Φωτιά βάζει η Τουρκία – Μαχητικά της κατέρριψαν ελικόπτερο της Συρίας – Βρήκε τα χημικά ο ΟΗΕ

Αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας της Τουρκίας κατέρριψαν ένα συριακό ελικόπτερο αφού αυτό παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς.

Νωρίτερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι ένα ελικόπτερο του συριακού στρατού έπεσε σήμερα κοντά στην μεθόριο με την Τουρκία και πρόσθεσε ότι υπάρχουν αντιφατικές πληροφορίες όσον αφορά τα αίτια της πτώσης του.

“Ένα στρατιωτικό ελικόπτερο έπεσε την ώρα που έριχνε εκρηκτικά σε θέσεις στην Τζάμπαλ αλ Άκραντ, προπύργιο των ανταρτών στην επαρχία της Λαττάκειας”, ανέφερε το Παρατηρητήριο σε ανακοίνωσή του.

“Ορισμένοι αντάρτες δηλώνουν ότι το κατέρριψαν, ενώ άλλοι δηλώνουν ότι επλήγη από ένα τουρκικό αεροσκάφος”, προσέθετε το Παρατηρητήριο σε ανακοίνωσή του.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΟ ONALERT.GR

Στο μεταξύ, οι επιθεωρητές του ΟΗΕ που πραγματοποίησαν έρευνα στην Συρία βρήκαν “κατάφωρες και πειστικές αποδείξεις” για την χρήση αερίου σαρίν κατά την επίθεση της 21ης Αυγούστου στα περίχωρα της Δαμασκού, αναφέρεται στην έκθεσή τους.

“Συγκεκριμένα τα περιβαλλοντικά, χημικά και ιατρικά δείγματα που συλλέξαμε παρέχουν κατάφωρες και πειστικές αποδείξεις ότι χρησιμοποιήθηκαν πύραυλοι εδάφους-εδάφους που περιείχαν το νευροπαραλυτικό αέριο σαρίν”, αναφέρεται στην έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ.

“Χημικά όπλα έχουν χρησιμοποιηθεί σε μεγάλη κλίμακα κατά αμάχων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών”

Στην πρώτη σελίδα της έκθεσης αυτής, η οποία παραδόθηκε σήμερα από τον επικεφαλής των επιθεωρητών Όκε Σέλστρεμ στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν προστίθεται ότι “χημικά όπλα έχουν χρησιμοποιηθεί σε μια σχετικά μεγάλη κλίμακα” κατά την διάρκεια της συριακής σύγκρουσης “κατά αμάχων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών”.

“Η επίθεση της 21ης Αυγούστου έγινε με την βοήθεια πυραύλων εδάφους-εδάφους που περιείχαν αέριο σαρίν”

Στην έκθεση διευκρινίζεται ότι η επίθεση της 21ης Αυγούστου, η οποία προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων από 1.400 ανθρώπων, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, διαπράχθηκε με την βοήθεια “πυραύλων εδάφους-εδάφους που περιείχαν αέριο σαρίν”.

Η έκθεση αναμένεται να παρουσιαστεί αργότερα σήμερα από τον Μπαν στους πρεσβευτές των 15 χωρών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο ΓΓ του ΟΗΕ είχε δηλώσει την Παρασκευή ότι η έκθεση θα επιβεβαίωνε την χρήση χημικών όπλων.

Φωτογραφία που δόθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη στην δημοσιότητα – και από την οποία σε μεγέθυνση άντλησε τις πληροφορίες του για το περιεχόμενο της έκθεσης το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς – δείχνει τον Σέλστρεμ να παραδίδει την έκθεσή του για την επίθεση της 21ης Αυγούστου στα περίχωρα της Δαμασκού στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.