ δεν αναφέρονται σε κανένα αρχαίο σχέδιο του κτιρίου.

Την ώρα που ο Αυτοκράτορας Αδριανός, ο οποίος ήταν στην εξουσία από τα έτη 117 έως 138 μ.Χ., φιλοξενούσε μεγάλα δείπνα στην εντυπωσιακή έπαυλή του, χιλιάδες «αόρατοι» άνθρωποι που κινούνταν στα υπόγεια του σπιτιού βοηθούσαν στην καλή λειτουργία της έπαυλης.

«Μοιάζει πολύ με αυτό που βλέπουμε στα σύγχρονα κρουαζιερόπλοια, όπου υπάρχουν τα πολυτελή διαμερίσματα για τους επιβάτες και ένα σύστημα παράλληλων διαδρόμων για το προσωπικό» δήλωσε η Μαρίνα Ντε Φραντσεσκίνι του Πανεπιστημίου του Τρέντο, επικεφαλής της ανασκαφής.

Η Φραντσεσκίνι ζήτησε πριν από μερικά χρόνια τη βοήθεια ερασιτεχνών αρχαιολόγων που εξειδικεύονται στις ανασκαφές υπόγειων τούνελ.

Η ομάδα ανακάλυψε έναν νέο δρόμο που οδηγεί από την Ακαδημία (σημείο της έπαυλης) σε ένα σημείο που ονομάζεται Υπόγειο Θεμέλιο.

Newsroom ΔΟΛ