Συμφωνία «επί της αρχής» ΗΠΑ-Ρωσίας για τα χημικά όπλα της Συρίας

ΗΠΑ και Ρωσία συμφώνησαν επί της αρχής για τον τρόπο ελέγχου και καταστροφής του συριακού χημικού οπλοστασίου. Μετά από κύκλο διαπραγματεύσεων μεταξύ των επικεφαλής της αμερικανικής και ρωσικής διπλωματίας στην Γενεύη, οι δύο πλευρές κατέληξαν ότι η Συρία θα πρέπει να παραδώσει πλήρη πρόσβαση του χημικού της οπλοστασίου με σκοπό την άμεση καταστροφή του.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, παρουσίασε ένα σχέδιο έξι σημείων σύμφωνα με το οποίο το καθεστώς Άσαντ προβλέπεται να έχει παραδώσει την πλήρη λίστα των χημικών της όπλων μέσα σε μία εβδομάδα. Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι η συμφωνία αυτή πρέπει να επιβληθεί από τα Ηνωμένα Έθνη, υπό την απειλή ότι αν η συριακή πλευρά δεν συμμορφωθεί, οι σύμμαχοι θα προχωρήσουν σε κυρώσεις -οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν στρατιωτική επέμβαση.

«Η Συρία θα πρέπει να επιτρέψει την πρόσβαση στους επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών το αργότερο μέχρι τον Νοέμβριο και η καταστροφή του χημικού της οπλοστασίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα της επόμενης χρονιάς», δήλωσε ο Κέρι.

Στα πλαίσια της ενημέρωσης των εκπροσωπων του Τύπου, η αμερικανική πλευρά έκανε για μία ακόμη φορά, αναφορά στα «εκατοντάδες θύματα από την επίθεση με χημικά όπλα».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο