Πραγματικά άξιοι Απόδημοι Έλληνες – Βραβεία από το International Foundation for Greece

Για τους διακεκριμένους Έλληνες, που «προβάλλουν διεθνώς την εικόνα της Ελλάδας που εμπνέει σεβασμό σε ολόκληρο τον κόσμο» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στον χαιρετισμό που απηύθυνε απόψε, στην τελετή απονομής των βραβείων IFG 2013, στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Πρόκειται για την βράβευση διακεκριμένων Ελλήνων που ζουν μόνιμα εκτός συνόρων και όπως είπε ο πρωθυπουργός, στην συγκεκριμένη τελετή, «βραβεύονται άξια τέκνα της πατρίδος, που μεγαλουργούν σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη».

«Αυτό που έχουν κοινό είναι ότι κουβαλούν την Ελλάδα στην καρδιά τους» και προβάλουν διεθνώς την εικόνα της, κάτι «που εμπνέει σεβασμό σε ολόκληρο τον κόσμο» συμπλήρωσε ο κ. Σαμαράς.

Η πρόεδρος του IFG Greece Ασπασία Λεβέντη ανέφερε πως αυτά τα βραβεία απονέμονται κάθε τρία χρόνια σε διακεκριμένους Έλληνες που προβάλλουν την Ελλάδα παγκοσμίως και ευχαρίστησε τα ΕΛΤΑ για την έκδοση σχετικής αναμνηστικής σειράς γραμματοσήμων. «Η σύγχρονη Ελλάδα είναι δημιουργική και μαχητική, πιστεύει στις δυνάμεις της και κοιτάει με αισιοδοξία το μέλλον» ανέφερε η κ. Λεβέντη.

Ο πρόεδρος των ΕΛΤΑ Κωστής Μελαχροινός είπε ότι η Ελλάδα έχει σημαντικό παρόν, μέλλον και ελπίδα και σε αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε όλοι.

Ποιοί βραβεύτηκαν:

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, που η μουσική του ανυψώνει και εξευμενίζει τον άνθρωπο ξυπνώντας μέσα του τη μνήμη που είναι υπέρτατη δύναμη αυτογνωσίας.

Ο Αριστείδης Πατρινός, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη χαρτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος, έργου που αποτελεί αληθινό ορόσημο της σύγχρονης Επιστήμης. Ένα παιδί της Ελληνικής Διασποράς από την Αλεξάνδρεια, στη Νέα Υόρκη, στην Καλιφόρνια, θα έλεγα, και από κει στα άδυτα της ανθρώπινης ύπαρξης.

Ο Ανδρέας Λιβέρης, ένα άλλο παιδί της Ελληνικής Διασποράς, από το Darwin της Αυστραλίας αυτή τη φορά, διακρίθηκε όσο ελάχιστοι στον επιχειρηματικό στίβο, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Dow Chemical, που είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής στη Χημική Βιομηχανία.

Ο Τζιμ Γιαννόπουλος, γιός του β΄ μηχανικού στο θρυλικό εύδρομο «Έλλη»! Ο πατέρας του σώθηκε από θαύμα, όταν η «Έλλη» τορπιλίστηκε το 15αυγουστο του 1940. Ο γιός του αναδείχθηκε σε ένα από τους σημαντικότερους ανθρώπους της Παγκόσμιας Κινηματογραφικής Βιομηχανίας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της 20th Century Fox.

Ο Νίκος Αλιάγας, γεννήθηκε στο Παρίσι, τον είδαμε όλοι και τον αγαπήσαμε να πρωταγωνιστεί στα γαλλικά και ευρωπαϊκά media, ερχόμενος και κάθε τόσο και στην Ελλάδα και δείχνοντας καθημερινά το σύγχρονο οικουμενικό πρόσωπο της Ελλάδας.

Και τέλος το Ίδρυμα Νιάρχου, από τους μεγαλύτερους φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο, που ειδικά αυτή τη δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα, πρωτοστατεί σε μεγάλες χορηγίες ανθρωπιάς αλλά και Πολιτισμού, συνεχίζοντας την λαμπρή παράδοση των Ελλήνων ευεργετών.