Ο Κυπριακός Τύπος, 21 Σεπτεμβρίου 2013

Η εκτόξευση της ανεργίας, η οποία έφθασε το 15,5%, η συνέντευξη στο ΚΥΠΕ του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη, τα στοιχεία που έλαβε ο Υπουργός Δικαιοσύνης για πιθανές νεοναζιστικές ενέργειες και στην Κύπρο, οι πολιτογραφήσεις ξένων, κυρίως Ρώσων, ως Κύπριοι και η δίκη Ντίνου Μιχαηλίδη στην Αθήνα, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός Τύπος.

 

Η «Αλήθεια», με τίτλο «Ποινική έρευνα για την παροχή ELA», γράφει ότι οι επισημάνσεις της έκθεσης των εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ για την κατάσταση που επικρατεί στην Κεντρική Τράπεζα και ειδικότερα η αναφορά για την ανάγκη ανεξάρτητης επιθεώρησης των διαδικασιών και ελέγχων για τον ELA από Εσωτερικό Τμήμα Ελέγχου, θέτουν μείζον ζήτημα. Αλλού, η «Α» αναφέρει ότι η κυβερνητική πολιτική άρχισε να αποδίδει και ξένοι πολιτογραφούνται ως Κύπριοι. Οι πλείστοι είναι Ρώσοι. Επίσης αναφέρεται στην ερευνητική επιτροπή για το ακίνητο στη Δρομολαξιά, και γράφει ότι σύμφωνα με τον παραιτηθέντα αντιπρόεδρο του ΔΣ της Cyta, «Τσουρής και Κιττής μεθόδευσαν τις ‘επενδύσεις’».

 

«Η Σημερινή» στο κύριο της θέμα, με τίτλο «Δράμα χωρίς τέλος ο εφιάλτης της ανεργίας», γράφει ότι ολοένα και πιο δραματικές διαστάσεις προσλαμβάνει μέρα με τη μέρα ο εφιάλτης της ανεργίας με χιλιάδες συμπολίτες μας να βιώνουν τις επιπτώσεις της κρίσης, σημειώνοντας ότι εκτοξεύτηκαν στις 68 χιλιάδες οι άνεργοι το δεύτερο τρίμηνο του 2013. Αλλού, γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης δήλωσε ότι δεν του ζητήθηκε να γνωματεύσει αλλά δεν υπάρχει κάτι επιλήψιμο στην πρόθεση του Προέδρου Αναστασιάδη να προσφύγει στο Ανώτατο για παύση του Διοικητή της ΚΤ. Η «Σ» γράφει επίσης ότι έξαλλοι είναι οι κάτοχοι αξιογράφων για την επιβολή μόνο συμβολικών κυρώσεων στις τράπεζες.

 

«Ο Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «Γονάτισε το ταμείο ανεργίας», γράφει ότι στις 68,3 χιλιάδες ανήλθε ο αριθμός των ανέργων το β’ τρίμηνο του 2013 δηλαδή, έφτασε στο 15,5%. Στο τέλος του α’ εξαμήνου το ταμείο ανεργίας κατέγραφε παθητικό 44,6 εκατ. ευρώ. Άνεργοι είναι 4 στους 10 νέους κάτω των 25 ετών. Σε άλλο της δημοσίευμα, η εφημερίδα γράφει ότι χωρίς έλεγχο θα είναι οι μεθυσμένοι οδηγοί αφού κόβονται λόγω έλλειψης κονδυλίων οι υπερωριακές απασχολήσεις μελών της τροχαίας για έλεγχους αλκοόλ. Αλλού, γράφει για την απολογία του πρώην ΥΠΕΣ Ντίνου Μιχαηλίδη στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου στην Αθήνα και σημειώνει ότι η μεταφορά του στον Κορυδαλλό θα γίνει αρχές της επόμενης εβδομάδας

 

Η «Χαραυγή», με τίτλο «Να μην περάσει ο φασισμός», γράφει ότι εκατοντάδες άτομα πορεύτηκαν χθες στη Λευκωσία ενάντια στο φασισμό και στην εγκληματική δράση των νεοναζί σε Ελλάδα και Κύπρο. Επίσης, γράφει ότι εγκρίθηκε νέα, πολλά υποσχόμενη θεραπευτική αγωγή με χάπι αντί για ένεση για τους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση. Αλλού, γράφει ότι με κινητοποιήσεις προειδοποιούν οι συνταξιούχοι της ΕΚΥΣΥ εάν ο Υπουργός Οικονομικών δεν δεχθεί αντιπροσωπεία της Οργάνωσης για συζήτηση των τελευταίων κυβερνητικών αποφάσεων που οδηγούν τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας σε εξαθλίωση.

 

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail», με τίτλο «Ανησυχία μετά τη δολοφονία στην Ελλάδα», γράφει ότι δόθηκαν στοιχεία στον Υπουργό Δικαιοσύνης για εξτρεμιστικές ενέργειες στην Κύπρο. Ο Υπουργός δήλωσε χθες ότι η αστυνομία θα διερευνήσει το υλικό που του παραδόθηκε από τον ΓΓ του ΑΚΕΛ για ρατσιστικές, ξενοφοβικές και εξτρεμιστικές ενέργειες που λαμβάνουν χώρα στην Κύπρο. Αλλού, προβάλλει φωτογραφία τουρίστριας σε παραλία στη Λεμεσό και γράφει ότι αν και οι θερμοκρασίες έχουν σημειώσει σημαντική πτώση, οι τουρίστες ακόμη απολαμβάνουν τον ήλιο του Σεπτεμβρίου. Επίσης, η εφημερίδα αναφέρεται στο ενδεχόμενο να απαγορευτεί το κάπνισμα σε φυλακές στην Αγγλία και Ουαλία.

 

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση «The Cyprus Weekly», με τίτλο «Είναι άδικο», προβάλλει τη συνέντευξη στο ΚΥΠΕ του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και γράφει ότι ο Διοικητής, ο οποίος κατηγορείται από την Κυβέρνηση για μη σωστή εκτέλεση των καθηκόντων του, δήλωσε ότι οι όποιες απειλές σχετικά με την ανεξαρτησία του βλάπτουν τις προσπάθειες του τόπου για έξοδο από την οικονομική κρίση. Αλλού, η εφημερίδα γράφει για τις εκλογές που θα διεξαχθούν την Κυριακή στη Γερμανία και ότι η Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ προσβλέπει σε μια τρίτη θητεία. Επίσης, η εφημερίδα γράφει για την έκθεση εξοικονόμησης ενέργειας «SAVENERGY 2013».

(ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΜΜ)