Αμποτ: Καμία σκιά για τον ομογενή γερουσιαστή Συνοδινό

«Δεν υπάρχει καμιά σκιά γύρω από τον  γερουσιαστή Συνοδινό, αλλά, όπως όλοι, θα πρέπει να υπηρετήσει τη θητεία του πριν αναλάβει υπουργείο και γίνει  μέλος του υπουργικού συμβουλίου».

Τη δήλωση αυτή έκανε ο πρωθυπουργός, Τόνι Άμποτ,  απαντώντας σε σχόλιο για το γεγονός ότι ο κ. Συνοδινός δεν έγινε υπουργός, όπως αναμενόταν.
Ειδικότερα, ο ομογενής Φιλελεύθερος γερουσιαστής, Αθανάσιος Συνοδινός, δεν ανέλαβε το υπουργείο Οικονομίας όπως είχε αναφερθεί πολλές φορές.
Στη νέα κυβέρνηση του συντηρητικού Συνασπισμού Φιλελευθέρων-Εθνικών ο κ. Συνοδινός τοποθετήθηκε  αναπληρωτής Θησαυροφύλακας, γεγονός που προκάλεσε έκπληξη, αφού η  έγκυρη οικονομική εφημερίδα «The Australian Financial Review» το ανέδειξε ως κύριο πρωτοσέλιδο θέμα της.
Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα, πηγές του Συνασπισμού ανέφεραν ότι υπάρχουν κάποια ερωτηματικά για το ενδεχόμενο ο κ. Συνοδινός να χρειαστεί να εμφανιστεί ενώπιον επιτροπής που έρευνα θέματα διαφθοράς στη Νέα Νότια Ουαλία για ένα θέμα που προέκυψε πριν την εκλογή του στη Γερουσία και η κυβέρνηση δεν θα ήθελε να βρεθεί «απολογούμενη».

Ο κ. Συνοδινός υποστηρίζει ότι ως στέλεχος της τράπεζας ΝΑΒ δεν έκανε τίποτα το μεμπτό και έχει την πλήρη στήριξη των συναδέλφων του.
Μετά  από το δημοσίευμα αυτό, ο κ. Άμποτ έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν υπάρχει καμιά σκιά για τον ομογενή γερουσιαστή.
Πάντως, η τοποθέτησή του στην θέση του  αναπληρωτή Θησαυροφύλακα είναι ιστορική, αφού ο κ. Συνοδινός είναι ο πρώτος ελληνικής καταγωγής πολιτικός που υπουργοποιείται σε κυβέρνηση Συνασπισμού.

Φυσιολογικά, στην κυβέρνηση θα ήταν και μια άλλη ομογενής, η  Σόφη Πανοπούλου-Μιραμπέλα αλλά η ίδια ζήτησε από τον πρωθυπουργό να μην την υπολογίζει, αφού η εκλογή της είναι αμφίβολη.

Ο Αθανάσιος Συνοδινός είναι γνωστός στην αυστραλιανή πολιτική σκηνή.

Το 1996 ανέλαβε να οδηγήσει την αντιπολίτευση του Τζον Χάουαρντ στην εκλογική νίκη, κάτι που πέτυχε, ενώ στη συνέχεια ο Χάουαρντ έγινε ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της Αυστραλίας με τον Συνοδινό διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου. Ενεργό μέλος της ομογένειας, ο κ. Συνοδινός ασχολήθηκε με θέματα του Ελληνισμού όπως το Κυπριακό, το Σκοπιανό και το Πατριαρχείο. «Και οι δύο γονείς μου είχαν καταγωγή από το Ληξούρι της Κεφαλονιάς. Άρα είμαι δύο φορές στενοκέφαλος» λέει με χιούμορ. «Έχω σχέσεις με την Ελλάδα και πηγαίνω κάθε τόσο στην Κεφαλονιά».

Δηλώνει υπερήφανος για την ελληνική καταγωγή του και τονίζει ότι ποτέ δεν θα άλλαζε το ελληνικό του ονοματεπώνυμο με ένα αγγλοσαξονικό για να ανέλθει ευκολότερα σε ανώτερα πολιτικά αξιώματα, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε άρνηση της καταγωγής του.

Στην Καμπέρα ήταν πρόεδρος στην εκεί Ελληνική Κοινότητα πριν φύγει για την κεντρική πολιτική σκηνή.
Στο μεταξύ, στη νέα βουλή είναι πολύ πιθανόν να  υπάρχει ένας άλλος ομογενής. Είναι ο Φιλελεύθερος  Νικόλας  Βαρβαρής που προηγείται του Εργατικού αντιπάλου του και, όπως όλα δείχνουν, θα καταλάβει την έδρα Μπάρτον της Νέας Νότιας Ουαλίας.

*Φωτογραφία πρώτης σελίδας, Ο ομογενής πολιτικός (αριστερά) με τον Πρωθυπουργό της Αυστραλίας.