Ο Κυπριακός Τύπος, 17 Σεπτεμβρίου 2013

Ο φόρος ακίνητης περιουσίας και οι 250,000 περιουσίες που έμειναν αφορολόγητες, οι διαδικασίες εντός της Κεντρικής Τράπεζας για επικύρωση του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου και η έκκληση του ΥΠΟΙΚ να υπάρξει επίσπευση, οι αντιπαραθέσεις για το θέμα της ελληνικής γλώσσας στα δημόσια σχολεία, η ορκωμοσία του νέου Γενικού Εισαγγελέα, η μείωση του τουριστικού ρεύματος αλλά και η άρση των χρονικών περιορισμών στις αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός Τύπος.

Η «Αλήθεια», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Αίρονται οι περιορισμοί για αποσπάσεις-ανάθεση καθηκόντων», γράφει ότι οι αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και η ανάθεση καθηκόντων θα γίνονται χωρίς χρονικό περιορισμό και χωρίς τη συναίνεση των υπαλλήλων, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους ημικρατικούς και για την τοπική αυτοδιοίκηση. Αλλού, γράφει ότι η Δημόσια Εταιρεία Φυσικού Αερίου, με επιστολή της, ζητά από την Vitol να δηλώσει εάν προτίθεται να βελτιώσει την αρχική της προσφορά για την ενδιάμεση λύση φυσικού αερίου. Επίσης, γράφει για την ερευνητική επιτροπή για την τ/κ περιουσία στη Δρομολαξιά και ότι η ομάδα που συστάθηκε για να εξετάσει την πρώτη πρόταση της εταιρείας του Νίκου Λίλλη για την επένδυση της Cyta δεν συνεδρίασε ποτέ αφού για άγνωστους λόγους δεν τη συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Στάθης Κιττής.

«Η Σημερινή», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Σπίτια χωρίς ταυτότητα», αναφέρει ότι άναυδοι έμειναν χθες οι βουλευτές της Επιτροπής Οικονομικών όταν άκουσαν από το Διευθυντή του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων ότι 250 χιλιάδες περιουσίες έμειναν αφορολόγητες κατά τη διαδικασία φορολόγησης ακίνητης περιουσίας που είναι καταχωρημένες μεν στο Κτηματολόγιο αλλά χωρίς στοιχεία ταυτότητας του ιδιοκτήτη. Αλλού, γράφει ότι πανικός επικρατεί για τις δύο ιερόδουλες στη Λάρνακα, αφού βρέθηκαν θετικές σε σεξουαλικώς μεταδιδόμενα αφροδίσια νοσήματα. Επίσης, σε άλλο θέμα γράφει ότι πιθηκάκι στο Μούτταλο δραπέτευσε και δάγκωσε πέντε γυναίκες.

«Ο Φιλελεύθερος», με τίτλο «Έξι στο στόχαστρο του Διοικητή», γράφει ότι έχουν σταλεί από την Κεντρική Τράπεζα επιστολές σε δύο συμβούλους με τις οποίες καλούνται να υποστηρίξουν κατά πόσο πληρούν τα κριτήρια για να είναι μέλη του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου και άλλοι τέσσερις κλήθηκαν σε συνεντεύξεις στην ΚΤ, μεταξύ των οποίων και τρεις Ρώσοι, οι οποίοι – σύμφωνα με το «Φ» – είναι έξαλλοι με τους χειρισμούς της Κεντρικής. Αλλού, γράφει ότι εμφύλιος πόλεμος έχει ξεσπάσει μετά την εγκύκλιο του Αρχιεπισκόπου για το νέο αναλυτικό πρόγραμμα της γλώσσας στα Δημόσια σχολεία. Επίσης, γράφει ότι φυγαδεύτηκε στο εξωτερικό και ο Ζαβράντωνας, μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη για το φόνο του Άντη Χατζηκωστή, και εάν επιστρέψει πριν μια δεκαετία θα συλληφθεί.

Η «Χαραυγή», στο πρωτοσέλιδό της θέμα με τίτλο «250 χιλιάδες άγνωστοι φορολογούμενοι», γράφει ότι επέβαλαν φόρο ακίνητης περιουσίας σε 250.000 ακίνητα με άγνωστους ιδιοκτήτες, ενώ η Κυβέρνηση απορρίπτει τις τροποποιήσεις ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ και Οικολόγων για την πρώτη κατοικία και απειλεί με επαναφορά των 75 ευρώ. Επίσης, γράφει ότι η Κυβέρνηση ξεπουλά ημικρατικούς οργανισμούς για 1,4 δις ευρώ και είναι και ικανοποιημένη, την ώρα που είναι στα 200 εκατ. ευρώ η κερδοφορία τους και 4,5 δις ευρώ τα περιουσιακά στοιχεία της Cyta, ΑΗΚ και Αρχής Λιμένων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι έρχεται νέο κύμα περικοπών σε επιδόματα και μισθούς και ότι το μαχαίρι αναμένεται να αγγίξει και την κοινωνική πολιτική του κράτους.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail», υπό τον τίτλο «Νεκροί από πυροβολισμούς σε ναυτική βάση στις ΗΠΑ», γράφει ότι τουλάχιστον 13 άτομα έχασαν τη ζωή τους χθες ύστερα από πυροβολισμούς σε ναυτική βάση στην Ουάσινγκτον ενώ ανάμεσα στους νεκρούς είναι και ο δράστης της επίθεσης, ο οποίος είχε υπηρετήσει στους εφέδρους από το Μάιο του 2007 έως τον Ιανουάριο του 2011. Σε άλλο θέμα, αναφέρεται στην ορκωμοσία χθες του νέου Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, Κώστα Κληρίδη, ο οποίος δεσμεύτηκε να πράξει ό,τι είναι δυνατόν για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο κράτος δικαίου. Επίσης, γράφει ότι η φιλανθρωπική οργάνωση «Αλληλεγγύη» έκλεισε λόγω έλλειψης τροφίμων και τώρα οι 1,000 οικογένειες  που λάμβαναν βοήθεια δεν έχουν πού να στραφούν.

Η αγγλόγλωσση “The Cyprus Daily”, με τίτλο «Προβλήματα στον τουρισμό», γράφει ότι ο αριθμός των τουριστών που επισκέφθηκαν την Κύπρο είχε μείωση 5,3% τους πρώτους οκτώ μήνες του 2013 με την αγορά να δέχεται το πλήγμα μετά τη σκληρή απόφαση που λήφθηκε για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας. Αλλού, η εφημερίδα αναφέρει ότι ο νεοσύστατος Παγκύπριος Σύνδεσμος Λιανικού Εμπορίου ζητά την επέκταση των ωραρίων θεωρώντας ότι αυτός ο τρόπος είναι ο καλύτερος για επανεκκίνηση της οικονομίας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και θα είναι προς όφελος των καταναλωτών και των τουριστών. Επίσης, γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών κάλεσε την Κεντρική Τράπεζα να επισπεύσει τις διαδικασίες για αξιολόγηση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου.

(ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΜΜ)