Κοινό μέτωπο των πολιτικών αρχηγών κατά της Χρυσής Αυγής

Τείχος απέναντι στη Χρυσή Αυγή υψώνουν οι πολιτικοί αρχηγοί, αναδεικνύοντας τον εγκληματικό της χαρακτήρα και καλώντας τους πολίτες να προασπίσουν το δημοκρατικό πολίτευμα απέναντι στον φασισμό και το νεοναζισμό.Με δηλώσεις τους στο Βήμα της Κυριακής ορθώνουν μέτωπο κατά του φασισμού, παρά το γεγονός ότι δεν συμφωνούν όλοι με τα αίτια που οδήγησαν στην αύξηση των ποσοστών της Χρυσής Αυγής.

Στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, τονίζει ότι «η Δημοκρατία δεν είναι ανοχύρωτη» και ότι «έχει μέσα για να αμυνθεί στις προκλήσεις». Προειδοποιεί, μάλιστα, ότι θα τα χρησιμοποιήσει με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, αρκεί να υπάρχει ενότητα ολόκληρου του λαού για την προάσπιση της δημοκρατικής νομιμότητας.

«Η ανοχή στη βία εξοντώνει τη Δημοκρατία» τονίζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος. «Η Δημοκρατία που σου επιτρέπει να διαφωνείς πρέπει να προστατεύεται και άρα να αμύνεται» υπογραμμίζει.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, τονίζει ότι «το μνημόνιο έφερε τη Χρυσή Αυγή» και χαρακτηρίζει τον αγώνα κατά της Χρυσής Αυγής «αγώνα για τη Δημοκρατία». Σημειώνει, ωστόσο, ότι «η ριζική αντιμετώπιση του ναζιστικού φαινομένου απαιτεί να δοθεί τέλος στη μνημονιακή εξαθλίωση».

«Η απάντηση στους φασίστες είναι η επίμονη νομιμότητα. Όλα τα κόμματα και τα πρόσωπα, πολιτικά και θεσμικά, καλούνται να επιδείξουν ευθύνη και πατριωτισμό» δηλώνει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης.

«Δολοφονική, εγκληματική οργάνωση νεοναζιστών φασιστών» χαρακτηρίζει τη Χρυσή Αυγή ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Εκτιμά ότι είναι «γέννημα θρέμμα του καπιταλιστικού συστήματος» και «ακραία φωνή του πολιτικού συστήματος».

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΣΤΟΠ
Στο μεταξύ, νομοθετική πρόταση προωθούν τα υπουργεία Δημόσιας Τάξης και Εσωτερικών ώστε να αναστέλλεται η κρατική χρηματοδότηση σε κόμματα, οι αρχηγοί ή κρίσιμος αριθμός βουλευτών, ή μελών του κεντρικού οργάνου διοίκησής τους, παραπέμπονται για αδικήματα περί εγκληματικής δράσης, ή για κακούργημα που επισύρει ποινή κάθειρξης τουλάχιστον δέκα ετών.Η πρόταση αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή.

Σύμφωνα με την πρόταση «αναστέλλεται η κρατική χρηματοδότηση ενός κόμματος σε περίπτωση αμετάκλητης παραπομπής ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου του αρχηγού του ή κρίσιμου αριθμού (περισσοτέρων του ενός δεκάτου του συνολικού αριθμού) βουλευτών ή μελών του κεντρικού οργάνου διοίκησής του, για τα αδικήματα των άρθρων 187 ή 187Α ή 187Γ του Ποινικού Κώδικα ή για κακούργημα που επισύρει ποινή κάθειρξης τουλάχιστον δέκα ετών» αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσαν το υπουργεία Δημόσιας Τάξης και Εσωτερικών.

Τα άρθρα 187 και 187Α αφορούν στην προστασία του πολίτη από αξιόποινες πράξεις εγκληματικών οργανώσεων. Το άρθρο 187Γ αποτελεί πρόταση προσθήκης νέου άρθρου στον Ποινικό Κώδικα σχετικά με τις παραστατιωτικές οργανώσεις.

Newsroom ΔΟΛ