Αποχαιρετισμός σε έναν ευπατρίδη

Επιμέλεια Κειμένου

ΘΩΜΑΪΣ ΠΑΡΙΑΝΟΥ

Την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου, στις 12.00’ το μεσημέρι, στο Δεύτερο Νεκροταφείο Αθηνών, ο Πατριωτικός Χώρος είπε το τελευταίο ‘αντίο’ στον ΝΙΚΟ ΦΙΔΕΛΗ, έναν μεγάλο ευπατρίδη του πατριωτικού χώρου, που έφυγε τόσο αδόκητα και τόσο πρόωρα από κοντά μας, αφήνοντας την τελευταία του πνοή στην Σίφνο, όπου είχε πάει για τις διακοπές του. Πλήθος κόσμου τον συνόδεψε την τελευταία του κατοικία. Σημειωτέον ότι ο ΝΙΚΟΣ ΦΙΔΕΛΗΣ, εκτός από καταξιωμένος αγωνιστής, υπήρξε και πολύ συμπαθής και δημοφιλής, ως άνθρωπος.

Ιστορικός και συγγραφέας, αλλά και επιτυχημένος επιχειρηματίας στον ξενοδοχειακό τομέα, ο ΝΙΚΟΣ ΦΙΔΕΛΗΣ μπήκε στον εθνικιστικό στίβο από πολύ νωρίς.

Υπήρξε για χρόνια φίλος και αρωγός του Ενιαίου Εθνικιστικού Κινήματος – ΕΝ.Ε.Κ. συμμετείχε στις εκδηλώσεις και στις δραστηριότητές του από την ίδρυση του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ το 1979 και στήριξε τις αγωνιστικές προσπάθειες πάντα με ανιδιοτέλεια και αγνό πατριωτισμό.

Επίσης ήταν και εκλεκτό μέλος του ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΜΑΧΗΤΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΣ ‘Χ’ , ‘αλλά το προσωπικό του δημιούργημα και το καμάρι του ήταν ο Πολιτιστικός Σύλλογος ‘’ΑΘΗ΄ΝΑ’’, του οποίου υπήρξε ιδρυτής και πρόεδρος.

Η νεκρώσιμος ακολουθία εψάλη στο παρεκκλήσιο του 2ου Νεκροταφείου, όπου εκφωνήθηκαν και τρείς επικήδειοι λόγοι. Τραγικές φιγούρες οι οικείοι του, με επικεφαλής την σύντροφό του Κατερίνα. Ακολούθως, η σορός του μεταφέρθηκε και ετάφη στον οικογενειακό του τάφο και στην συνέχεια προσφέρθηκε καφές στους παρευρισκόμενους.

_ΚΗΔΕΙΑ-1

Ε Π Ι Κ Η Δ Ε Ι Ο Ι ΓΙΑ Ν. Φ Ι Δ Ε Λ Η

(1) * ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΟΥΤΡΑΚΗΣ, (κουμπάρος)

Αείμνηστε αδελφέ Νίκο,

Εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Πανσαμοθρακικής Εστίας Αθηνὠν, τὸν οποίον λόγοι πάνω από τις δυνάμεις του κρατούν μακριά από την Αθήνα, αλλά και εκπροσωπώντας τον σύνολο των κατοίκων της ακριτικής Σαμοθράκης, σου απευθύνω το ύστατο χαίρε μαζί με την ευγνωμοσύνη των συμπατριωτών μου, τους οποίους ευεργετούσες με την αείμνηστο μητέρα σου, επί μακρά σειρά ετών. Επιστέγασμα, το καμάρι του νησιού, το μεγάλο Φιδέλειο Πνευματικό Κέντρο της Σαμοθράκης , που τόση ανάγκη είχε το νησί μας. Η τέλεια λαξευμένη στο μπρούτζο προτομή σου, που είναι τοποθετημένη από την ημέρα του θανάτου σου στην είσοδό του, θα θυμίζει στο διηνεκές ότι αυτός ο τόπος έχει ακόμα μεγάλους ευεργέτες στην σύγχρονη υλιστική περίοδο που περνάμε. Ο αείμνηστος πατέρας σου σου είχε αφήσει ιερά παρακαταθήκη την προσφορά στον συνάνθρωπο, παρακαταθήκη την οποίαν με θρησκευτική ευλάβεια ετήρησες, πιστός στην μακρόχρονη οικογενειακή σου παράδοση.

