Σύγχρονοι Ελληνοαμερικανοί κροίσοι

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Έξι ελληνοαμερικανοί, με περιουσία που ξεπερνάει τα 15,5 δισεκατομμύρια δολάρια (στα 4,99 δισ. ευρώ ή 6,6 δισ. δολάρια, διαμορφώθηκε το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδος στο εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2013 !)  βρίσκονται ανάμεσα στους 400 πλουσιότερους Αμερικανούς πολίτες, σύμφωνα με τον ετήσιο κατάλογο του περιοδικού «Forbes».

Πρώτος ελληνοαμερικανός δισεκατομμυριούχος (110 στον κατάλογο), ο Τζον Πολ Ντετζόρια, με περιουσία περίπου 4 δισεκατομμυρίων.   Ο Ντετζόρια, με πατέρα Ιταλό και μητέρα Ελληνίδα, κατέχει την εταιρεία «John Paul Mitchell Systems» με προϊόντα περιποίησης μαλλιών, που ίδρυσε το 1980.

Δεύτερος ομογενής πολυεκατομμυριούχος, ο μόλις αποτυχών υποψήφιος Δήμαρχος Νέας Υόρκης Τζον Κατσιματίδης. Η περιουσία του ανέρχεται σε 3,1 δισ. δολάρια. Του ανήκουν πετρελαϊκές εταιρείες, κτηματομεσιτικές εταιρείες και η αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Gristedes».

Ακολουθεί, στην 161η θέση,  με 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια ο Τζιμ Ντέιβις. Η περιουσία του δημιουργήθηκε κυρίως από την εταιρεία αθλητικών ειδικών «NewBalance». Οταν αγόρασε την εταιρεία είχε μόλις έξι υπαλλήλους. Κατάφερε να την μετατρέψει σε παγκόσμιο όμιλο, με περισσότερους από 4.000 εργαζομένους.
Τέταρτος πλουσιότερος Ελληνας της Αμερικής είναι ο Γιώργος Αργυρός, με περιουσία 2,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πρόκειται για τον 260ο πλουσιότερο άνθρωπο των ΗΠΑ ο οποίος κατά το παρελθόν είχε
διατελέσει πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ισπανία.
Στη 273η θέση βρέθηκε ο Μάικ Τζαχάρης με περιουσία 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία προέρχονται από φαρμακευτικές εταιρείες.
Στην 386η θέση στη λίστα «Forbes» με περιουσία 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια βρίσκεται για φέτος ο Ντιν Μητρόπουλος, ιδρυτής της εταιρείας επενδύσεων «Metropoulos & Co».
Ένας ακόμη Ομογενής ο Τζορτζ Μίτσελ,  απεβίωσε στις 26 Ιουλίου σε ηλικία 94 χρόνων και ο οποίος πέρυσι με περιουσία περίπου δύο δισεκατομμυρίων ήταν στην 239η θέση.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΜΕΓΙΣΤΑΝΕΣ

Πρώτος των πρώτων Αμερικανών πολυεκατομμυριούχων και φέτος ο συνιδρυτής της εταιρείας λογισμικού Microsoft, Μπιλ Γκέιτς. Η περιουσία τους εκτιμάται ότι αγγίζει τα 72 δισεκατομμύρια δολάρια,
δηλαδή αυξήθηκε κατά 6 δισ. σε σχέση με πέρσι.
Να σημειωθεί ότι ο αυτοδημιούργητος Γκέιτς,  βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου αυτού εδώ και 20 χρόνια. Τον περασμένο Μάιο μάλιστα ο 57χρονος Γκέιτς έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος του Κόσμου, ξεπερνώντας τον Μεξικανό μεγιστάνα των τηλεπικοινωνιών, Κάρλος Σλιμ.
Οι 400 πλουσιότεροι Αμερικανοί συγκεντρώνουν από κοινού περιουσία ύψους 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων -από 1,7 τρισ. πέρσι- ποσό που συνιστά απόλυτο ρεκόρ.

