Να «εγκλειστεί δια βίου στη φυλακή» ο Τσοχατζόπουλος πρότεινε ο εισαγγελέας

Ρεπορτάζ: Έλενα Σιάνου

Καταπέλτης ήταν και σήμερα στην εισηγήσή της η εισαγγελέας για τον Άκη Τσοχατζόπουλο προτείνοντας την ενοχή του, όπως και 17 συγκατηγορουμένων του, με τον αναπληρωτή εισαγγελέα να ζητεί «δια βίου» εγκλεισμό του πρώην υπουργού στη φυλακή.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην αγόρευσή της η εισαγγελέας Γεωργία Αδειλίνη «ο κ. Τσοχατζόπουλος πήρε τόσες μίζες που ούτε ο ίδιος μπορεί να τις υπολογίσει. Οι αποδείξεις εναντίον του είναι συντριπτικές. Λεφτά σε επιταγές, μετρητά, βαλίτσες μέσω πολλών εγχώριων και εξωχώριων εταιρίων, από λογαριασμό σε λογαριασμό και από άτομο σε άτομο».

«Η ανάκριση εντόπισε κάποιους λογαριασμούς όπου περιορίζεται η κατηγορία. Αυτά είναι όμως ελάχιστα μπροστά στα τεράστια παράνομα ποσά που εισέπραττε και σκεφτόταν τις μεθοδολογίες συγκάλυψης. Την ίδια ώρα ο κ. Τσοχατζόπουλος έλεγε ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να δείχνει ανεξάρτητη και ισχυρή μέχρι τέλους και ότι ο ίδιος είναι θύμα σκευωρίας και η διαδικασία είναι κατασκευασμένη εναντίον του. Μάλιστα, προχωρούσε σε προσβολές κατά δικαστικών και μας κατηγόρησε ότι τον οδηγήσαμε ως πρόβατο στη σφαγή. Ο Άκης είχε δικαίωμα να αρνηθεί τις κατηγορίες, ωστόσο η στάση του ήταν και είναι προκλητική. Με ποιο δικαίωμα βάλλει κατά των δικαστών; Ρίξτε μια ματιά στις ηλικίες των δικαστών και θα καταλάβει πως ανήκουμε στη γενιά της Μεταπολίτευσης που ήλπιζε σε ένα καλύτερο μέλλον. Ο Άκης ήταν η ελπίδα της χώρας, η στάση του παραλίγο πρωθυπουργού υποτιμά τον κοινό νου. Προσπαθεί ακόμα και τώρα να παραπλανά τον κόσμο και στόχος της επίκλησης των μελών του ΚΥΣΕΑ ήταν απλώς η διάχυση της ευθύνης. Αλίμονο όμως υπάρχουν και έντιμοι πολιτικοί» πρόσθεσε η εισαγγέλεας.

Η δίκη αυτή είναι η ευκαιρία για να αυτοκαθαρθεί το πολιτικό σύστημα». Να σημειωθεί, ότι η εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή των 17 από τους 19 κατηγορούμενους.

Κεντρικό ρόλο στη βασική ομάδα διακίνησης «μαύρου χρήματος» του ‘Ακη Τσοχατζόπουλου απέδωσε στον πρώην Γενικό Διευθυντή Εξοπλισμών του υπουργείου Αμυνας Γιάννη Σμπώκο, η εισαγγελέας που συνεχίζει για δεύτερη μέρα την αγόρευσή της στη δίκη για τη μεγάλη υπόθεση πολιτικής διαφθοράς.

Η εισαγγελική λειτουργός μάλιστα έκανε αναφορά, όταν εξηγούσε τον ρόλο του Νίκου Ζήγρα σε χρήματα που δεν εχουν ακόμη βρεθεί. Η εισαγγελέας μιλώντας για το προσωνύμιο «Bosco» που περιέχεται στα κατασχεθέντα χειρόγραφα του πρώην υπουργού δεν άφησε κανένα περιθώριο ότι αφορά τον κ.Σμπώκο, παρά τους ισχυρισμούς Τσοχατζόπουλου ότι αναφέρεται σε κάποιον Σέρβο φίλο του.

