Μπαίνει στη Βουλή το γερμανικό αντιευρωπαϊκό κόμμα – νέα δημοσκόπηση

Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε ύστερα από τις εκλογές στη Βαυαρία εμφανίζει το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) να εξασφαλίζει 5%, το ποσοστό δηλαδή που απαιτείται για την είσοδό του στο Κοινοβούλιο.

Για πρώτη φορά, ένα νέο γερμανικό αντι-ευρωπαϊκό κόμμα εμφανίζεται να ξεπερνάει το όριο του 5% που απαιτείται για την είσοδο στο κοινοβούλιο, γεγονός που υποδηλώνει ότι η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεν θα επιτύχει να σχηματίσει και πάλι τον κεντροδεξιό συνασπισμό της, μετά τις εκλογές της Κυριακής.

Το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, εξασφαλίζει 5%, ποσοστό που του εξασφαλίζει την είσοδό του στο Κοινοβούλιο.

Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου INSA, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Bild και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, εμφανίζει τους συντηρητικούς της Μέρκελ να εξασφαλίζουν το 38% και τους φιλελεύθερους συμμάχους τους στον κυβερνητικό συνασπισμό, τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP), το 6%, δηλαδή συνολικά το 44%, μία ποσοστιαία μονάδα λιγότερη από το συνολικό ποσοστό που εξασφαλίζουν τα τρία κεντροαριστερά κόμματα.

Οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) εξασφαλίζουν 28%, οι Πράσινοι 8% και το κόμμα της Αριστεράς 9%.

Ο Σόιμπλε ανέλαβε την αποδόμηση του νέου αντί-ευρωπαϊκού κόμματος.

Βλέποντας τον κίνδυνο από την άνοδο του κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία», οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της καγκελαρίου Μέρκελ μετέβαλαν την τακτική τους, τέσσερις μέρες πριν τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση εναντίον του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση, η οποία μέχρι σήμερα αγνοούσε το μικρό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), ανέθεσε στον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μία ισχυρή προσωπικότητα της κυβέρνησης και του κόμματος, να επιτεθεί στο AfD.

«Οι άνθρωποι αυτοί ισχυρίζονται ότι θα ήμασταν σε καλύτερη μοίρα από οικονομικής άποψης χωρίς το ευρώ», δήλωσε ο Σόιμπλε, μιλώντας στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Die Zeit». Και πρόσθεσε πως «ο ισχυρισμός αυτός είναι εντελώς λαθεμένος, δεν έχει καμία αξιοπιστία και είναι εξαιρετικά επικίνδυνος για την ευημερία μας».

 

NewsIt.gr