Στα “χαρακώματα” οι δύο Πρόεδροι της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ-Καναδά

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Σε έντονο ύφος είναι διατυπωμένη η απάντηση του νεοεκλεγέντος (από το 35ο Συνέδριο της Καλαμάτας) Προέδρου της ιστορικής Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά,, Θεόδωρου Τζαλαλή, προς τον πρώην, επίσης εκλεγμένο (από το 34ο Συνέδριο του Καναδά) Πρόεδρο Βασίλειο Μπεμπόνη σε όσα ο τελευταίος πρόσφατα κατήγγειλε μέσω ανακοινώσεως, περί  “άκυρου” συνεδρίου και “διασπαστικής” κίνησης  των συμμετεχόντων στο Συνέδριο της Καλαμάτας τον περασμένο Ιούλιο.

Στην απάντηση, του νυν Προέδρου,  την οποία, όπως αναφέρεται, υπογράφουν “όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου (νέου και παλαιού) της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά (ΠΟΑΚ)”,  καταγγέλλεται ως “διασπαστική η στάση του πρώην προέδρου της Ομοσπονδίας κ. Βασίλειου Μπεμπόνη”, στον οποίο καταλογίζουν ότι “…καταστρατηγώντας το καταστατικό της ΠΟΑΚ και κάθε έννοια δημοκρατικής αρχής και κοινής λογικής, έχει εξαπολύσει μια εκστρατεία κατασυκοφάντησης του ΔΣ και της ΠΟΑΚ σε όλο τον Μεσσηνιακό ελληνισμό, με στόχο τη διάσπασή της γιατί έτσι το θέλει αυτός!!!”
 
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μπεμπόνης,  στην επίμαχη ανακοίνωση, που έφερε ημερομηνία, Σικάγο, Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2013,  και η οποία απευθύνονταν στα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας  καθώς και στα Μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Συλλόγων μελών της Ομοσπονδίας, αλλά και σε όλους τους Μεσσήνιους Αμερικής και Καναδά, τους καλούσε να αγνοήσουν το 35ο Συνέδριο που έγινε στην Καλαμάτα (27 Ιουλίου 2013) και να πλαισιώσουν το “νόμιμο” συνέδριο της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά που, όπως ανακοίνωσε, θα γίνει στο Σικάγο στις 31 Οκτωβρίου 2013″.
 
Έτσι, ενόψει ενός δεύτερου Συνεδρίου με ίδιον αύξοντα αριθμό, μέσα στον ίδιο χρόνο, εκλογής δύο Προέδρων και δύο Διοικητικών Συμβουλίων,  βρίσκεται η Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά, πράγμα που σημαίνει ότι το ένα από τα δύο, μόνον, θα είναι έγκυρο συνέδριο και το άλλο θα είναι άκυρο. Στο ερώτημα ποιό θα είναι έγκυρο και ποιό άκυρο, απάντηση μπορεί (και πρέπει) να δώσει ΜΟΝΟΝ το Καταστατικό της Ομοσπονδίας.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ κ. ΤΖΑΛΑΛΗ

“17 Σεπτεμβρίου 2013

Προς το ΔΣ και τους οργανισμούς-μέλη της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά (ΠΟΑΚ) και όλους τους Μεσσήνιους της Διασποράς

Εμείς, όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου (νέου και παλαιού) της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά (ΠΟΑΚ), βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να καταγγείλουμε και να αντιδράσουμε με κάθε νόμιμο τρόπο στην πρωτοφανή εκστρατεία διάσπασης, δυσφήμησης και κατασυκοφάντησης της ΠΟΑΚ και του ΔΣ της, δυστυχώς από τον πρώην πρόεδρό της. Δυσφήμισης και κατασυκοφάντησης ενός ιστορικού οργανισμού που έχει λαμπρύνει με τα έργα του τον απόδημο Μεσσηνιακό ελληνισμό από το 1945. Εμείς το ΔΣ της Ομοσπονδίας είμαστε υποχρεωμένοι να διαφυλάξουμε με κάθε νόμιμο τρόπο την ενότητα του οργανισμού, καθήκον ωραίο και υψηλό, που απορρέει από το θεμέλιο της Ομοσπονδίας που είναι το καταστατικό της. Το να κάνει κάποιος κριτική στη λειτουργία της Ομοσπονδίας είναι δικαίωμά του. Το να διαστρεβλώνει όμως κάποιος την πραγματικότητα για να πετύχει τους άνομους στόχους του, οποιοιδήποτε και να είναι αυτοί οι στόχοι, και να διασύρει την Ομοσπονδία σε όλο τον κόσμο, αυτό πραγματικά είναι θλιβερό, αξιοκατάκριτο και ανήθικο. Και γίνεται ακόμη πιο θλιβερό όταν αυτός που διασύρει την Ομοσπονδία είναι πρώην πρόεδρος του οργανισμού που διαρκώς επαναλαμβάνει για το ό,τι κάνει, το κάνει για την ενότητα της Ομοσπονδίας!!! Ήμαρτον “θου κύριε φυλακήν τω στόματί μου”.

