Οι Έλληνες του εξωτερικού που έχουν χωράφια στην Ελλάδα

Οι Έλληνες του εξωτερικού που είχαν την 1-1-2013 στην κυριότητά τους ακίνητα εκτός σχεδίου (χωράφια, βοσκοτόπια, δασικές εκτάσεις κλπ.) είναι υποχρεωμένοι να ελέγξουν ηλεκτρονικά μέχρι 15-9-2013 την περιουσιακή τους κατάσταση, όπως αυτή εμφανίζεται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (www.gsis.gr), προκειμένου να τη συμπληρώσουν, τροποποιήσουν και να την οριστικοποιήσουν. (άρθρο 19 Ν.4110/2013).

Στο μεταξύ, έκκληση στους φορολογουμένους να ξεκινήσουν την υποβολή Ε9 για τα αγροτεμάχια μετά τις 20 Σεπτεμβρίου,  (ως διορία είχε οριστεί η 15 Σεπτεμβρίου), οπότε και θα ολοκληρωθεί η διαδικασία με τις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων για όσους είχαν μεταβολές στην περιουσιακή τους κατάσταση το 2012 κάνουν στελέχη της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Η υπερφόρτωση του Taxisnet από τις υποβολές δηλώσεων Ε9 δεν έχει προηγούμενο και οι καθυστερήσεις είναι τεράστιες. Χαρακτηριστικά χθες, Δευτέρα, για την ολοκλήρωση υποβολής δύο και μόνον δηλώσεων Ε9 έπρεπε κάποιος να αφιερώσει 5 ώρες μπροστά στο σύστημα.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης σε μια προσπάθεια να περιορισθεί ο όγκος των εισερχόμενων δεδομένων ζήτησε σήμερα, Τρίτη, από τους φορολογουμένους να μην υποβάλλουν Ε9 για αγροτεμάχια έως τις 20 Σεπτεμβρίου.

Σε σχετική ανάρτηση στο twitter ανέφερε τα εξής:

“Μην υποβάλετε δηλώσεις με αλλαγές αγροτεμαχίων μόνο, μέχρι και την Παρασκευή. Έτσι θα μπορέσετε να τελειώσετε γρηγορότερα την υποβολή # Ε9”

Πάντως, η σχετική αναφορά του κ. Θεοχάρη δεν αφορά σε αγροτεμάχια που έχουν κτίσματα με ημιυπαίθριους ή όχι και τα οποία πωλήθηκαν ή μεταβιβάσθηκαν το 2012 και τα οποία θα πρέπει να δηλωθούν έως τις 20 Σεπτεμβρίου.

Πάντως, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθερών Επαγγελματιών απέστειλε χθες επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων με την οποία ζήτησε να προσδιορισθεί νέα καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων ακινήτων λόγω μη λειτουργίας του συστήματος.
Να υπενθυμίσουμε επίσης ότι η ανάρτηση των δικαιωμάτων επί ακινήτων στις πόλεις της Έδεσσας, Κατερίνης, Κοζάνης, Πολυγύρου και Φλώρινας άρχισε από την Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013 και από τις 11 Σεπτεμβρίου για τον Δήμο Θεσσαλονίκης.
Η προθεσμία εντός της οποίας οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων στις περιοχές αυτές πρέπει να επιβεβαιώσουν ότι το ακίνητό τους έχει δηλωθεί σωστά είναι δύο μήνες. Για τους κατοίκους εξωτερικού η προθεσμία είναι τέσσερις μήνες.