Ο Κυπριακός Τύπος, 23 Σεπτεμβρίου 2013

Η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, σήμερα στη Νέα Υόρκη, οι επιλογές του Προεδρικού στο θέμα που προέκυψε με τον Διοικητή της ΚΤΚ Πανίκο Δημητριάδη ύστερα από τις δηλώσεις του Προέδρου, το θέμα ενδεχόμενης διασπάθισης εκατομμυρίων ευρώ σε ενοίκια κτηρίων του ΤΕΠΑΚ, τα οποία όμως δεν χρησιμοποιούνταν και η πανηγυρική νίκη της Αγκελα Μέρκελ και των Χριστιανοδημοκρατών στη Γερμανία, είναι τα κύρια θέματα που προβάλουν οι σημερινές εφημερίδες.

Η “Αλήθεια” στο κύριο της θέμα με τίτλο “Αντιπρόταση Μπαν για την Αμμόχωστο”, αναφέρεται στη σημερινή συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον ΓΓ του ΟΗΕ και γράφει ότι ο κ. Μπαν ενδέχεται να παρουσιάσει αντιπρόταση για την Αμμόχωστο, στη βάση της πρότασης του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αλλού αναφέρεται στις γερμανικές εκλογές και γράφει ότι θριάμβευσε η Αγκελα Μέρκελ, ενώ καταποντίστηκαν οι εταίροι της. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου βλέπει τη μείωση των δανειστικών επιτοκίων να επιτυγχάνεται μέσω Βουλής.

“Η Σημερινή” υπό τον τίτλο “Νομικά ερείσματα στα χέρια του Προέδρου”, γράφει στο κύριο της θέμα ότι νομικά ερείσματα και μάλιστα πολύ ισχυρά έχει στα χέρια του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να προσφύγει στο Ανώτατο κατά του Διοικητή της ΚΤΚ. Αναφέρεται σε τρία τεκμήρια τα οποία, όπως υποστηρίζεται, στοιχειοθετούν την υπόθεση. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στις γερμανικές εκλογές και στο θρίαμβο της Αγκελα Μέρκελ. Σε άλλο θέμα γράφει για το θέμα της απάτης που αφορά ανέργους και γράφει ότι τη λειτουργία των ιδιωτικών γραφείων εξεύρεσως εργασία, καθώς και την πιθανή εκμετάλλευση του ανεργιακού επιδόματος θα συζητήσει σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας.

“Ο Φιλελεύθερος” στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο “Διασπάθιση εκατομμυρίων” και γράφει ότι ποσό €2 εκατ. περίπου κατέβαλε μέχρι σήμερα το ΤΕΠΑΚ για κτήρια που δεν χρησιμοποιεί, όπως καταδεικνύει πόρισμα της Γενικής Ελέγκτριας το οποίο απεστάλη στα Υπουργεία Οικονομικών και Παιδείας. Αλλού γράφει πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαμήνυσε χθες πως δεν θα αρχίσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό αν δεν υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία. Σε άλλη είδηση γράφει ότι η οικονομική κρίση δεν στάθηκε εμπόδιο στην ανακαίνιση και επέκταση των κτηρίων της Επαρχιακής Διοίκησης Πάφου, όπου προγραμματίζεται να γίνει άμεσα ριζική αποκατάσταση των τριών συνεχόμενων κτηρίων που στεγάζουν το προσωπικό.
Η “Χαραυγή” υπό τον τίτλο “Πανηγυρίζει η Μέρκελ” γράφει στο κύριο της θέμα ότι το “σούπερ αποτέλεσμα” στις χθεσινές ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία πανηγυρίζει η Άγκελα Μέρκελ, φλερτάροντας ακόμη και με μια ιστορική αυτοδυναμία για τη Δεξιά. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, προτάσσει την προετοιμασία των συνομιλιών. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Κύπρου και γράφει ότι «πάλι έδωσε κάλυψη στα ‘καλά παιδιά’ του ΕΛΑΜ» και ότι δικαιολόγησε με τη ρατσιστική του ρητορεία και τη στήριξη που παρείχε φραστικά στα στελέχη της οργάνωσης.

Η αγγλόφωνη “The Cyprus Daily”, αναφέρεται στο κύριο της θέμα στα των γερμανικών ομοσπονδιακών εκλογών υπό τον τίτλο “Θριάμβευσε η Άνγκελα”. Σημειώνει ότι η Μέρκελ θα μπορούσε να κερδίσει κυβερνητική πλειοψηφία ύστερα από 50 χρόνια. Αλλού αναφέρεται σε χθεσινή συνέντευξη του Διοικητή της ΚΤΚ, ο οποίος δηλώνει ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί από τη θέση του. Σε άλλη είδηση, η εφημερίδα αναφέρεται στη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον ΓΓ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

(ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΓΒΑ)