Γεροντόπουλος: Θέλουμε πιο απλό και πιo ελκυστικό φορολογικό νόμο για τους Ομογενείς

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Ξανάνοιξε το φορορολογικό θέμα των Ομογενών, τη φορά αυτή με πρωτοβουλία του ίδιου του Υφυπουργού Εξωτερικών Κυριάκου Γεροντόπουλου ο οποίος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «DEAL News» ευθαρσώς αναγνώρισε την ανάγκη να υπάρξει ένας νέος φορολογικός νόμος “πιο απλός, πιο ελκυστικός” ώστε οι Ομογενείς ( το καλό πρόσωπο της Ελλάδος στα τελευταία δύσκολα χρόνια, όπως είπε) να μπορούν να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, απαντώντας στο ερώτημα του δημοσιογράφου εάν επενδύουν οι ομογενείς μας στην Ελλάδα, εάν έχουν βοηθήσει τη χώρα όσο θα έπρεπε, ο κ. Γεροντόπουλος είπε:  “Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, το καλό πρόσωπο της Ελλάδας ήταν οι Έλληνες του εξωτερικού. Όλοι τους, ως επιστήμονες, ως επιχειρηματίες ακόμη και ως συνταξιούχοι, δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι διαφορετική από αυτό που παρουσιάστηκε διεθνώς πριν από 3-4 χρόνια. Στηριζόμαστε σε αυτούς και οφείλουμε να τους στηρίξουμε αυτούς τους ανθρώπους. Για αυτό και θέλουμε να υπάρχει ένας φορολογικός νόμος πιο απλός, πιο ελκυστικός για να επενδύσουν οι ομογενείς μας στη πατρίδα τους».

Η ΡΗΡ είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ο κ. Γεροντόπουλος έχει συζητήσει το φορολογικό με τον συνάδελφό του Υφυπουργό Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνη, με αιχμή τα δικαιολογητικά για την Μόνιμη Φορολογική Κατοικία.

Κατά τα λοιπά, στην συνέντευξή του ο Υφυπουργός, αναφορικά με τους Έλληνες επιχειρηματίες και τους πολίτες που βρίσκονται στις φλεγόμενες περιοχές της Μεσογείου, αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών Ευάγ. Βενιζέλου στην Αίγυπτο και τόνισε ότι το ΥΠΕΞ βρίσκεται ” σε διαρκή επαφή με τις χώρες αυτές. Ενδιαφερόμαστε ιδιαίτερα για τους Έλληνες που ζουν ή επιχειρούν εκεί αλλά και για όλους τους ορθόδοξους που είναι πολλοί περισσότεροι από τους Έλληνες. Είμαστε σε διαρκή επαφή με όλους τους Έλληνες πολίτες στην περιοχή και υπάρχουν σχέδια για την παροχή αρωγής αν χρειαστεί».

Ακόμη ο ΥΦΥΠΕΞ υποστήριξε ότι η Ελλάδα, σε περίπτωση πολέμου “θα είναι η πρώτη χώρα υποδοχής προσφύγων. Από τη μία υπάρχει η εξαιρετική δουλειά που κάνει το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης που περιορίζει τους λαθρομετανάστες και από την άλλη έχουμε την τεχνογνωσία να αντιμετωπίσουμε το όλο θέμα, διότι από τη χώρα μας έχουν περάσει όλα τα κύματα μετανάστευσης από την Ασία. Είμαστε έτοιμοι. Ξέρουμε το βάρος που μας αναλογεί να σηκώσουμε. Ξέρουμε ότι θα είναι παραπάνω από αυτό που θα μπορούσαμε να κάνουμε, αλλά δεν έχεις άλλο τρόπο να αντιμετωπίσεις αυτόν που έρχεται από μια εμπόλεμη περιοχή, με στόχο να σώσει την ζωή του και την οικογένεια του».

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις περί τα οικονομικά θέματα, ο κ. Γεροντόπουλος  είπε ότι «όσον αφορά το ΕΣΠΑ, σε μένα υπήρχαν τρία προγράμματα σε εκκρεμότητα. Από τη στιγμή που οι αρμόδιες Υπηρεσίες μου έδωσαν το πράσινο φως, τα υπέγραψα και βρίσκονται στην φάση της υλοποίησης τους” Απευθυνόμενος δε στους Τροϊκανούς υποστήριξε ότι “οι κύριοι της Τρόικας πρέπει να καταλάβουν ένα πράγμα: η Ελλάδα έχει κάνει πολλά όλο αυτό το διάστημα και έχει πετύχει ακόμα περισσότερα. Εμείς πλέον προχωρούμε. Όλες τις υποχρεώσεις τις έχουμε εκπληρώσει».

Πρόσθεσε δε πως “αυτά που απομένουν να γίνουν είναι οι δομικές αλλαγές, τις οποίες και προχωράμε. Εκχώρηση, όμως, κυβερνητικών αρμοδιοτήτων προς τρίτους δεν πρόκειται να γίνει. Και μιλώ σε κυβερνητικό επίπεδο και όχι μόνο σε επίπεδο Υπουργείου Εξωτερικών».Ο κ. Γεροντόπουλος υποστήριξε ακόμη ότι “”δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν νέα μέτρα. Το χρηματοδοτικό κενό είναι 10 δις. Πολύ μικρό, όπως λέει ο κ. Τουρκολιάς, σε σχέση με τα 250 δις. των δύο μνημονίων. Σταγόνα στον Ωκεανό».Σε ό,τι αφορά τις Μη κυβερνητικές οργανώσεις ο κ. Γεροντόπουλος υποστήριξε ότι υπάρχουν ΜΚΟ που έχουν κάνει περίφημη δουλειά. Κάποιες που δεν έχουν κάνει χρηστή διαχείριση, έφεραν σύννεφα στην ατμόσφαιρα. Γι’ αυτό θεώρησα σωστό, όλες οι ΜΚΟ να τεθούν υπό τον έλεγχο των ορκωτών λογιστών και να αποφασίσουν αυτοί για τη συνέχεια. Από τις 196, οι 86 είχαν ήδη τεθεί υπό έλεγχο και εγώ έστειλα για έλεγχο τις υπόλοιπες 110».