‘Οπως είπε η κ. Αδειλίνη: «Ο επονομαζόμενος και “Βοσκός”, που κατάγεται από τα Ανώγεια, όπως ο βοσκός φυλάει τα πρόβατα, αυτός φυλούσε τα χρήματα του πρώην υπουργού». Κατα την εισαγγελέα ο Σμπώκος ήταν «άνθρωπος της απολύτου εμπιστοσύνης του υπουργού» που αποκόμισε πολλά οφέλη και ο ίδιος.

Η εισαγγελέας αναφέρθηκε σε σειρά εγγράφων και χειρόγραφων σημειωσέων προκαλώντας την έντονη αντίδραση του πρώην υπουργού ο οποίος, παρά τις συστάσεις του προέδρου να παραμείνει σιωπηλός, χαρακτήρισε «παραλήρημα ψευδών» όσα ακούγονται στην δικαστική αίθουσα. Καταδικαστική επίσης ήταν η τοποθέτηση της κ. Αδειλίνη και για τον εξάδελφο του πρώην υπουργού Νίκο Ζήγρα αποδίδοντάς του «ηγετικό ρόλο» καθώς «για λογαριασμό του εξάδελφου του είχε συστήσει εταιρείες και διαχειριζόταν χρήματα σε πολλά μέρη του κόσμου που δεν έχουν ακόμα βρεθεί».

Για τη λογίστρια του πρώην υπουργού Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, η εισαγγελέας είπε οτι διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη διακίνηση μαύρου χρήματος, καθώς έβρισκε κατάλληλους αχυράνθρωπους και διαχειριζόταν χρήματα εξωχώριων εταιρειών. Ως εν γνώση της «αποδέκτη χρημάτων απο έκνομη προέλευση του Ακη Τσοχατζόπουλου» χαρακτήρισε η εισαγγελέας την πρώην σύζυγό του Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου για την οποία επικαλούμενη τους ισχυρισμούς Ζήγρα, ανέφερε ότι το 2002 έλαβε 500 χιλιάδες δολάρια για να συναινέσει στην έκδοση διαζυγίου».

Για τον ιδιοκτήτη της ΙΑΝΟΣ Νίκο Καρατζά η εισαγγελική λειτουργός είπε οτι «δεν πείθουν οι ισχυρισμοί του» και ότι γνώριζε την παράνομη προέλευση των χρημάτων του πρώην υπουργού.

Με την πρότασή της, η κ. Αδειλίνη εξέφρασε αμφιβολίες για την ενοχή δυο κατηγορουμένων, του επιχειρηματία Παντελή Ζαχαριάδη και του Κύπριου δικηγόρου Σπύρου Χατζηνικολάου, και προτείνει την αθώωσή τους.

Ανάμεσα στους 17 κατηγορούμενους για τους οποίους προτείνει ενοχή, η εισαγγελέας πρότεινε να μην καταδικαστούν για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, πέντε εξ αυτών και συγκεκριμένα ο αδερφός της Βίκυς Σταμάτη, Παναγιώτης, η πρώην σύζυγός του Γκούντρουν Τσαχοχατζοπούλου, ο ιδιοκτήτης του «Ιανού», Νίκος Καρατζάς και τα παρένθετα πρόσωπα Νίκος Γεωργουλάκης και Φώτης Αρβανίτης.

Όπως τόνισε η εισαγγελέας, «ο Άκης Τσοχατζόπουλος δεν μπορούσε να νομιμοπoιήσει μόνος του όλο αυτό το χρήμα. Χρειαζόταν άτομα της απόλυτης εμπιστοσύνης του. Λογιστές, δικηγόροι επιχειρηματίες και μέλης της οικογένειάς του. Δια της ομάδας αυτής και χρησιμοποιώντας ένα πολύπολοκο δίκτυο off shore, προσπάθησε να νομιμοποιήσει το παράνομο χρήμα, μέσα από δαιδαλώδεις διαδρομές».

«Να  εγκλειστεί δια βίου στη φυλακή»

Την αγόρευσή του άρχισε και ο αναπληρωτής εισαγγελέας, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος.

