Ο Κυπριακός Τύπος, 19 Σεπτεμβρίου 2013

Η συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο τηλεοπτικό κανάλι Μega και η δήλωσή του ότι σκέφτεται να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο εναντίον του Διοικητή της ΚΤ, τον οποίο κατηγόρησε για πλημμελή άσκηση των καθηκόντων του, κυριαρχεί σήμερα στον Τύπο. Γίνεται επίσης αναφορά στην προσωπική φρουρά του Πανίκου Δημητριάδη, την δολοφονία στην Ελλάδα του Παύλου Φύσσα, την προφυλάκιση του Ντίνου Μιχαηλίδη, την έκθεση αξιολόγησης της Τρόικας, την δήλωση Μπαρόζο για το Κυπριακό, κ.ά.

 

Η «Αλήθεια» με τίτλο «Δημητριάδης ΤΕΛΟΣ!» γράφει ότι την παύση του Διοικητή της ΚΤ για πλημμελή άσκηση καθηκόντων θα ζητήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με επιστολή του προς το Ανώτατο Συμβούλιο. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι είναι παράνομοι οι ιδιωτικοί φρουροί του Διοικητή της ΚΤ γιατί δεν εξασφαλίστηκε εκ των προτέρων άδεια εκτέλεσης καθηκόντων φρουρού. Αλλού γράφει ότι σάλος έχει προκληθεί στην Ελλάδα από την πολιτική δολοφονία του 34χρονου Παύλου Φύσσα.

 

«Η Σημερινή» με τίτλο «Πάει στο Ανώτατο για να τον…ξηλώσει» γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε επέδειξε αντοχή, αλλά εξαντλήθηκε η υπομονή του και κατηγόρησε τον Πανίκο Δημητριάδη για πλημμελή άσκηση καθηκόντων. Αλλού γράφει ότι ήταν θετικό το πρόσημο με ουρά από την Τρόικα όσον αφορά την έκθεση αξιολόγησης για το πρόγραμμα προσαρμογής της κυπριακής οικονομίας. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι στο Κορυδαλλό προφυλακιστέος βρίσκεται ο Ντίνος Μιχαηλίδης.

 

Με τίτλο «Στο Ανώτατο για τον διοικητή» ο «Φιλελεύθερος» αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δηλώνει αποφασισμένος να λύσει οριστικά το πρόβλημα με τον Δημητριάδη και ανέφερε ότι του ζήτησε προσωπικά να επισπεύσει τη διαδικασία με το ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, αλλά προτιμά να ταξιδεύει «αντί να ασκεί τα καθήκοντά του με επάρκεια». Αλλού γράφει ότι πράσινο φως έδωσε η εποπτική Αρχή σε τρεις διοικητικούς συμβούλους ότι πληρούν τα κριτήρια της Κεντρικής Τράπεζας για το ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου. Αλλού γράφει ότι Ε/κ πιλότος από τις Κυπριακές προσλήφθηκε στις Τουρκικές Αερογραμμές με πενταετές συμβόλαιο, ενώ και άλλοι Ε/κ έκαναν αιτήσεις, την ώρα που εργάζονται στην τουρκική εταιρεία και Έλληνες πιλότοι.

 

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Άλλο 1 εκ για βολέματα ημετέρων» γράφει ότι η κυβέρνηση ΔΗΣΥ ζητά 6 υφυπουργεία, τα οποία θα κοστίζουν 1 εκ ευρώ το χρόνο, ενώ ήδη πληρώνουμε 300.000 για τους ειδικούς συνεργάτες του Προέδρου και 180.000 για τους ειδικούς συμβούλους των Υπουργών. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Αρχής Λιμένων ζήτησε να πρυτανεύσει η λογική, δηλώνοντας ότι η διατήρηση κρατικού ελέγχου των λιμανιών είναι προς το δημόσιο συμφέρον. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Κομισιόν ενθαρρύνει τα μέρη στην Κύπρο για διαμόρφωση θετικού κλίματος στο Κυπριακό.

 

Η αγγλόφωνη “The Cyprus Daily” με τίτλο «Η Τρόικα επαινεί» αναφέρεται στην έκθεση αξιολόγησης και γράφει ότι σύμφωνα με αυτή η Κύπρος βρίσκεται σε καλό δρόμο με τις μεταρρυθμίσεις ενώ η άρση των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων θα τερματιστεί αρχές του 2014. Αλλού γράφει ότι αντιδράσεις προκάλεσε σημείωμα της Κεντρικής Τράπεζας που παρουσιάζει τα ΜΜΕ ανίδεα. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην διάσκεψη Τύπου της Europa Donna για την πορεία με τις ροζ φιγούρες που θα γίνει στις 5 Οκτωβρίου. Σε άλλο θέμα δημοσιεύει φωτογραφία της ομάδας του Απόλλωνα και γράφει ότι προετοιμάζεται για τον αποψινό αγώνα στο ΓΣΠ με την τουρκική φιλοξενούμενη Τράπζονσπορ.

 

Η αγγλόφωνη “Cyprus Mail” με τίτλο «Η υπομονή του έφτασε στα όριά της» γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σκέφτεται να πάρει νομικά μέτρα εναντίον του Διοικητή της ΚΤ για την «ανεπάρκειά» του. Αλλού γράφει ότι το νέο μουσείο νερού εγκαινιάστηκε επισήμως χθες βράδυ στη Λευκωσία και σηματοδοτεί τα 60 χρόνια του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας και απεικονίζει την ιστορία αιώνων όσον αφορά την προμήθεια νερού στο νησί. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι κλεμμένες θρησκευτικές εικόνες από τα κατεχόμενα επιστράφηκαν στην Κύπρο από την Ολλανδία.

 

(ΚΥΠΕ/ΡΠΑ/ΓΧΡ)