Αείμνηστε Νίκο,

Δεν μπορώ να αντιπαρέλθω και την ιδιότητα του φίλου και συμμαχητού, που επισφραγίσαμε με την κουμπαριά μας στους εθνικιστικούς αγώνες που μας συνδέουν από πολλά χρόνια, αγώνες τους οποίους ξεκινήσαμε μαζί πριν από 40 περίπου χρόνια και οι οποίοι σε καθιέρωσαν στον Εθνικιστικό χώρο σαν ένα μεγάλο ουμανιστή, συνεπή και αταλάντευτο στα εθνικά ιδανικά και μάλιστα σε περιόδους, όπου ο εθνικισμός αποτελούσε μεγάλη ύβρη. Η κοινωνική σου θέση και οι επαγγελματικές σου ασχολίες δεν στάθηκαν εμπόδιο να υπηρετήσεις τα υψηλά ιδανικά, αψηφώντας τους κινδύνους σε

καιρούς χαλεπούς και δύσκολους. Η Ελλάδα χάνει σήμερα έναν ευπατρίδη, ο οποίος είχε πολλά ακόμη να προσφέρει στον τόπο και στους εθνικιστικούς αγώνες, οι οποίοι χάνουν έναν μεγάλο στυλοβάτη.

Αείμνηστε φίλε και αδελφέ,

Ο θάνατός σου αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό σε μας τους φίλους σου και συναγωνιστές σου, στην σύντροφό σου Κατερίνα, αλλά είμαι σίγουρος ότι το Ελληνικό χώμα, που τόσο αγάπησες και που σήμερα θα σε σκεπάσει, θα είναι ελαφρύ.

ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΤΑΞΕΙΔΙ, ΑΙΩΝΙΑ ΣΟΥ Η ΜΝΗΜΗ !!!

(2)* ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ, ΑΓΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΑΡΚΑΔΙΑΣ.

Στο άγγελμα του θανάτου του αείμνηστου συμπατριώτη μας και μεγάλου ευεργέτη, Νικολάου Φιδέλη, το Δ.Σ. συνήθλε εκτάκτως και απεφάσισε τα παρακάτω:

1ον : Να παραβρεθεί στην νεκρώσιμη ακολουθία ο Πρόεδρος του Συλλόγου.

2ον : Να εκφράσουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους συγγενείς και φίλους του

εκλιπόντος .

3ον : Να κατατεθούν, αντί στεφάνου, 100 ευρώ στο «Χαμόγελο του Παιδιού».

4ον : Να τελέσουμε μνημόσυνο – δέηση στον Άγιο Πέτρο Αρκαδίας.

Στο καλό, αγαπητέ Νίκο, ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει. Η μνήμη σου ας είναι αιώνια, όπως και η αγάπη σου για την γνώση των παιδιών μας. Ελπίζουμε ότι ο αγώνας σου θα βρει και άλλους μιμητές το μέλλον. Σε ευχαριστούμε για ότι έχεις κάνει.

Στο καλό !!!

Το Δ.Σ. Γονέων Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Αγίου Πέτρου.

Ο Πρόεδρος Παινέσης Γεώργιος

 

(3)* ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ Δ/ΝΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΑΛΑΙΚΑΣΤΡΟΥ ΣΗΤΕΙΑΣ

Ο Δ/ντης του Δημοτικού Σχολείου Παλαικάστρου Σητείας, μου ζήτησε να διαβάσω το μήνυμά του.

Ο Δ/ντης Εμμανουήλ Κοντογιαννάκης και οι εκπαιδευτικοί του Δημοτικού Σχολείου Παλαικάστρου Σητείας, εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στους οικείους του εκλιπόντος Νίκου Φιδέλη, που τόσο ξαφνικά έφυγε από την ζωή.

Ο Νίκος Φιδέλης υπήρξε μέγας ευεργέτης του σχολείου μας για πολλές δεκαετίες και άοκνος αρωγός σε κάθε μας προσπάθεια. Ήταν παράδειγμα προς μίμηση για την ανιδιοτέλειά του και για την φιλία του, που τόσο απλόχερα μας χάρισε. Θα τον θυμόμαστε για πάντα. Αιωνία του η μνήμη.

Επειδή εδώ είμαι και ως συμμαθητής του, από το Κολλέγιο Αθηνών, στο Ψυχικό, θα θέλαμε και εμείς (δεν είμαι μόνος μου, είναι και άλλοι πολλοί συμμαθητές του Νίκου) να σας πούμε δύο λόγια:

Ήταν καλός και σεμνός. Ήταν πάντα μειλίχιος και εξελίχθηκε σε χρήσιμο μέλος της κοινωνίας, με αξιόλογη προσφορά, μεταξύ άλλων και στο ευαγές ίδρυμα που έχτισε με δική του χρηματοδότηση.

Δύο από τα πολλά μηνύματα τα οποία πήραμε

Ήταν από τους πλέον ενεργούς στην κοπή πίτας:

-Το 2007 φιλοξένησε την ετήσια συνάντηση της τάξης μας στο ‘FIDELIS VILLAS’ στην Μύκονο, έχοντας ήδη φιλοξενήσει και συνεχίζοντας να φιλοξενεί παρέες συμμαθητών μας. Από τότε που ξεκινήσαμε την γιορτή της βασιλόπιττας της τάξης του 1959 μέχρι και φέτος, προσέφερε κάθε χρόνο ένα τριήμερο για δύο άτομα στο “FIDELIS VILLAS ”, στον τυχερό της πίτας.

