Μακάρι να κάνουμε λάθος

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η δημόσια αναγνώριση από τον ΥΦΥΠΕΞ, κ. Κυριάκο Γεροντόπουλο, ότι “το καλό πρόσωπο της Ελλάδος” σ΄αυτά τα χρόνια της μιζέριας και της οικονομικής κρίσης “ήταν οι Έλληνες του εξωτερικού” έχει την αξία της.
Σημαντική είναι και η αποδοχή -επιτέλους!- ότι το Κράτος δεν μπορεί πλέον με ευχολόγια και πατριωτικές πομφόλυγες να προσελκύσει το κομπόδεμα των ομογενών. Και πως, για να επενδύσουν οι ομογενείς μας στη πατρίδα τους, πρέπει η χώρα να αποκτήσει “ένα φορολογικό νόμο πιο απλό, πιο ελκυστικό” – και πιο δίκαιο, θα προσθέταμε εμείς.
Πράγματι, αν ανατρέξουμε στις 11.315 αναρτήσεις θεμάτων στους 19 μήνες ζωής του Panhellenic Post, θα βρούμε και εκατοντάδες θέματα, είτε άρθρα Γνώμης είτε ειδησιογραφικά, με την παρότρυνση προς την Πολιτεία να αναθεωρήσει την άποψη ότι ο πατριωτισμός μπορεί να αποτελεί πλέον το μόνο κίνητρο, για να επενδύσει κάποιος ομογενής τα χρήματά του στη γενέτειρα.
Έχουμε, μάλιστα, επισημάνει σε όλους τους τόνους ότι όσες φορές στο παρελθόν οι Απόδημοι, εμπιστεύθηκαν το ελληνικό Κράτος, έχασαν τα χρήματά τους. Από το 1952, όταν ο τότε υπουργός συντονισμού στην Κυβέρνηση Παπάγου, Σπύρος Μαρκεζίνης, υποτίμησε τη δραχμή κατά 50%, και η ισοτιμία δολαρίου ΗΠΑ – δραχμής από 1 δολάριο προς 15 δραχμές που ήταν πριν από την υποτίμηση έγινε 1 δολάριο προς 30 δραχμές, μέχρι το πρόσφατο “κούρεμα” των ομολόγων, οι ομογενείς ήταν πάντα τα οικονομικά θύματα.
“Επιστέγασμα” η τεχνοκρατική αντίληψη που διέπει τα τελευταία χρόνια τα σχετικά με τη φορολογία των Αποδήμων Ελλήνων…
Η θέση αυτή του Υφυπουργού,  περί νέου νόμου, εάν υλοποιηθεί, είναι βέβαιο ότι θα αποφέρει καλούς καρπούς. Ωστόσο, όπως έλεγαν στην ΡΗΡ ομογενείς που τις μέρες αυτές ταλαιπωρούνται στις εφορίες με τα πιστοποιητικά Μόνιμης Φορολογικής Κατοικίας, η πραγματικότητα είναι διαφορετική.  Πριν φθάσουμε σε ένα νέο ¨ελκυστικό” φορολογικό νόμο, απολύτως απαραίτητο είναι να υπάρξουν τα πρώτα απλά βήματα που θα τους απαλλάξουν από το σημερινό άγχος της συλλογής πιστοποιητικών και από τη δαμόκλειο σπάθη του Έφορα που προσχηματικά “επωφθαλμιά” το παγκόσμιο εισόδημά τους.
Αλήθεια, εκείνη η πολυμιλημένη Εγκύκλιος του Υφυπουργού Οικονομικών, κ. Γ. Μαυραγάνη, με την οποία θα ξεκαθάριζε ότι αρκεί ένα, από τα έξι, πιστοποιητικά – δικαιολογητικά για τον προσδιορισμό της Φορορολογικής κατοικίας, εστάλη ποτέ στις Εφορίες; Αν ναι, γιατί δεν έκανε το Υπουργείο Οικονομικών μία δημόσια δήλωση περί αυτού, ώστε να γνωρίζουν οι Ομογενείς, επισήμως, τι ακριβώς ισχύει;

Ας γίνουν, επομένως, άμεσα πλέον, τα απλά βήματα που θα βελτιώσουν την υφιστάμενη φορολογική πραγματικότητα των ομογενών και μετά θα είναι ευχής έργο να προχωρήσει η Κυβέρνηση και στον επανασχεδιασμό της φορολογικής της πολιτικής, έναντι των Αποδήμων Ελλήνων και των Ομογενών.

Φοβόμαστε, όμως, πως καθώς “κοντεύουν” οι ημέρες για το νέο ταξίδι του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά στην ομογένεια των ΗΠΑ, θα πολλαπλασιάζονται πανταχόθεν οι ¨θετικές” δηλώσεις, την ίδια ώρα που δεν θα πραγματοποείται καμία ουσιαστική αλλαγή στην πράξη.

Μακάρι να κάνουμε λάθος.