Πανίσχυρη Μέρκελ μετά τις γερμανικές εκλογές – Σάρωσε τα πάντα και φλερτάρει με την αυτοδυναμία

Για «σούπερ αποτέλεσμα» μίλησε η πανευτυχής και χαμογελαστή Άνγκελα Μέρκελ στις πρώτες δηλώσεις της από τα κεντρικά γραφεία των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στο Βερολίνο, λίγο αφού έκλεισαν οι κάλπες στη Γερμανία.

– Απόλυτη πλειοψηφία δίνει, με επιφύλαξη, το κανάλι ARD στην Άνγκελα Μέρκελ
– Δυο έδρες μακριά από την απόλυτη πλειοψηφία το CDU
– Οι Χριστιανοδημοκράτες συγκεντρώνουν 42,5% και 302 έδρες
– Ανοιχτό όμως και το σενάριο κυβέρνησης συνασπισμού
– Το πιθανότερο σενάριο ο “μεγάλος συνασπισμός” με τους Σοσιαλδημοκράτες
– Μέρκελ: Δε θέλω να μιλήσω τώρα για συνεργασίες
– Τι έδειξαχν τα exit poll των γερμανικών εκλογών
– Οριακά εκτός Βουλής το κόμμα κατά του ευρώ

Υποσχέθηκε ότι θα διαχειριστεί την εμπιστοσύνη των πολιτών προκειμένου τα επόμενα τέσσερα χρόνια να είναι χρόνια κατά τα οποία θα συνεχιστεί η επιτυχία για την Γερμανία.

Η Μέρκελ αναγνώρισε ωστόσο ότι είναι ακόμη νωρίς για να μιλήσει κανείς για τα επίσημα αποτελέσματα και πρόσθεσε ότι αύριο θα συζητήσει με την ηγεσία του κόμματός της για τις επόμενες κινήσεις της. “Απόψε όμως μπορούμε να γιορτάσουμε!”, δήλωσε κι ευχαρίστησε τους συμμάχους της από την Ένωση Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας (CSU), τους συνεργάτες της στο κόμμα και στην κυβέρνηση, αλλά και τον σύζυγό της.

Δεν πετύχαμε το αποτέλεσμα που ελπίζαμε, αν και ενισχύθηκαν οι δυνάμεις μας, δήλωσε ο υποψήφιος Καγκελάριος του SPD Πέερ Στάινμπρουκ και πρόσθεσε ότι «η μπάλα είναι στο γήπεδο της Μέρκελ, εκείνη πρέπει να βρει κυβερνητικό εταίρο». Τόνισε δε ότι το κόμμα του δεν προτίθεται να κάνει εικασίες.

Προσευχή στην... αγία Μέρκελ να σχηματίσει κυβέρνηση με τους Σοσιαλδημοκράτες - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ REUTERS
Προσευχή στην… αγία Μέρκελ να σχηματίσει κυβέρνηση με τους Σοσιαλδημοκράτες – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ REUTERS

«Δύσκολο βράδυ» αποδείχθηκε το αποψινό για τους Φιλελεύθερους, σύμφωνα με τον επικεφαλής της προεκλογικής τους εκστρατείας Ράινερ Μπρούντερλε, ο οποίος σημείωσε ότι εξακολουθεί να ελπίζει για την είσοδο του κόμματος στην Βουλή, αν και, όπως είπε, «είναι το χειρότερο αποτέλεσμα που είχε ποτέ το FDP».
Ο ίδιος ανέλαβε την ευθύνη για το αποτέλεσμα, επισημαίνοντας ότι «η πολιτική ευθύνη θα αναληφθεί, αλλά αυτό δεν είναι το τέλος του κόμματος».

Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του προέδρου του κόμματος Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος επίσης υπονόησε ότι πρόκειται να παραιτηθεί.

Ο επικεφαλής υποψήφιος των Πρασίνων Γιούργκεν Τριτίν δήλωσε ότι το κόμμα του έχασε απόψε, όπως έχασαν όλα τα μικρά κόμματα, αλλά αναφέρθηκε στην διάρκεια και στην ανθεκτικότητά του.

Έτοιμος να παραιτηθεί ο Φίλιπ Ρέσλερ μετά το "χαστούκι" - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ REUTERS
Έτοιμος να παραιτηθεί ο Φίλιπ Ρέσλερ μετά το “χαστούκι” – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ REUTERS

Από την πλευρά της Αριστεράς, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γκρέγκορ Γκίζι δήλωσε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα, καθώς, όπως είπε, αν και το κόμμα του έχασε δυνάμεις από το 2009, η Αριστερά θα είναι πιθανότατα η τρίτη δύναμη στην Βουλή.

Επισήμανε πάντως ότι δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο εάν η κυρία Μέρκελ θα μπορεί να σχηματίσει μόνη της κυβέρνηση ή θα χρειαστεί οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι να μιλήσουν και με την Αριστερά.

Ανάμικτα είναι τα συναισθήματα στο στρατόπεδο της Εναλλακτικής για την Γερμανία, καθώς το 4,9% που συγκεντρώνει κατά τα μέχρι τώρα προγνωστικά αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για την είσοδό τους στην Βουλή. «Ξέρουμε ήδη από τώρα ότι προχωρήσαμε την Γερμανία μπροστά», δήλωσε ο αρχηγός της AfD Μπερντ Λούκε.