Ο κ. Μπεμπόνης στο γράμμα που καλεί τα πρώην μέλη του ΔΣ της ΠΟΑΚ και των Συλλόγων-μελών της ΠΟΑΚ στο συνέδριό του στο Σικάγο αναφέρει ότι το Συνέδριο που έγινε στην Καλαμάτα στις 27 Ιουλίου ήταν μια “αυθαίρετη τρίωρη συνάντηση…από μία ομάδα Μεσσηνίων που έγινε σε σχολική αίθουσα στην Καλαμάτα και σε καμία περίπτωση δε συνιστά νόμιμη συνεδρίαση”.

Το 35ο Συνέδριο της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά που έγινε στην Καλαμάτα ήταν απόλυτα νόμιμο για τους εξής λόγους:

* Οργανώθηκε με την επικύρωση όλων των μελών του ΔΣ και με την αποχή

μόνο του πρώην προέδρου κ. Μπεμπόνη!!!

* Ήταν ομόφωνη (καταστατική) απόφαση του 34ου Συνεδρίου που έγινε στο Μόντρεαλ τον Οκτώβριο του 2011. (Σύμφωνα με το καταστατικό της ΠΟΑΚ η απόφαση για το πού θα γίνει το επόμενο Συνέδριο της Ομοσπονδίας παίρνεται στο προηγούμενο Συνέδριο).

 

* Ήταν ομόφωνη απόφαση των τριών τελευταίων ΔΣ στα οποία συμμετείχε ο κ. Μπεμπόνης και ο οποίος όλως παραδόξως άλλαζε γνώμη όταν, μετά τις συνεδριάσεις, επέστρεφε στο Σικάγο!!!

* Επικυρώθηκε από το νομικό σύμβουλο της Ομοσπονδίας όταν του ζητήθηκε η νομική του συμβουλή με οκτασέλιδη αναφορά του.

* Ήταν απόφαση της πλειοψηφίας των συλλόγων-μελών της Ομοσπονδίας.

* Στο Συνέδριο στην Καλαμάτα υπήρχε απαρτία με τη συμμετοχή 10 από τους 16 συλλόγους της Ομοσπονδίας. Τρεις σύλλογοι μόνο είχαν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν σε συνέδριο αν οργανώνονταν στην Αμερική και τρεις είχαν δηλώσει αποχή και από τα δύο συνέδρια. (Τα ονόματα των συλλόγων συνημμένα)”.

Ακόμη οι συν τον κ. Τζαλάλη, υποστηρίζουν πως όταν το 2009 ο τότε πρόεδρος της Ομοσπονδίας επικαλέστηκε την άσχημη οικονομική κατάσταση στην Αμερική για να μη γίνει το συνέδριο στην Καλαμάτα, ο κ. Μπεμπόνης,  ως ταμίας τότε της Ομοσπονδίας,  είχε εναντιωθεί και συμμετείχε στο συνέδριο στην Καλαμάτα. “Τώρα γιατί το 2013 άλλαξε γνώμη παρότι η οικονομική κατάσταση στην Αμερική βελτιώθηκε μόνο αυτός μπορεί να μας το εξηγήσει!!!”

Ακολούθως επισημαίνεται, στην ίδια πάντα ανακοίνωση, πως “όποιος ενδιαφέρεται για την ενότητα θα πρέπει να είναι ειλικρινής προς τα μέλη του οργανισμού και ως πρόεδρος θα έπρεπε να έχει αφήσει την Ομοσπονδία το 2013 καλύτερη από ότι την παρέλαβε το 2011. Μόνος του και χωρίς κανένα απολύτως λόγο (από το πουθενά) δημιούργησε το θέμα διάσπασης της Ομοσπονδίας, σε Ομοσπονδία Αμερικής και Ομοσπονδία Καναδά, στο ΔΣ στο Ντιτρόιτ. Ο κ. Μπεμπόνης ίσως να μην γνωρίζει ότι οι σύλλογοι που συμμετείχαν στις 27 Ιουλίου στο συνέδριο στην Καλαμάτα δεν ήταν μόνο από τον Καναδά αλλά και από την Αμερική. Εκτός και αν ο κ. Μπεμπόνης αγνοεί ότι η Βοστόνη, η Νέα Υόρκη και το Σικάγο γεωγραφικά ανήκουν στις ΗΠΑ”.

Στη συνέχεια τα νεοεκλεγέντα Μέλη θέτουν το ερώτημα “… από ποιον και πότε πάρθηκε η απόφαση να γίνει το Συνέδριό του στο Σικάγο από 31 Οκτωβρίου μέχρι 2 Νοεμβρίου;” Υπάρχει νέο ΔΣ και τα μέλη του προηγούμενου “είχαν επικυρώσει την απόφαση του 34ου Συνεδρίου, το 35ο Συνέδριο να γίνει στην Καλαμάτα”.  Θέτουν δε το ερώτημα: “Μήπως είναι απόφαση δική του και μερικών φίλων του στο Σικάγο; Και τι επιπτώσεις θα έχει ένα “τέτοιο” συνέδριο στο μέλλον της Ομοσπονδίας; Βεβαίως όλα τα μέλη του ΔΣ γνωρίζουμε πολύ καλά τις προθέσεις του πρώην προέδρου για τη διάσπαση της Ομοσπονδίας (και το γνωστοποιήσαμε στα μέλη μας τον Απρίλη του 2013), γιατί μόνο στην διάσπαση του οργανισμού μπορούν να οδηγήσουν οι ακατανόητες και αψυχολόγητες ενέργειές του”.

