Νομοθετικό περιορισμό της δράσης της Χρυσής Αυγής μελετά η Κυβέρνηση

Νομοθετική πρωτοβουλία για να περιοριστεί η δράση της Χρυσής Αυγής μετά τη δολοφονία του 34χρονου Παύλου Φύσσα ετοιμάζει η κυβέρνηση, την ώρα που η ένταση με τον ΣΥΡΙΖΑ αυξάνεται επικίνδυνα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της “Καθημερινής” κοινό μέτωπο κατά της Χρυσής Αυγής συγκροτούν ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, οι οποίοι συναντήθηκαν λίγες ώρες μετά τη δολοφονία του 34χρονου από μέλος του κόμματος του Ν. Μιχαλολιάκου.

Την κατάθεση σε δημόσιο διάλογο τροποποιήσεων των άρθρων που ορίζουν τις ένοπλες ομάδες ανήγγειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδιας, μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα απο μέλος της Χρυσής Αυγής. Στόχος της παρέμβασης είναι να χαρακτηρίζονται ως “ένοπλες” οι παραστρατιωτικές ομάδες και να περιληφθεί σε αυτές και η Χρυσή Αυγή. Στο ίδιο κλίμα κινήθηκαν ο γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Μάκης Βορίδης, αλλά και ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου.

“Θέτουμε σε δημόσιο διάλογο πρόταση νομοθετικής παρέμβασης, με αντικείμενο τη διεύρυνση του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα περί εγκληματικής οργάνωσης και του άρθρου 195 του Ποινικού Κώδικα περί του τι συνιστά κατάρτιση ένοπλης ομάδας…” δήλωσε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε ότι στόχος είναι να περιλάβει ο νόμος όχι μόνο τις ένοπλες ομάδες αλλά και αυτές που διαθέτουν “στρατιωτική δομή”.

Στην ίδια λογική κινήθηκε και ο Ευ. Βενιζέλος μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό. “Η Χρυσή Αυγή έχει προτεραιότητα της τη βία και πρέπει να αντιμετωπιστεί ως εγκληματική οργάνωση. Το κράτος δικαίου πρέπει να επιβληθεί” είπε.

Η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να αντιμετωπίσει την οργάνωση με όρους του κοινού ποινικού δικαίου, αλλά και με την ακύρωση του “αντισυστημικού” χαρακτήρα που καλλιεργεί η οργάνωση.

Παρά το γεγονός ότι οι προτεινόμενες αλλαγές στον ποινικό κώδικα θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμη και στην απαγόρευση της Χρυσής Αυγής, αυτό δεν μοιάζει να είναι η απόφαση, ή η επιδίωξη της κυβέρνησης.

Στο κόκκινο η κόντρα κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ

Αναταραχή σε όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου προκαλεί η δολοφονία του 34χρονου Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι από 45χρονο μέλος της Χρυσής Αυγής.

Στη Νέα Δημοκρατία, φαίνεται πως και οι όποιες σκέψεις για ενδεχόμενη μελλοντική συνεργασία με τη Χρυσή Αυγή εγκαταλείπονται, με στελέχη όπως η Φωτεινή Πιπιλή και ο Προκόπης Παυλόπουλος να ξεκαθαρίζουν κατηγορηματικά ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί, ενώ τον Μάκη Βορίδη να χαρακτηρίζει “εγκληματική οργάνωση” τη Χρυσή Αυγή στη Βουλή.

Όμως τα “πυρά” των νεοδημοκρατών δε στρέφονται μόνο κατά της Χρυσής Αυγής, αλλά και κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

“Η Χρυσή Αυγή ευτελίζει το ελληνικό κοινοβούλιο. Δε σημαίνει, όμως, ότι μόνη αυτή έχει ευθύνες. Ευθύνες έχουν και άλλοι. Χτες ζήσαμε έναν ευτελισμό στο ελληνικό κοινοβούλιο από την πλευρά της κ. Κωνσταντοπούλου την οποία συμπεριφορά καταδίκασαν και άλλα κόμματα” ανέφερε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού και βουλευτής Επικρατείας Χρύσανθος Λαζαρίδης σε τηλεφωνική του παρέμβαση στο Mega, μετά από καταγγελίες της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία καταγγέλλει ότι ο ίδιος τη στοχοποίησε και κατέστησε υπεύθυνο τον Αντώνη Σαμαρά για οτιδήποτε ενδεχομένως συμβεί σε αυτήν.

Λίγες ώρες αργότερα, ο κ. Λαζαρίδης προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, σχολιάζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανήκει στο συνταγματικό τόξο, ενώ αναφερόμενος στην καταγγελία της κ. Κωνσταντοπούλου σημείωσε: “Δε θα ήθελα να συμβεί κάτι τέτοιο αλλά δεν θα απολογηθώ για κάθε ανοησία που λέει – και δόξα τω Θεώ είναι πολλές”.

Στις δηλώσεις αυτές αντέδρασε άμεσα ο ΣΥΡΙΖΑ, που σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

“Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του σε τηλεοπτικό κανάλι, ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού κ. Λαζαρίδης επανέρχεται αμετανόητος, με νέες προκλητικές αναφορές στη θεωρία των δύο άκρων, ενώ φτάνει στο σημείο να τοποθετεί εκτός συνταγματικού τόξου τον ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι ξεκάθαρο ότι η παραμονή του στη θέση του συμβούλου του πρωθυπουργού γεννά μέγιστο πολιτικό ζήτημα και αντικειμενικά συνιστά υιοθέτηση των απαράδεκτων απόψεών του από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Είναι γελασμένοι όσοι νομίζουν ότι μπορούν να καλλιεργούν τη στρατηγική της έντασης και να παίζουν ανενόχλητοι τόσο επικίνδυνα παιχνίδια για τη δημοκρατία. Ο λαός θα τους απομονώσει και θα τους δώσει την απάντηση που τους αξίζει.

Στην Κουμουνδούρου επικρατεί ανησυχία για τα κλιμακούμενα περιστατικά βίας από μέλη και στελέχη της Χρυσής Αυγής. Όπως ανέφεραν κορυφαία στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το κύμα βίας με πρωταγωνιστή τη Χρυσή Αυγή, εξαπλώνεται κυρίως κατά της Αριστεράς και επείγει η αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά και η ανάγκη να προστατευτεί η δημοκρατία και η σταθερότητα στη χώρα.

Αίσθηση προκαλεί, παράλληλα, η επίθεση που δέχτηκε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του 34χρονου στο Κερατσίνι, η οποία είχε σαν αποτέλεσμα να ματώσει η μύτη του κ. Καμμένου και να φυγαδευτεί από το σημείο.

Όσο για τη Χρυσή Αυγή, επιμένει να αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στη δολοφονία, με τον πρόεδρό της, Νίκο Μιχαλολιάκο, να καλεί μάλιστα όλα τα πολιτικά κόμματα “να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μην δημιουργούν εμφυλιοπολεμικό κλίμα, δίνοντας πολιτικό χαρακτήρα σε ένα τραγικό συμβάν”.

Πηγή: News.gr