Οπως και πέρσι, δεύτερος κατατάσσεται ο Γουόρεν Μπάφετ, ο επικεφαλής του ομίλου «Berwshire Hathaway», με 58,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στη συνέχεια του πίνακα, ο Λάρι Ελισον, ο συνιδρυτής της εταιρείας «Oracle» με 41 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ την τέταρτη θέση καταλαμβάνουν οι αδελφοί Τσαρλς και Ντέιβιντ Κόουκ, με περιουσία 36 δισεκατομμύρια ο καθένας.
Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, είναι 10ος, με 31 δισεκατομμύρια δολάρια. Συνολικά 314 πολυεκατομμυριούχοι είδαν φέτος να αυξάνονται οι περιουσίες τους, 30 είναι φτωχότεροι σε σχέση με το 2012, ενώ μόνο 22 δεν είδαν καμία αλλαγή στα περιουσιακά τους στοιχεία.
Στον κατάλογο περιλαμβάνονται 48 γυναίκες και, για πρώτη φορά, στην 327η θέση, μια διαφυλική, η Τζένιφερ Πρίτσκερ, η κληρονόμος των ξενοδοχείων «Hyatt». Οι 273 δισεκατομμυριούχοι είναι αυτοδημιούργητοι, 71 κληρονόμησαν την περιουσία τους και οι 56 κληρονόμησαν ένα μέρος και συνέχισαν να την αυξάνουν.
ekirikas.com

ΠΡΩΗΝ ΑΣΤΕΓΟΣ Ο ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΟΣ  ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ

Όπως αναφέρει το “ellines” , ελληνοαμερικανός δισεκατομμυριούχος  Τζον Πολ Ντετζόρια (φωτογραφία πρώτης σελίδας) πριν χτίσει την αυτοκρατορία του, ήταν άστεγος και ζούσε στο αυτοκίνητο του. Ο Τζον Πολ Ντετζόρια γεννήθηκε στις 13 Απριλίου του 1944 στο Λος Άντζελες. Οι γονείς του δισεκατομμυριούχου σήμερα επιχειρηματία ήταν μετανάστες. Η μητέρα του ήταν Ελληνίδα και ο πατέρας του Ιταλός. Ο δρόμος του στην επιτυχία δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Οι γονείς του χώρισαν όταν ήταν πολύ μικρός, μόλις 2 ετών. 9 ετών ξεκίνησε να πουλά χριστουγεννιάτικες κάρτες και εφημερίδες μαζί με τον αδερφό του για να στηρίξουν οικονομικά την οικογένεια.
Η μητέρα τους δεν μπορούσε να αναθρέψει μόνη της τα δύο αγόρια και αναγκάστηκαν να τα δώσει σε ανάδοχη οικογένεια. Ήταν μέλος μια συμμορίας στο Ανατολικό Λος Άντζελες, την οποία όμως εγκατέλειψε όταν ένας μαθηματικός του είπε πως δεν θα πετύχει σε τίποτα στη ζωή του. Αποφοίτησε το 1962 και μπήκε στο Ναυτικό. Στο ναυτικό έμεινε για 2 χρόνια και μετά έκανε διάφορες δουλειές από καθαριστής μέχρι πωλητής.
Μάλιστα, έμεινε άστεγος για ένα διάστημα και αναγκάστηκε να συλλέγει μπουκάλια για να επιβιώσει.
Στον χώρο της φροντίδας μαλλιών μπήκε ως εργαζόμενος στα Εργαστήρια της Redken. Λίγο πριν ξεκινήσει την εταιρία του, μένει για δεύτερη φορά άστεγος. Αναγκάζεται να μένει στο αυτοκίνητο του μετά τον χωρισμό του με την σύζυγό του. Το 1980 δημιούργησε την εταιρία John Paul Mitchell Systems μαζί με τον κομμωτή Paul Mitchell και ένα δάνειο 700 δολαρίων. Το όνειρο των δύο φίλων ήταν να δημιουργήσουν ένα επαναστατικό σύστημα μαλλιών με τρία προϊόντα (Σαμπουάν 1, Σαμπουάν 2 και Κοντίσιονερ). Το όνειρό τους έγινε πραγματικότητα και η εταιρία παράγει πάνω από 100 προιόντα και είδη κομμωτικής σε πάνω από 80 χώρες παγκοσμίως.
Το 1989 ο Paul Mitchell πέθανε και την θέση του ως συνιδιοκτήτης έλαβε ο γιος του Άνγκους. Συμμετέχει σε διάφορες επιχειρηματικές κινήσεις όπως η εταιρία Patrón Spirits, την οποία ίδρυσε το 1989 και πλέον πουλά πάνω από 2 εκατομμύρια κιβώτια τεκίλα τον χρόνο. Ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της αλυσίδας νυχτερινών μαγαζιών House of Blues, τα οποία πωλήθηκαν προς 350 εκατομμύρια δολάρια το 2006.
Έχει μερίσματα στις εταιρίες Pyrat Rum, Ultimat Vodka, Solar Utility, Sun King Solar, Touchstone Natural Gas, Three Star Energy, Diamond Audio, μια αντιπροσωπία Harley Davidson dealership, μια εταιρία διαμαντιών (DeJoria), και την εταιρία κινητής τεχνολογίας ROK AMERICAS, την John Paul Pet, η οποία περιποιείται ζώα και άλλες.
Η μεγαλύτερη πολυτέλεια που δεν στερεί από τον εαυτό του είναι το προσωπικό του τζετ. Το φιλανθρωπικό και περιβαλλοντικό του έργο είναι σημαντικό. Μαζί με τον Μπραντ Πιτ, τον Ριτσαρντ Μπρανσον και τον Νέλσον Μαντέλα, είναι ιδρυτής του «Mineseeker», ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που αναζητεί λύσεις για το παγκόσμιο πρόβλημα των ναρκών. Το 2009, λόγω της οικονομικής κρίσης, δώρισε 150 χιλιάδες δολάρια για να ξεκινήσει το “Grow Appalachia”, έναν οργανισμό που μαθαίνει στους ανθρώπους σε φτωχές περιοχές, κυρίως στο Κεντάκι, να καλλιεργούν, να μαγειρεύουν και να συντηρούν τα λαχανικά τους. Έχει λάβει πολλούς επαίνους για το φιλανθρωπικό του έργο, ανάμεσα στα οποία και ο ορισμός του ως μέλος εφ’ όρου ζωής στον Σύλλογο Horatio Alger Διακεκριμένων Αμερικανών για να τιμήσουν το ταξίδι του προς την επιτυχία.

