Ο Κυπριακός Τύπος, 16 Σεπτεμβρίου 2013

Η παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την ενδιάμεση λύση προμήθειας φυσικού αερίου, οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για το Κυπριακό, το τεστ αξιολόγησης των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου, η σύγκριση που έγινε από οικονομικούς αναλυτές για την αγορά τραπεζών, και η επιστολή του Γενικού Εισαγγελέα για το Ταμείο Αλληλεγγύης, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η “Αλήθεια”, υπό τον τίτλο “Ο Πρόεδρος αδειάζει την ΑΗΚ κα τη ΔΕΦΑ”, γράφει ότι ηχηρή παρέμβαση έκανε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σχετικά με τους χειρισμούς ΔΕΦΑ και ΑΗΚ για την ενδιάμεση λύση προμήθειας φυσικού αερίου για σκοπούς παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Γράφει, επίσης, ότι ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA τα οστά έξι Ασσιωτών και δύο Κυθρεωτών αγνοουμένων, που δολοφονήθηκαν από τους Τούρκους εισβολείς στις 16 Αυγούστου 1974. Επίσης, γράφει ότι, ενώ το παρασκήνιο και οι πληροφορίες που θέλουν τρία άτομα να τίθενται εκτός του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου οργιάζουν, η Κεντρική Τράπεζα καθυστερεί να ανακοινώσει τα άτομα τα οποία έμειναν εκτός μετά την αξιολόγηση της Κεντρικής Τράπεζας.

Η “Σημερινή”, υπό τον τίτλο “Λειψά κεφάλαια λόγω… αλχημειών”, γράφει ότι κραδασμούς στο οικονομικό στερέωμα της Κύπρου προκαλεί η σύγκριση που έγινε από οικονομικούς αναλυτές της μεθόδου αγοράς από την Τράπεζα Πειραιώς των τριών κυπριακών τραπεζών και της μεθόδου που η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου χρησιμοποίησε για την αγορά από την Τράπεζα Κύπρου της Λαϊκής. Γράφει, επίσης, ότι η Κυβέρνηση στοχεύει σε νομοθετική ρύθμιση για προστασία της πρώτης κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης, σε περιπτώσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων. Επίσης, γράφει ότι, ενώ το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων αποστέλλει τις υπόλοιπες επιστολές για το φόρο ακίνητης περιουσίας, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών συνεχίζεται η συζήτηση  για εξαίρεση νοικοκυριών από το φόρο.

Ο “Φιλελεύθερος”, υπό τον τίτλο “Παράταση για Τράπεζα Κύπρου”, γράφει ότι δεν κλείνει σήμερα το θέμα του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου, καθώς αναμένεται οι δύο σύμβουλοι που κόπηκαν από το τεστ αξιολόγησης της Κεντρικής Τράπεζας να πάρουν σήμερα επιστολές από την εποπτική Αρχή. Γράφει, επίσης, ότι η περιοχή της Άλασσας βρέθηκε και πάλι χθες σε πύρινο κλοιό και παράλληλα αναζωπυρώθηκε ο εφιάλτης που βίωσαν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής πριν από λίγες ημέρες. Επίσης, γράφει ότι ερευνών λειτουργός θα διοριστεί από τον Υπουργό Γεωργίας για να διαπιστωθεί κατά πόσο προκύπτουν πειθαρχικές ή και ποινικές ευθύνες σε σχέση με τη στέγαση του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, αφού πληρώνεται υπέρογκο ποσό για ενοίκιο και συντήρηση.

Η “Χαραυγή”, υπό τον τίτλο “Καταβαραθρώνεται η προπαγάνδα τους”, γράφει ότι η επιστολή του Γενικού Εισαγγελέα προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου αναφορικά με το Ταμείο Αλληλεγγύης, σύμφωνα με την οποία δεν προκύπτει διάπραξη ποινικών αδικημάτων από τη λειτουργία του Ταμείου, μιλά από μόνη της και καταβαραθρώνει την προσπάθεια ορισμένων να αποπροσανατολίσουν το λαό από τις συνέπειες των αντιλαϊκών τους πολιτικών, όπως αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας. Γράφει, επίσης, ότι η προστασία και η διασφάλιση της πρώτης κατοικίας αποτελεί “κόκκινη γραμμή” για το ΑΚΕΛ. Επίσης, γράφει ότι η Κεντρική Τράπεζα αναφέρει ότι η αξιολόγηση της ικανότητας και καταλληλότητας των εκλεγμένων μελών των ΔΣ των τραπεζών αποτελεί εποπτική ευθύνη της Κεντρικής.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Daily”, υπό τον τίτλο “Νεκρός διάλογος”, γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι ο διάλογος για το Κυπριακό δεν θα πρέπει να αρχίσει για χάριν του διαλόγου ή απλά για επανάληψη του παρελθόντος, εκφράζοντας παράλληλα την αποφασιστικότητά του να εργαστεί για λύση. Γράφει, επίσης, ότι το βρετανικό πολεμικό πλοίο “HMS Dragon” είναι καθοδόν προς την Κύπρο, καθώς αυξάνεται η ένταση στη συριακή κρίση, και ότι ο ρόλος του Τύπου 45 αντιτορπιλικού είναι να παράσχει αεράμυνα και αεροπορική επιτήρηση για τα διεθνή πολεμικά πλοία που βρίσκονται γύρω από την Κύπρο και προς τη Συρία, και να προστατεύσει βρετανικά συμφέροντα στην Κύπρο. Επίσης, δημοσιεύει φωτογραφία με δημιούργημα του σχεδιαστή Francis Montesinos, που παρουσιάστηκε στην εβδομάδα μόδας στη Μαδρίτη.

(ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)