– Ήταν παρών σε όλες τις εκδηλώσεις της τάξης μας και στις περισσότερες του Κολεγίου, με τελευταία στην απονομή των πτυχίων στις 9 ‘Ιουλίου.

Μας έτυχε αναπάντεχο, θα είναι όμως πάντα στην καρδιά μας, αφού ήταν αγαπητός σε όλους.

ΓΕΓΟΝΟΤΑ, ΜΕ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ 3 ΕΠΙΚΗΔΕΙΟΙ

 

(1) *

Αναφέρεται στα εγκαινια του Φιδελείου Πνευματικού Κέντρου της Σαμοθράκης, για το οποίο υπάρχει σχετικό βίντεο (http://samothrakisnea.blogspot.gr/2011/10/blog-post_5531.html). Κατά την τελετή των εγκαινίων, την Τρίτη 2/10/2011 έγιναν:

αγιασμός, αποκαλυπτήρια της αναμνηστικής πλάκας, φύτεμα της ελιάς στον προαύλιο χώρο, κόψιμο κορδέλας εγκαινίων και είσοδος στο Πνευματικό Κέντρο, ενώ μία άριστη παιδική χορωδία τραγούδησε τραγούδια του νησιού, με τον δικό της τρόπο .

Ακλούθησαν ομιλίες του Προέδρου της Πανσαμοθρακικής Εστίας Αθηνών ‘’Η Νίκη της Σαμοθράκης’’ Διογένη Παπανικολάου, του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας Άρη Γιαννακίδη και του Δήμαρχου του νησιού, Γεώργιου Χάνου.

Ο Νίκος Φιδέλης ανακηρύχθηκε μεγάλος ευεργέτης και επίτιμος πρόεδρος της Πανσαμοθρακικής Εστίας καθώς και επίτιμος δημότης Σαμοθράκης, λαβαίνοντας και τα κατάλληλα μετάλλια και περγαμηνές.

 

(2)*

Η μητέρα του Νίκου Φιδέλη καταγόταν από τον Άγιο Πέτρο Κυνουρίας (Νομός Αρκαδίας) , ενώ ο πατέρας του καταγόταν από την Μύκονο. ‘Από τον πατέρα του, Πέτρο Φιδέλη, είχαν καθιερωθεί βραβεία για τους μαθητές των περιοχών αυτών, σε βιβλία και χρηματικά ποσά, πράγμα που συνέχισε ο Νίκος Φιδέλης.

 

(3)*

Βράβευση μαθητών στο Δημ. Σχολ. Παλαικάστρου (video) http://www.sitiapress.gr/sitia/Default.aspx?tabid=91&recid=8575#.Ui2XfdK8BmM

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 28/09/2012.

Πέντε μαθητές του Δ.Σ. Παλαικάστρου, που αρίστευσαν την περσινή χρονιά, βραβεύτηκαν στο Παλαίκαστρο κατά την έναρξη της εκδήλωσης για την Ημέρα του Τουρισμού. Οι μαθητές αυτοί βραβεύτηκαν με βιβλία και ένα συμβολικό χρηματικό ποσό, προσφορά της οικογένειας του αείμνηστου Πέτρου Φιδέλη, ο οποίος τις αρχές της δεκαετίας του ’80, προσέφερε στο Δημοτικό Σχολείο μετοχές, το μέρισμα των οποίων δίνεται στους καλύτερους μαθητές, ως επιβράβευση για τις επιδόσεις και το ήθος τους. Τη βράβευση έκαναν ο Νίκος Φιδέλης, ο γιος του Πέτρου Φιδέλη, ο Δήμαρχος Σητείας Θοδωρής Πατεράκης, ο Διευθυντής του Δ.Σ. Εμμανουήλ Κοντογιαννάκης και η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Παρασκευή Μπριλάκη, οι οποίοι στο σύνολό τους τόνισαν τη σημασία της βράβευσης, ιδιαίτερα στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε. Οι πέντε μαθητές είναι οι Γιάννης Κουνελάκης, Ξυπολιτάκη Γεωργία, Παπαδάκη Μαρία, Μπαταούλας Κωστής και Οικονομάκη Αθηνά. Ο κ. Νίκος Φιδέλης,, ο άνθρωπος που αγαπά την περιοχή της Σητείας και ιδιαίτερα το Παλαίκαστρο, αναφέρθηκε στην προσφορά του πατέρα του και στην αξία της βράβευσης για την κοινωνία του Παλαικάστρου. Πέρα από τη συγκεκριμένη σχέση του με το Δ.Σ. Παλαικάστρου, ο Νίκος Φιδέλης είναι ιδιοκτήτης μιας μεγάλης έκτασης στην περιοχή της παραλίας του Κουρεμένου, στην οποία σχεδιάζει να υλοποιήσει μια τουριστική επένδυση