Ο Άντριου Δημητρίου παρουσιάζει πτυχές της ελληνοκυπριακής καταγωγής του

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΗ

Ένα ταξίδι στην ελληνική καταγωγή του και πως αυτή τον σημάδεψε, τον ατσάλωσε και τον βοήθησε να γίνει σήμερα μια από τις πιο ισχυρές προσωπικότητες της Αυστραλίας και τις πιο αναγνωρίσιμες.

Ο λόγος για τον Ελληνοκύπριο, Ανδρέα Δημητρίου, επικεφαλής του AFL, του δημοφιλέστερου αθλήματος της Αυστραλίας που ήταν ο επίσημος προσκεκλημένος σε εκδήλωση του ημερήσιου σχολείου της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης Alphington Grammar με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για έρευνες με στόχο την πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου το προστάτη.

Τον κ. Δημητρίου παρουσίασε στις εκατοντάδες των προσκεκλημένων η διευθύντρια του Alphington Grammar Δρ Βίβιαν Νίκου που, αναφέρθηκε εν συντομία στα σπουδαία επιτεύγματα του ομογενή ο οποίος «αξιοποιώντας» την προβολή και τη δύναμη που του δίνει η θέση του προσφέρει πολλά και στο κοινωνικό σύνολο με εκστρατείες κατά του ρατσισμού, των ναρκωτικών, της ισότητας των φύλων, της υγείας κ.ά.
Όπως εξήγησε η Δρ Νίκου, περίπου 700.000 άτομα παίζουν αυστραλιανό φούτμπολ και το AFL του οποίου ηγείται ο κ. Δημητρίου απασχολεί συνολικά 12.000 άτομα και έχει ένα τζίρο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων!

Ο κ. Δημητρίου ως επικεφαλής του αθλήματος που λατρεύεται ως θρησκεία στην Αυστραλία έχει τεράστια πολιτική, οικονομική και πολιτιστική επιρροή στην Αυστραλία.
Η κάθε ομάδα του AFL έχει πολλές δεκάδες χιλιάδες μέλη και τους μεγάλους αγώνες τους παρακολουθούν έως και 100.000 θεατές και εκατομμύρια τηλεθεατές.
Αυτή, λοιπόν, τη δύναμη χρησιμοποιεί ο Δημητρίου και διεξάγει μέσω του αθλήματος καμπάνιες και σε κοινωνικά θέματα όπως η πάταξη της οικογενειακής βίας και του ρατσισμού και κατά των ναρκωτικών.

«Πολλοί μου λένε να μην μπλέκω το άθλημα σε κοινωνικούς αγώνες, αλλά εγώ πιστεύω πως είναι υποχρέωσή μας» είπε.
Και εξήγησε στους ομογενείς ότι τις βασικές του αρχές για σεβασμό στον άνθρωπο, δικαιοσύνη, εντιμότητα, εργατικότητα, συνέπεια του την έδωσε η ελληνική καταγωγή του και οι γονείς του.

Οι γονείς του που, όπως εξήγησε, έφτασαν στην Αυστραλία νεαρά και άφραγκα παιδιά στην δεκαετία του ’50 και παντρεύτηκαν με προξενιό.
«Με τον καιρό, αγάπησαν ο ένας τον άλλο και απέκτησαν τέσσερα παιδιά που όλα αποφοίτησαν από το πανεπιστήμιο» είπε.
Τα παιδιά, μαζί με τους γονείς, μεγάλωσαν στο πίσω μέρος ενός καταστήματος Fish and Chips στο εργατικό προάστιο Κόμπουργκ της Μελβούρνης.
Οι γονείς δούλευαν σκληρά, πολλές ώρες, επτά μέρες την εβδομάδα. Και μόνο όταν αποφοίτησαν όλα τα παιδιά από το Πανεπιστήμιο αποφάσισαν να επισκεφθούν, για πρώτη, φορά, τη γενέθλια γη, την Κύπρο.

Ως φοιτητής μαζί με τον φίλο του, Τζιμ Μποσινάκη, και άλλους Έλληνες φοιτητές, ο Άντριου Δημητρίου επισκέφθηκε την Ελλάδα για λίγες μέρες και έμεινε έξι μήνες!
Επιστρέφοντας, εργάστηκε ως εκπαιδευτικός στο Πανεπιστήμιο RMIT και, παράλληλα, αγωνιζόταν ως παίκτης στην ομάδα του Νορθ Μέλμπουρν.
Τελείως απροσδόκητα, σε μικρή ηλικία, έγινε επιχειρηματίας μαζί με τον Τζιμ Μποσινάκη (και άλλους) και εξίσου απροσδόκητα βρέθηκε στη διοίκηση του AFL.
Εκεί γνώρισε τη δεύτερη σύζυγό του Σουζάν (η πρώτη πέθανε από καρκίνο) με την οποία απέκτησαν τέσσερα παιδιά.
Όπως εξήγησε ακόμα και σήμερα που διοικεί μια «αυτοκρατορία» πηγαίνει σπίτι του στις 5.30 το απόγευμα, κλείνει το κινητό του και ασχολείται μόνο με τα παιδιά και την οικογένειά του.

«Για μένα και τη γυναίκα μου αυτό είναι το πιο σημαντικό» λέει και προσθέτει:
«Δεσμευτήκαμε ότι απ’ αυτή τη θέση θα επιδιώξουμε να αλλάξουμε κάποια πράγματα αλλά η δημοσιότητα και η δύναμη να μην μας αλλάξουν. Να αποσυρθούμε όπως ήρθαμε».

Συμπληρώνει ότι πριν λίγες εβδομάδες όταν κυριαρχούσε το σκάνδαλο των απαγορευμένων ουσιών από την ομάδα του Έσεντον, εκείνος ήταν με την οικογένειά του στην Κύπρο, κοντά στον πατέρα του (η μητέρα του έχει πεθάνει) και «δεκάδες συγγενείς» και όπως είπε «δεν άφησε τίποτα να του χαλάσει τις ιερές στιγμές».
Και σημειώνει ότι αυτές τις βασικές αρχές τις πήρε από την ελληνική καταγωγή του.

«Θέλω είπε τα ελληνικά μας ιδεώδη να τα μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές εδώ στην Αυστραλία».
Απαντώντας και σε σχετικές ερωτήσεις, τάχθηκε υπέρ της ανθρώπινης αντιμετώπισης των προσφύγων, ενώ, αστειευόμενος για τους καλλιτέχνες που φωνάζουν στους τελικούς του AFL να τραγουδήσουν, είπε πως «του χρόνου ίσως πρέπει να καλέσουμε τον Νταλάρα».

Πηγή: Neoskosmos.com

*Φωτογραφία πρώτης σελίδας: Ο κ. Δημητρίου με μαθητές του Alphington Grammar. Φώτο: Κώστας Ντεβές