O Άσαντ με έγγραφό του στον ΟΗΕ αποδέχεται τη Σύμβαση κατά των Χημικών Όπλων

Σύμφωνα με τις εφαρμοζόμενες διαδικασίες από τον ΟΗΕ, η ένταξη έχει την ίδια νομική ισχύ με την επικύρωση…
O Άσαντ με έγγραφό του στον ΟΗΕ αποδέχεται τη Σύμβαση κατά των Χημικών Όπλων

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν σήμερα πως έχουν παραλάβει έγγραφο από τη Συρία, με το οποίο η χώρα δηλώνει ότι επιθυμεί να ενταχθεί στη Σύμβαση κατά των Χημικών Όπλων, υλοποιώντας την υπόσχεση που είχε δώσει ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ.

 

«Τις προηγούμενες ώρες παραλάβαμε ένα έγγραφο από τη συριακή κυβέρνηση, το οποίο μεταφράζεται τώρα, και το οποίο αποτελεί ένα έγγραφο που αφορά στην αποδοχή της Σύμβασης για τα Χημικά Όπλα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Φαρχάν Χακ.

 

Ο ίδιος επεσήμανε πως η ένταξη σε μία συνθήκη, την οποία έχουν υπογράψει και άλλες χώρες, απαιτεί «συγκεκριμένες διαδικασίες», οι οποίες θα απαιτήσουν «κάποιες ημέρες».

 

«Απαιτείται ένα χρονικό διάστημα κάποιων ημερών προτού μία χώρα μπορέσει να ενταχθεί επισήμως» σε μία συνθήκη, υπογράμμισε, προσθέτοντας πως η ένταξη «είναι ένα πρώτο βήμα».

 

Σύμφωνα με τις εφαρμοζόμενες διαδικασίες από τον ΟΗΕ, η ένταξη έχει την ίδια νομική ισχύ με την επικύρωση και γίνεται αποδεκτή εν γένει όταν η συνθήκη αυτή ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή. Η Συρία δεν έχει υπογράψει τη σχετική Σύμβαση του 1993, όμως έχει υπογράψει το πρωτόκολλο της Γενεύης του 1925, που απαγορεύει την όποια χρήση των χημικών όπλων.

 

epikaira.gr