Συνεχής ενημέρωση: Πάνω από 30 νεκροί από επίθεση σε εμπορικό κέντρο στο Ντουμπάϊ

Τουλάχιστον 30 οι νεκροί, περισσότεροι από 50 τραυματίες. Εικόνες που σοκάρουν από την εισβολή ενόπλων σε εμπορικό κέντρο του Ναϊρόμπι στην Κένυα. Αρχικά οι πληροφορίες μιλούσαν για ληστεία, τώρα για τρομοκρατία.

Η σομαλική οργάνωση Σεμπάμπ, που πρόσκειται στην αλ Κάιντα, ανέλαβε σήμερα με ένα μήνυμά της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter την ευθύνη για την επίθεση στο εμπορικό κέντρο Westgate Mall στην οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 30 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 60. «Οι μουτζαχεντίν διείσδυσαν σήμερα κατά ο μεσημέρι στο Westgate», το εμπορικό κέντρο, ανέφερε η οργάνωση αυτή σε ένα μήνυμά της που ανάρτησε στον λογαριασμό της στον ιστότοπο λίγο μετά τις 21:00 (ώρα Ελλάδας). «Σκότωσαν πάνω από 100 Κενυάτες άπιστους και η μάχη συνεχίζεται», σύμφωνα με το μήνυμα της ένοπλης ισλαμιστικής αυτής οργάνωσης.

Οι κενυατικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν συλλάβει τον έναν από τους ενόπλους, σύμφωνα με ένα μήνυμα που ανήρτησε η κενυατική προεδρία στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Εικόνες που δημιουργούν κόμπο στο στομάχι. Μια μητέρα νεκρή από τα πυρά των ενόπλων στο κάθισμα του οδηγού και στην αγκαλιά της, η επίσης νεκρή κόρη της. Δυο μικρά παιδιά, σοκαρισμένα, στέκονται και κοιτούν εκλιπαρώντας για βοήθεια δίπλα στο πτώμα ενός άνδρα. Μια γυναίκα τραυματισμένη φωνάζει για βοήθεια. Ένας άνδρας ουρλιάζει με τρόμο, μια γυναίκα ανάμεσα σε πτώματα περιμένει κάποιος να τη βοηθήσει. Κάποιον να τη σώσει.

Είναι εικόνες από το μακελειό στο Ναϊρόμπι της Κένυας. Η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και τρομοκρατικής επίθεσης. Ένοπλοι εισέβαλαν σε εμπορικό κέντρο στο Ναϊρόμπι και σκότωσαν τουλάχιστον 22 ανθρώπους.

Ο κενυατικός Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε πως υπάρχουν τουλάχιστον 22 νεκροί και 50 τραυματίες

Σκηνές πανικού ακολούθησαν, με τους επισκέπτες του εμπορικού κέντρου να τρέχουν να βρουν καταφύγιο σε καταστήματα, ένα κινηματογράφο και τους γύρω δρόμους.

Σποραδικά πυρά ακούγονταν ώρες αφότου άρχισε η επίθεση. Η πληροφορίες πως υπάρχουν όμηροι, δεν έχει επιβεβαιωθεί. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν πως είδαν στρατιώτες να μπαίνουν μέσα στο εμπορικό κέντρο.

Σύμφωνα με έναν αυτόπτη μάρτυρα, οι ένοπλοι “εκτέλεσαν” πελάτες του εμπορικού κέντρου και μιλούσαν μια ξένη γλώσσα, ίσως αραβικά ή σομαλικά. “Δεν είμαι βέβαιος διότι δεν μιλάω αυτές τις γλώσσες”, είπε.

Η μαχητική σομαλική οργάνωση αλ-Σεμπάαμπ, την οποία η Κένυα κατηγορεί για ένοπλες και βομβιστικές επιθέσεις εναντίον εκκλησιών και των δυνάμεων ασφαλείας, είχε απειλήσει να πλήξει το εμπορικό κέντρο Ουέστγκεϊτ, το οποίο είναι δημοφιλές στην κοινότητα των ξένων που ζουν στο Ναϊρόμπι.

Ελικόπτερα της αστυνομίας πετούσαν πάνω από το εμπορικό κέντρο καθώς ένοπλοι αστυνομικοί φώναζαν “βγείτε έξω, βγείτε έξω” και πολλοί άνθρωποι απομακρύνονταν τρέχοντας από το κτίριο. Καπνός έβγαινε από μια είσοδο και αυτόπτες μάρτυρες είπαν πως άκουσαν εκρήξεις χειροβομβίδων.

Άλλοι είπαν πως είδαν γύρω στους πέντε ένοπλους να εισβάλλουν στο εμπορικό κέντρο Ουέστγκεϊτ και ότι το επεισόδιο έμοιαζε με επίθεση μάλλον, παρά με ένοπλη ληστεία. Φρουροί του εμπορικού κέντρου είπαν πως είδαν τους δράστες να πυροβολούν αδιακρίτως.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας που είπε πως ονομάζεται Τάχα δήλωσε πως άκουσε το στρίγγλισμα φρένων και δευτερόλεπτα αργότερα μια έκρηξη και πυροβολισμούς από το ισόγειο.

“Άγγιξα ο ίδιος τα μάτια τεσσάρων ανθρώπων και ήταν νεκροί. Ένας ήταν ακόμη παιδί. Έγινε σφαγή εκεί πέρα”, είπε Βρετανός πρώην στρατιώτης που βρέθηκε στον τόπο της σφαγής

Ένας άλλος επιζών είπε ότι τον πυροβόλησε ένας άνδρας που έμοιαζε Σομαλός.
Μερικοί πελάτες του εμπορικού κέντρου έτρεξαν προς τους πάνω ορόφους και κρύφτηκαν στους κινηματογράφους του εμπορικού κέντρου. Η αστυνομία βρήκε μια άλλη ομάδα τρομοκρατημένων πελατών να κρύβεται σε μια τουαλέτα του πρώτου ορόφου.

Οι περίπου 25 τραυματίες μεταφέρθηκαν με φορεία και καροτσάκια του σούπερ-μάρκετ. Πολλά από τα θύματα φέρουν πολλαπλά ελαφρά τραύματα, προφανώς από θραύσματα. Άλλοι βγήκαν έξω περπατώντας με ματωμένα υφάσματα τυλιγμένα γύρω από τα τραύματά τους.

Η Αλ Σαμπάαμπ είχε προηγουμένως απειλήσει να εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον των ουρανοξυστών του Ναϊρόμπι και “μαλακών στόχων”, όπως νυκτερινά κέντρα και ξενοδοχεία δημοφιλή στους δυτικούς που διαμένουν στην κενυατική πρωτεύουσα. Όμως μέχρι στιγμής δεν έχει πραγματοποιήσει μια τέτοια επίθεση.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: REUTERS

[]