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ορισμένοι από τους πλουσιότερους ελληνοαμερικανούς είχαν φθάσει πρόσφατα στην Αθήνα.  Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας “ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ” επρόκειτο για  ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες διεθνώς καταξιωμένους όπως οι Andrew Liveris της Dow Chemical, ο John Calamos της Calamos Investments ο George Sakellaris της Ameresco, ο Sotiris Vahaviolos τηςMistras Group, ο Dean Metropoulos της C. Dean Metropoulos & CO, Μιχάλης Χαλικιάς και ο John Koudounis της Mizuho Securities.Πολλοί ακόμα ομογενείς κατονομάζονται ως ενδυνάμει επενδυτές.
Μεταξύ αυτών ο Michael Jaharis της Kos Pharmaceuticals, ο Spiros Milonas της Ionian Τransport και ο John Catsimatidis της Red Apple Group, όπως και ο ομίλος Λιβέρη και η Carlton του ελληνοεβραϊκής καταγωγής, Howard Michaels και ο Στέλιος Ζαββός της Zeus Capital Partners.
Χαρακτηριστικές των προθέσεων των ελληνομαερικανών οι κουβέντες του Dean Metropoulos. Εκ των μεγαλύτερων private equity investors στην Αμερική, ανέφερε πρόσφατα σε Έλληνες αξιωματούχους στη Νέα Υόρκη ότι σε πολλούς τομείς δραστηριότητας στην Ελλάδα, ειδικά αυτούς με εξαγωγικές δυνατότητες, όπως τα τρόφιμα, υπάρχει κατακερματισμός σε πολλές μικρές μονάδες. Η συσπείρωση αυτών των μονάδων σε μεγαλύτερα σχήματα και η δημιουργία προϊόντων με αναγνωρίσιμο διεθνώς brand name είναι μια σημαντική επενδυτική ευκαιρία.

Πηγή: http://www.gossip-tv.gr – Με στοιχεία από: ekirikas.com – Hellas Now.