Αβραμόπουλος προς Σαμαρά: Να αγοράσει το υπουργείο Άμυνας ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ

Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης

Με μία απρόσμενη επιστολή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος προς τον πρωθυπουργό  προτείνει να αγοραστούν από το Πεντάγωνο τα ΕΑΣ, η ΕΛΒΟ και η ΛΑΡΚΟ.

Και αυτό λίγα εικοσιτετράωρα πριν σταλεί η απάντηση από την ελληνική κυβέρνηση στους Τροϊκανούς που ζητούν το λουκέτο στην κρατική αμυντική βιομηχανία.

Σύμφωνα με την επιστολή  προς τον Α. Σαμαρά, Δ. Αβραμόπουλος προτείνει μόλις γίνει η εκκαθάριση  εν λειτουργία των τριών συγκεκριμένων εταιριών να αγοραστούν από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Η επιστολή -το περιεχόμενο της οποίας δημοσιεύει η Real News-  φαίνεται να έχει προκαλέσει την αντίδραση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος έδειχνε αρνητικός έως τώρα σε κάθε προσπάθεια  διάσωσή τους.

Η ύπαρξη της σχετικής επιστολής επιβεβαιώθηκε στο newpost, ότι πραγματικά υφίσταται από ανώτατους αξιωματούχους του Πενταγώνου.

Έως τώρα ο  υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλος δεν είχε μιλήσει ευθέως  για τις εν λόγω εταιρίες. Το θέμα των ΕΑΣ και της ΕΛΒΟ το  διαχειρίζονταν η αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Άμυνας Φ. Γεννηματά αφού ήταν στις αρμοδιότητες , που της είχε αναθέσει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Βέβαια ο κ. Αβραμόπουλος είχε δηλώσει το τελευταίο διάστημα την αναγκαιότητα της διάσωσης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας τόσο για εθνικούς όσο και για Ευρωπαϊκούς λόγους.

Από ότι δείχνουν οι εξελίξεις, ο υπουργός Δ. Αβραμόπουλος αντιλαμβάνεται τη σπουδαιότητα της ύπαρξης των τριών εταιριών και ότι είναι απολύτως απαραίτητες για την εθνική ασφάλεια ενώ προσδίδουν και ειδικό βάρος στην εξωτερική μας πολιτική.

Υπογράφονται αρκετές  στρατιωτικές  συνεργασίες από το υπουργείο Άμυνας που εμπεριέχουν και την προοπτική συνεργασίας των αμυντικών βιομηχανιών  οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν ως «πολλαπλασιαστές δύναμης» της εξωτερικής μας πολιτική.

Δεν είναι τυχαίο ότι η ΕΑΒ έχει μείνει έξω από κάθε είδους αναφορά για … εκκαθάριση και ξεπούλημα.
Η Αμερική έχει επενδύσει σε αυτή, έχει δώσει τεχνογνωσία και εξοπλισμό ενώ τρέχουν πολύ σημαντικές συμφωνίες για παραγωγή τμημάτων αεροσκαφών από την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία. Και δεν μπορεί ξαφνικά η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία να βρεθεί σε «περίεργα χέρια».

Τι δήλωσε ο νέος πρόεδρος των ΕΑΣ

Την ίδια ώρα και ο πρόεδρος των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων αντιναύαρχος Γιάννης Δεμίρης,  σε συνέντευξή του στη Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία και αναφερόμενος στο υπουργείο Οικονομικών λέει:

«Ορισμένες φορές μπαίνω στο υπουργείο Οικονομικών και αναρωτιέμαι: Είναι Έλληνες αυτοί»;

Οι δηλώσεις αυτές προκαλούν εύλογα ερωτηματικά και ανησυχία στον ελληνικό λαό, για το τι γίνεται και κατά πόσο εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον από το υπουργείο Οικονομικών.

Ίσως και γι αυτό  ότι πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έστειλε στενό συνεργάτη του (Τ. Μπαλτάκο) να έχει την εποπτεία στην τελευταία σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών για την κρατική αμυντική βιομηχανία.

Ο νέος πρόεδρος στα ΕΑΣ  επισημαίνει επίσης  την ανάγκη να παραμείνει η παραγωγή όπλων και πυρομαχικών καθώς και η συντήρηση οπλικών συστημάτων στη χώρα και τονίζει ιδιαίτερα την εμμονή και επιμονή της τρόϊκας για λουκέτο αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει δάκτυλος «γερμανικού ανταγωνισμού».

​Ο κ. Δεμίρης σημειώνει βέβαια ότι «χρειάζεται απλώς ένα συμμάζεμα και αναδιάρθρωση του προσωπικού. Την αμυντική βιομηχανία τη θέλουμε και τη χρειαζόμαστε ζωντανή. Ασφαλώς και είναι βιώσιμη».

Πηγή: newpost.gr