Μεξικό: 40 τραυματίες από επιχείρηση της αστυνομίας στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας

Οι συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών και των αστυνομικών προκάλεσαν τον τραυματισμό τουλάχιστον 40 ανθρώπων, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές

Οι δυνάμεις καταστολής της αστυνομίας πραγματοποίησαν επιχείρηση στην κεντρική πλατεία Zocalo της πόλης του Μεξικού χθες βράδυ για να απομακρύνουν τους τελευταίους εκπαιδευτικούς οι οποίοι την είχαν καταλάβει, ώστε να εκκενωθεί ο χώρος για να διεξαχθούν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την ημέρα της Ανεξαρτησίας την Κυριακή και τη Δευτέρα.

Εκατοντάδες μέλη της ομοσπονδιακής αστυνομίας μετείχαν στην επιχείρηση, μετά το τελεσίγραφο που είχαν δώσει οι αρχές στο συνδικάτο των εκπαιδευτικών, το οποίο όμως απέρριψε το Εθνικό Συντονιστικό των Εργαζομένων στην Εκπαίδευση (CNTE), το πιο ριζοσπαστικό σκέλος του Εθνικού Συνδικάτου των εργαζομένων στον τομέα (SNTE).

H πλειοψηφία των χιλιάδων διαδηλωτών που είχαν καταλάβει την πλατεία είχε ήδη απομακρυνθεί από τον χώρο μετά την επέμβαση της αστυνομίας και ύστερα από συγκρούσεις, ενώ 200 αδιάλλακτοι διαδηλωτές είχαν παραμείνει στο σημείο αυτό όπου βρίσκονται επίσης ο καθεδρικός ναός της πόλης και το προεδρικό μέγαρο.

Οι διαδηλωτές αυτοί –ορισμένοι μασκοφόροι– οπλισμένοι με σιδερένια ή ξύλινα ρόπαλα, πέταξαν κοκτέιλ μολότοφ και πέτρες εναντίον της αστυνομίας, η οποία απάντησε κάνοντας χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού για να τους διαλύσει.

Η πλατεία εκκενώθηκε μέσα σε 30 λεπτά αλλά ταραχές σημειώθηκαν στους γύρω δρόμους.
Τριάντα ένας άνθρωποι συνελήφθησαν από την αστυνομία, αλλά κανένας εκπαιδευτικός, ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Ασφαλείας προσθέτοντας ότι υπάρχουν 11 τραυματίες στις δυνάμεις της.

Από την πλευρά του, ο μεξικανικός Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι 29 διαδηλωτές τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις.

Οι αρχές είχαν προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι οι εκδηλώσεις για την ημέρα της Ανεξαρτησίας θα διεξαχθούν όπως έχουν προγραμματιστεί στη Zocalo.

Στην πλατεία αυτή θα μεταβούν το βράδυ της Κυριακής χιλιάδες Μεξικανοί για να ακούσουν τον πρόεδρο να αναφωνεί “Ζήτω το Μεξικό!” από το μπαλκόνι του προεδρικού μεγάρου για τον εορτασμό της έναρξης το 1810 του αγώνα της ανεξαρτησίας. Τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί εκεί στρατιωτική παρέλαση.

Από την έναρξη της σχολικής χρονιάς στις 19 Αυγούστου, το κίνημα διαμαρτυρίας των εκπαιδευτικών από τις φτωχές και απομακρυσμένες περιοχές κλιμακώθηκε με διαδηλώσεις, αποκλεισμούς δρόμων και της πρόσβασης στο αεροδρόμιο και το κοινοβούλιο. Επί εβδομάδες εκατοντάδες τέντες είχαν στηθεί στην πλατεία.

Η μεταρρύθμιση στην παιδεία, η πρώτη μεγάλη μεταρρύθμιση του προέδρου Ενρίκε Πένια Νιέτο ο οποίος ορκίστηκε τον Δεκέμβριο του 2012,αποτελεί μέρος της “Συνθήκης για το Μεξικό”, ενός προγράμματος μεταρρυθμίσεων το οποίο επεξεργάστηκαν τα τρία μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα της χώρας.

Η μεταρρύθμιση που εντάχθηκε στο Σύνταγμα έχει στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης, κυρίως με την καθιέρωση ενός συστήματος αξιολόγησης κατά περιόδους των εκπαιδευτικών, η οποία θα καθορίζει την μισθολογική τους εξέλιξη και την σταδιοδρομία τους.

Οι συνδικαλιστές του CNTE, η πλειοψηφία των οποίων προέρχεται από τις φτωχότερες περιοχές του νότιου Μεξικού, αντιτίθενται στην αξιολόγηση αυτή η οποία, σύμφωνα με αυτούς, ενδέχεται να οδηγήσει σε αυθαίρετες απολύσεις.

Protothema.gr