«Αποδεικνύεται από όλα ανεξαιρέτως τα στοιχεία πως όλες αυτές οι εταιρείες (Nobilis, Torcasso κλπ) είναι ιδιοκτησίας του πρώην υπουργού. Αυτός ήταν ο ιδρυτής τους, ο εμπνευστής τους, γνώστης και συντονιστής των ενεργειών τους, εθισμένος στο ξέπλυμα, ο κύριος Τσοχατζόπουλος έβλεπε να συρρέει σε αυτές χρήμα με φρενήρη ταχύτητα, σε αυτά τα οχήματα νομιμοποίησης του κατάμαυρου χρήματος. Όλοι οι συγκατηγορούμενοί του μας είπαν, ο καθένας με τον τρόπο, του πως αυτός είναι ο αληθινός ιδιοκτήτης. Τα περί πολιτικής δίκης είναι απλά ιδεολογήματα. Κύριε Τσοχατζόπουλε είστε εδώ γιατί έχετε διαπράξει έγκλημα ιδιαίτερα βαρύ, έγκλημα ατιμωτικό, έγκλημα σε βάρος του ελληνικού λαού».

Αναλύοντας την διαδρομή του μαύρου χρήματος ο εισαγγελέας αναφέρθηκε και στο έμβασμα σε λογαριασμό της αδερφής της πρώην συζύγου του Άκη Τσοχατζόπουλου, Έλγκεν Στόλτεγκερ: «Και αυτό σύμπτωση κύριε Υπουργέ; Τι θέλετε να μας πείτε; Προσπαθείτε να μας πείσετε πως είστε αλχημιστής Πάολο Κοέλιο και όλο το σύμπαν συνωμοτεί εναντίον σας;». «Όχι όλοι, κάποιοι συνωμοτούν» απάντησε ο πρώην υπουργός. «Κανένας δεν συνωμοτεί, οι πράξεις σας συνωμοτούν εναντιόν» σχολίασε ο εισαγγελέας.

Παράλληλα ο κ. Παναγιωτόπουλος έκλεισε την αγόρευσή του με την πρόταση να εγκλειστεί διά βίου στη φυλακή ο Άκης Τσοχατζόπουλος και ευχήθηκε αυτή να είναι η απόφαση του δικαστηρίου, με το ακροατήριο να ξεσπά σε χειροκροτήματα.

«Ο Άκης Τσοχατζόπουλος ήταν η πηγή του κακού, η δράση των συγκατηγορουμένων του αφορούν και εδράζονται στον πρώην υπουργό» προσέθεσε με τον πρώην υπουργό να αντιδρά φωνάζοντας, σε έντονο ύφος «ψεύδεστε ασύστολα, πώς τολμάτε να τα λέτε αυτά;» κα ιτον εισαγγελέα να συνεχίζει ακάθεκτος: «Μέσα σε ενάμιση μήνα, το 1999 η Torcasso, δηλαδή ο Άκης Τσοχατζόπουλος αγόρασε ακίνητα αξίας σχεδόν δύο δισ. δραχμών, ενώ ήταν εν ενεργεία υπουργός Άμυνας». Λάβρος ο εισαγγελέας και κατά της Βίκυς Σταμάτη: «Δαπανούσε εξωφρενικά ποσά για να διάγει υπερπολυτελή βίο με τον σύζυγό της που δεν συνάδουν με τα εισοδήματά τους. Δεν αντέχει στην κοινή λογική ο ισχυρισμός ότι δεν ρώτησε από πού προέρχεται ο πακτωλός χρημάτων».

Για την κόρη του πρώην υπουργού τόνισε πως «κατ’ επιλογήν της Αρετής Τσοχατζοπούλου αγοράστηκε το ακίνητο της οδού Δεινοκράτους 60. Μεσολάβηση άλλων έγινε για να αποκρυβεί η ροή του μαύρου χρήματος και να φανεί ότι αγοράζει από ιδιώτη και όχι από off shore εταιρεία».

Διαβάστε εδώ: http://newpost.gr

PHP: Διαγράφτηκε ένα όνομα με την υπ’ αριθ. 7578/2018 Διάταξη του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.