Ο  κ. Τζαλαλής, στην ίδια πάντα ανακοίνωση, εγκαλεί τον κ. Μπεμπόνη ότι δεν πληρώνει τους λογαριασμούς για το θερινό σχολείο που οργανώθηκε στην Καλαμάτα το καλοκαίρι του 2013, “παρότι είχε υποσχεθεί ότι το θερινό σχολείο δεν θα επηρεαστεί από τη στάση του στο θέμα του συνεδρίου!!!”

Και προστίθεται στην ανακοίνωση: “Τα χρήματα που με γενναιοδωρία δώρισαν οι υποστηρικτές του σχολείου παραμένουν στο λογαριασμό της Ομοσπονδίας με αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες της Καλαμάτας που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στο σχολείο να διαμαρτύρονται και απολύτως δικαιολογημένα να έχουν αγανακτήσει για τη στάση της Ομοσπονδίας και να αμαυρώνει την εικόνα της Ομοσπονδίας στη γενέτειρά μας. Δημόσια θέλουμε να ζητήσουμε συγγνώμη για τη στάση αυτή του πρώην προέδρου και ελπίζουμε να λυθεί το πρόβλημα το συντομότερο. Σημειωτέον ότι όλα τα χρήματα για το σχολείο είναι προσφορές των συλλόγων-μελών και δωρεές από άτομα και επιχειρήσεις και θα πρέπει να ξοδεύονται μόνο για αυτό το σκοπό”.

Κατά την ίδια ανακοίνωση η στάση του κ. Μπεμπόνη χαρακτηρίζεται “τραγελαφική” και  εγκαλείται “να κάνει πάραυτα τις πληρωμές για το θερινό σχολείο (για την “απρόσκοπτη” όπως λέει στο γράμμα του λειτουργία του σχολείου), να σεβαστεί τη δημοκρατική διαδικασία και τις αποφάσεις του Συνεδρίου της Καλαμάτας και να αφήσει την Ομοσπονδία ήσυχη να βρει το δρόμο της και επιτέλους να αρχίσει ο οργανισμός να ασχολείται με ουσιαστικά θέματα που απασχολούν τον απόδημο Μεσσηνιακό ελληνισμό και όχι μόνο”.

Την ανακοίνωση της  Παμμεσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά, υπογράφουν  Ο πρόεδρος Θεόδωρος Τζαλαλής και τα Μέλη,  Χρήστος Κάργας (Νέα Υόρκη) Α’ Αντιπρόεδρος – Βασίλης Π. Γιαννέτος (Σικάγο)  Β’ Αντιπρόεδρος – Γεωργία Χρέππα (Τορόντο) Γενική Γραμματέας, Βασιλική Σπυροπούλου (Μόντρεαλ) Β’ Γραμματέας, Βασιλική Καλύβα (Νέα Υόρκη) Ταμίας,  Γεώργιος Βλαχάκης (Τορόντο) Β’ Ταμίας. Κώστας Σκούντζος (Νέα Υόρκη) Συντονιστής Ανατολικών Πολιτειών Αμερικής, Ελένη Αρβανίτη (Βανκούβερ) Συντονίστρια Βρετανικής Κολομβίας, Καναδά, Τάσσος Δημόπουλος (Τορόντο) Συντονιστής Οντάριο, Καναδά., Νίκος Κρεμμυδιώτης (Μόντρεαλ) Συντονιστής Κεμπέκ. Βασιλική Κουτσούκου-Γκρόσσο (Σικάγο) Συντονίστρια Νεολαίας, Βασίλειος Γ. Γιαννέτος (Σικάγο) Γενικός Γραμματέας (2011-2013), Κατερίνα Ηλιοπούλου (Μόντρεαλ) Β’ Αντιπρόεδρος (2011-2013), Τασος Τομαράς (Ντιτρόιτ) Β’ Ταμίας (2011-2013), και Γρηγόρης Ηλία Πολίτης (Σικάγο) Νομικός Σύμβουλος (2011-2013)”

Πατείστε εδώ για να διαβάσετε τα κείμενα των ανακοινώσεων.

Panmessinian Federation (Response to Former President) Sept. 17, 2013[1](1)

Press Release (Convention 2013, Kalamata, July 28, 2013, Final[1]

Participation by Member Organizations in Kalamata Convention (July 27, 2013)

Τέλος υπάρχει και το Λεύκωμα του 35ου Συνεδρίου στην Καλαμάτα, το οποίο δημοσιεύουμε αυτούσιο σε άλλες στήλες.

*Φωτογραφία πρώτης σελίδος, ο Πρόεδρος Θόδωρος Τζαλαλής (στο μέσον) με μέλη της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά.