Οι ελληνοαυστραλοί επισκέπτες ξοδεύουν τα περισσότερα στην Ελλάδα

Οι Αυστραλοί τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα παραμένουν οι καλύτεροι. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για Έλληνες της Αυστραλίας που ταξιδεύουν με αυστραλιανά διαβατήρια και καταγράφονται ως «Αυστραλοί».

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα  επίσημα στοιχεία οι Αυστραλοί ξοδεύουν κατά μέσον όρο 1200 ευρώ ο καθένας τους κατά την παραμονή τους στην Ελλάδα.
Σύμφωνα μάλιστα με  στοιχεία (όπως γράφουμε χωριστά και σε άλλη στήλη) φέτος οι επισκέψεις από την Αυστραλία προς την Ελλάδα αυξήθηκαν 28% που σημαίνει ότι οι συμπάροικοι άφησαν ένα  ιδιαίτερα σεβαστό ποσόν στην δοκιμαζόμενη οικονομικά Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή, πάντως, το  61% των τουριστών παγκοσμίως σχεδιάζει να μην αυξήσει τις δαπάνες του για ταξίδια το 2014 ή να δαπανήσει λιγότερα χρήματα. Αυτό είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα της παγκόσμιας έρευνας για την ταξιδιωτική αγορά το 2014, που δημοσιοποίησε η Tripadvisor, η μεγαλύτερη ταξιδιωτική ιστοσελίδα στον κόσμο. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα μεγαλύτερο από 19.000 ταξιδιώτες και 10.000 ιδιοκτήτες επιχειρήσεων διαμονής σε όλο τον κόσμο. Οι ερωτηθέντες, προκειμένου να εξοικονομήσουν χρήματα για ταξίδια, απάντησαν ότι προτίθενται να κάνουν θυσίες. Το 52% θα περιορίσει τις νυχτερινές εξόδους, το 43% τα γεύματα εκτός σπιτιού, το 39% τις αγορές ρούχων κ.ά., το 31% θα μειώσει τα τσιγάρα και το 28% τα δώρα κ.ά. Περισσότερα χρήματα για ταξίδια το 2014 σχεδιάζει να ξοδέψει το 59% των ταξιδιωτών από την Αφρική, το 48% από τη Νότια Αμερική, το 47% από την Κεντρική Αμερική, το 42% από την Ασία, το 38% από την Αυστραλία, το 36% από την Ευρώπη, το 35% από τη Βόρεια Ευρώπη και το 35% από τις ΗΠΑ.

Σε ποσοστό 85% τουρίστες που απάντησαν στην έρευνα σχεδιάζουν να ταξιδέψουν εντός της χώρας τους για διακοπές. Σε ποσοστό 42% τουρίστες που σχεδιάζουν να κάνουν διακοπές εντός των συνόρων θα το πράξουν γιατί θέλουν να ανακαλύψουν τη χώρα τους, σε ποσοστό 29% γιατί επιθυμούν να επισκεφθούν την οικογένειά τους και σε ποσοστό 27% γιατί δεν έχουν πολλά χρήματα. Λιγότερο αισιόδοξοι για την κερδοφορία τους το 2014 είναι οι ξενοδόχοι στην Ευρώπη σε σχέση με ξενοδόχους από άλλες ηπείρους. Ειδικότερα, αισιόδοξοι για την κερδοφορία τους την επόμενη σεζόν δήλωσαν σε ποσοστό 56% ξενοδόχοι στην Ευρώπη, 67% στην Αυστραλία, 70% στην Αφρική, 72% στη Μέση Ανατολή και τη Νότιο Αμερική, 74% στην Ασία και τη Βόρειο Αμερική, 77% στις ΗΠΑ και 79% στην Κεντρική Αμερική.

ΟΙ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ

Η Ελλάδα μέσα σε αυτό το δύσκολο τοπίο για το 2014 θα θέσει ως στόχο να αυξήσει τις ταξιδιωτικές της εισπράξεις, όπως σημειώνουν οι εκπρόσωποι των τουριστικών φορέων. Αν κινηθούν με θετικό πρόσημο, είναι πολύ πιθανόν να σπάσει το ρεκόρ του 2008, οπότε οι εισπράξεις θα φθάσουν σε 11,6 δισ. ευρώ. Φέτος οι ταξιδιωτικές εισπράξεις θα κινηθούν γύρω από τη ζώνη των 11,5 δισ. ευρώ, σημειώνοντας σημαντική αύξηση σε σχέση με πέρυσι, οπότε διαμορφώθηκαν κοντά στα 10 δισ. ευρώ. Στη δυναμική ανάκαμψη των ταξιδιωτικών εισπράξεων συνέβαλε η σημαντική αύξηση του αριθμού των τουριστών. Επίσης, έπαιξε ρόλο η αύξηση τουριστών από χώρες που ξοδεύουν περισσότερα χρήματα σε σχέση με τη μέση κατά κεφαλήν δαπάνη του συνόλου των ξένων επισκεπτών στη χώρα μας.

Για παράδειγμα, η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη ανά ταξίδι στη χώρα μας σήμερα κυμαίνεται κοντά στα 650 ευρώ. Οι Ρώσοι και οι Αμερικανοί δαπανούν σε κάθε ταξίδι τους πάνω από 1.000 ευρώ. Πρόκειται για δύο αγορές από τις οποίες οι αφίξεις για το πρώτο εξάμηνο του έτους αυξήθηκαν κατά 27% και 47% αντίστοιχα σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2012. Η δαπάνη ανά ταξίδι από τουρίστες προερχόμενους εκ των παραδοσιακών ευρωπαϊκών μας αγορών όπως τη Γερμανία, την Αγγλία, τη Γαλλία, την Ολλανδία την Αυστρία και το Βέλγιο, κινείται πάνω από τη μέση δαπάνη και φθάνει έως και 820 ευρώ. Επίσης, υψηλές δαπάνες άνω των 1.200 ευρώ πραγματοποιούν τουρίστες από υπερπόντιες αγορές, όπως από την Αυστραλία και τον Καναδά.

Αντίθετα, κάτω από τη μέση κατά κεφαλήν δαπάνη κινούνται οι δαπάνες των τουριστών από τις περισσότερες βαλκανικές αγορές. Για παράδειγμα, η δαπάνη ανά ταξίδι των Ρουμάνων και των Αλβανών τουριστών στον ελληνικό προορισμό φθάνει τα 415 ευρώ και 314 ευρώ αντίστοιχα.