Ο Κυπριακός Τύπος, 15 Σεπτεμβρίου 2013

Οι προτεραιότητες του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου, οι διεργασίες γύρω από το Κυπριακό, ενόψει της επανέναρξης των συνομιλιών, η συμφωνία ΗΠΑ και Ρωσίας σε ό,τι αφορά στο θέμα της Συρίας, η φόρμουλα της κυβέρνησης για αποτροπή μαζικής εκποίησης και πώλησης της πρώτης κατοικίας και ο εντοπισμός και άλλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο τεμάχιο 12 της κυπριακής ΑΟΖ είναι ανάμεσα στα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» αναφέρει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Σε νέο τρένο το Κυπριακό» πως η ελληνοκυπριακή πλευρά φαίνεται να έχει καταφέρει να πείσει τους μεγάλους παίκτες του Κυπριακού ότι η ακολουθούμενη μέχρι τώρα διαδικασία επίλυσης του προβλήματος έχει εξαντλήσει τα περιθώριά της και έχει φθάσει στα όριά της- οδηγεί πάντα σε αδιέξοδο και πρέπει να εγκαταλειφθεί. Αλλού δημοσιεύει συνέντευξη του παραιτηθέντος Γενικού Εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη, ο οποίος εκφράζει την πεποίθηση ότι θα αποδοθούν ευθύνες για την κατάσταση της οικονομίας. Επίσης γράφει πως δεν αποδέχονται οι τράπεζες τα τετελεσμένα που δημιουργήθηκαν με την ψήφιση των προτάσεων της ΕΤΥΚ.

«Η Σημερινή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Οκτώ προκλήσεις για το νέο ΔΣ της Τρ. Κύπρου» αναφέρεται στις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου, σημειώνοντας πως κορυφαία ζητήματα είναι η ανάκτηση των προβληματικών δανείων για ιη διαχείριση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος. Αλλού σημειώνει πως κατέληξαν σε συμφωνία με … ουρά οι ΗΠΑ και η Ρωσία για το θέμα της Συρίας. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρει πως απειλείται με λουκέτο λόγω οικονομικής κρίσης η Αγία Σκέπη.

«Ο Φιλελεύθερος» με κύριο τίτλο «Αυτό είναι το πλάνο μας» αναφέρει πως νέο πλαίσιο στρατηγικής και νέο επιχειρηματικό μοντέλο για τη μεταμνημονιακή εποχή, είναι η προτεραιότητες του νέου ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου που μπαίνει από νωρίς στα βαθιά. Δημοσιεύει συνέντευξη του νέου Προέδρου του ΔΣ της Τράπεζας Κρίστη Χασάπη, ο οποίος ανέλυσε τις προτεραιότητες αυτές. Αλλού η εφημερίδα γράφει πως οι σχεδιασμοί των Ηνωμένων Εθνών προβλέπουν έναρξη των διαπραγματεύσεων τον Οκτώβριο και ολοκλήρωση μέχρι το Μάιο. Αλλού σημειώνει πως για όλα αποφασίζει η Τρόικα, σύμφωνα με το Μνημόνιο που σφραγίστηκε και αποτελεί το διαβατήριο της Κύπρου για την εκταμίευση της δόσης του 1,5 δις ευρώ.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Γνωμάτευση – καταπέλτης» αναφέρει πως καταρρίπτονται «η μαύρη προπαγάνδα και οι τόνοι λάσπης που στήθηκαν από το ΔΗΣΥ και το Προεδρικό για δήθεν ‘τσεκούθκια από ημετέρους’ που δίνονταν επί προηγούμενης κυβέρνησης». Αλλού κάνει λόγο για ερωτηματικά  κατά πόσον πωλήθηκαν μυστικά οι Κυπριακές Αερογραμμές. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε λύση στα μέτρα των εταιρειών πετρελαιοειδών και πως προωθείται μετακίνηση των εταιρειών σε ιδιόκτητους χώρους.

Η αγγλόγλωσση “Sunday Mail” με κύριο τίτλο «Η έκκληση της Κύπρου κρατά τους Βρετανούς» αναφέρει πως μετά την κατάσταση που δημιουργήθηκε λόγω της οικονομικής κρίσης και τους φόβους ότι οι ξένοι θα εγκαταλείψουν την Κύπρο, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν για την Πάφο περισσότεροι ξένοι φθάνουν τους τελευταίους μήνες για να μείνουν εκεί. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι Βρετανοί. Αλλού δημοσιεύει συνέντευξη του ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη, σύμφωνα με τον οποίο τους τελευταίους έξι μήνες υπήρξε μια ουσιαστική αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της Κύπρου, από «αμφίβολες» θέσεις του παρελθόντος σε μια «ξεκάθαρη και διεκδικητική» στάση σε καίριες εξελίξεις στην περιοχή. Επίσης αναφέρει πως οι ταχυδρομικές υπηρεσίες δηλώνουν πως οι καθυστερήσεις στη διανομή επιστολών και δεμάτων δεν είναι δικό τους λάθος.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Καθημερινή» με κύριο τίτλο «Με ενοίκιο η πρώτη κατοικία» αναφέρει πως σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην εφημερίδα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αποκαλύπτει τη φόρμουλα της κυβέρνησης για αποτροπή μαζικής εκποίησης και πώλησης της πρώτης κατοικίας σύμφωνα με την οποία ο Οργανισμός Στέγης ή άλλος Οργανισμός θα μπορεί να αγοράσει την οικία στην τιμή του οφειλόμενου δανείου και θα την ενοικιάζει στον ιδιοκτήτη. Αλλού γράφει για άλλα  κοιτάσματα στο τεμάχιο «12» και γράφει πως αρχίζουν γεωτρήσεις το 2014. Επίσης αναφέρει πως άδεια είναι τα ταμεία και της Εκκλησίας.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Μάχη» με κύριο τίτλο «Δεν χρωστάμε, μας χρωστάνε» δημοσιεύει συνέντευξη του βουλευτή του ΔΗΣΥ Πρόδρομου Προδρόμου ο οποίος ανέφερε πως προχωράμε στις διαπραγματεύσεις με τη λαϊκή εντολή στον Πρόεδρο ότι αποκλείεται ανάλογη συμφωνία  με εκείνη που έχει απορριφθεί. Αλλού δημοσιεύει συνέντευξη του Ανδρέα Αγγελίδη ο οποίος δήλωσε πως  έφυγε από το ΔΗΚΟ και πως δεν τον διώχνουν. Επίσης η εφημερίδα κάνει λόγο για χορό εκατομμυρίων στο κρατικό κανάλι.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΧΡ)