Δημιουργία κοινού μετώπου από καθηγητές και δασκάλους

Κοινό εκπαιδευτικό μέτωπο επιχειρούν να δημιουργήσουν καθηγητές δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων και δάσκαλοι. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι πρόεδροι των τριών ομοσπονδιών (ΟΛΜΕ, ΟΙΕΛΕ και ΔΟΕ) ανέφεραν ότι στόχος είναι ο συντονισμός των κινητοποιήσεων μετά την απόφαση της ΟΛΜΕ να προχωρήσει σε πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες από τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου.

Κρίσιμη συνεδρίαση θα πραγματοποιήσουν την Πέμπτη οι δάσκαλοι, για να αποφασίσουν τη στάση τους. Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί θα απεργήσουν στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου.

Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θέμης Κοτσιφάκης κάλεσε όλους τους φορείς, και ειδκά τους φορείς της υγείας, να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών, ενώ στήριξη ζήτησε και από τους γονείς και τους μαθητές.

«Δεν είμαστε εμείς που κλείνουμε τα σχολεία, αλλά η κυβέρνηση» τόνισε ο ίδιος. «Προχωράμε δυναμικά σε κοινό μέτωπο με γονείς και μαθητές. Καλούμε όλα τα συνδικάτα σε ένα κοινό μέτωπο ανατροπής και σε έναν αγώνα διαρκείας» πρόσθεσε.

Επανέλαβε ότι η φετινή χρονιά βρίσκει τα σχολεία με 16.000 λιγότερους εκπαιδευτικούς σε σχέση με πέρυσι, ενώ σημείωσε ότι τα τελευταία τρία χρόνια έχουν κλείσει 1.200 σχολικές μονάδες και θα κλείσουν άλλες 120 με τον νόμο για το νέο λύκειο.

Σχολιάζοντας τον νέο νόμο, ο Θ. Κοτσιφάκης σημείωσε ότι δημιουργεί έναν εξεταστικό μαραθώνιο για τους μαθητές με πανελλαδικού τύπου εξετάσεις από την Α’ Λυκείου, γεγονός που, όπως είπε, «θα αυξήσει την φροντιστηριακή ανάγκη».

Εκ μέρους της ομοσπονδίας των δασκάλων, ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Χαράλαμπος Κόκκινος δεσμεύθηκε για κοινό βηματισμό της εκπαιδευτικής κοινότητας. «Φέτος δεν έγινε ούτε ένας μόνιμος διορισμός, 8.500 αναπληρωτές είναι άνεργοι. Το υπουργείο υποθηκεύει το μέλλον του ολοήμερου σχολείου και οι μετατάξεις γεννούν μια σειρά από αδικίες» σημείωσε.

Κενά στα σχολεία

Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται η ΔΟΕ, τα κενά στα δημοτικά σχολεία φτάνουν τα 5.246, ενώ σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες κατηγορεί το υπουργείο για «αλχημείες» στο θέμα της κάλυψης των κενών.

Ο υπουργός Παιδείας, πάντως, απέσυρε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα την τροπολογία από το νομοσχέδιο για το νέο λύκειο που προέβλεπε ότι σε «εξαιρετικές περιπτώσεις» ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα μπορεί να αυξηθεί κατά 10%.

Υπενθυμίζεται, ότι η αναλογία σήμερα είναι ένας δάσκαλος ανά 25 μαθητές.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ, Μιχάλης Κουρουτός κατήγγειλε ότι ο νέος νόμος για το λύκειο ανοίγει τον δρόμο στην ιδιωτικοποίηση της παιδείας και κάλεσε τον υπουργό Κ. Αρβανιτόπουλο σε κοινή συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να αντιπαραβάλουν δημοσίως τα επιχειρήματά τους.

Με μαύρα στη Σάμο

 

Ντυμένοι στα μαύρα οι καθηγητές του Γενικού Λυκείου και του ΕΠΑΛ Σάμου διαμαρτυρήθηκαν για τις «μαύρες ημέρες στην παιδεία» κατά τη διάρκεια του αγιασμού, για την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Με πανό και συνθήματα, οι καθηγητές συγκεντρώθηκαν στο πίσω μέρος του προαύλιου χώρου, όταν η σχολική σύμβουλος ετοιμάστηκε να αναγνώσει την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας.

Τουλάχιστον δέκα καθηγητές από τα δύο σχολεία έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και αναμένεται να υπάρξουν και στη Σάμο προβλήματα στην τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση. Αγιασμός πραγματοποιήθηκε και στα υπόλοιπα σχολεία του νομού χωρίς προβλήματα.

Το πρωί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας παρακολούθησε την τελετή αγιασμού στο 1ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας. Μιλώντας στους μαθητές, τους κάλεσε να στηρίξουν τους αγώνες των καθηγητών και ανέφερε πως από τα σχολεία θα ξεκινήσει ένα κύμα αντίστασης και ανατροπής.
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Παιδείας Κ.Αρβανιτόπουλος σε μήνυμά του στο twitter για τη νέα σχολική χρονιά αναφέρει: «Καλή σχολική χρονιά σε όλους. Μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς. Με ανοικτά σχολεία, τους δασκάλους στη θέση τους και τα βιβλία στα θρανία!».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