Πυρά και εκρήξεις στο υπό πολιορκία εμπορικό κέντρο του Ναϊρόμπι

Παρατεταμένα πυρά και εκρήξεις ακούστηκαν στο εμπορικό κέντρο του Ναϊρόμπι όπου βρίσκονται πολιορκημένοι ένοπλοι ισλαμιστές, σημάδι πως οι ισχυρότατες δυνάμεις που έχουν περικυκλώσει το κέντρο ξεκίνησαν την επιχείρηση «εκκαθάρισης». Ο αριθμός των νεκρών βρίσκεται στους 68 και η τύχη των ομήρων είναι προς το παρόν άγνωστη.

Το πρωί της Δευτέρας ωστόσο, μάρτυρες και ανταποκριτές ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων ανέφεραν ότι ακούστηκε παρατεταμένη ανταλλγή πυρών -ένδειξη πως κάποιοι ένοπλοι παρέμεναν εντός του συμπλέγματος του εμπορικού κέντρου. Πάνω από το εμπορικό κέντρο πετούν ελικόπτερα του στρατού.

Η τύχη των ομήρων παραμένει ασαφής σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές από τις στρατιωτικές δυνάμεις, σε αντιδιαστολή με την -ούτως ή άλλως, μάλλον θολή- ενημέρωση το πρωί της Δευτέρας πως «οι περισσότεροι» από αυτούς έχουν διασωθεί.

«Ακόμη δεν έχουμε επιβεβαίωση του τι συμβαίνει στο εμπορικό κέντρο» είπε ο συνταγματάρχης Σάιρους Ογκούνα, εκπρόσωπος των κενυατικών ενόπλων δυνάμεων.

Στο εμπορικό κέντρο επιτέθηκε το Σάββατο ομάδα ενόπλων η οποία, σύμφωνα με τις αναφορές, «ξεχώρισε» τους μουσουλμάνους και τους επέτρεψε να φύγουν. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η αλ Σαμπάμπ, εκπρόσωπος της οποίας ανέφερε ότι η εισβολή στο εμπορικό κέντρο έρχεται ως «αντίποινα» για τις κενυατικές επιχειρήσεις στη Σομαλία.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

η ΓΥΝΑΙΚΑ -ΑΡΧΗΓΟΣ

Σοκαριστικές είναι οι αποκαλύψεις για τον άνθρωπο που βρίσκεται πίσω από την τρομοκρατική επίθεση σε εμπορικό κέντρο του Ναϊρόμπι στην Κένυα, όπου Σομαλοί ισλαμιστές μαχητές σφαγίασαν άνδρες, γυναίκες και παιδιά!

Η τρομοκρατική επίθεση της οργάνωσης Σεμπάμπ, των Σομαλών ισλαμιστών μαχητών, έγινε υπό τις οδηγίες μιας γυναίκας, της Βρετανίδας 29χρονης Samantha Lewthwaite, της αποκαλούμενης «λευκής χήρας» ενός από τους βομβιστές της τρομοκρατικής επίθεσης στο μετρό του Λονδίνου.

69 νεκροί και 175 τραυματίες ο μέχρι στιγμής απολογισμός

Στρατιώτες είπαν, σύμφωνα με τη Daily Mail, πως μια λευκή γυναίκα που φορούσε βέλος, έδινε εντολές στους δράστες στα αραβικά μέσα στο εμπορικό κέντρο Westgate του Ναϊρόμπι, κατά την εισβολή το περασμένο Σάββατο.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ REUTERS
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ REUTERS

Οι περισσότεροι από τους νεκρούς εκτελέστηκαν γιατί δε μπορούσαν να απαγγείλουν το Κοράνι ή να προφέρουν το όνομα της μητέρας του προφήτη Μωάμεθ.
Πληροφορίες αναφέρουν πως όταν έγινε η εισβολή, οι μουσουλμάνοι που βρίσκονταν εκεί διατάχθηκαν να φύγουν και όμηροι κρατήθηκαν κυρίως λευκοί.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ REUTERS
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ REUTERS

 

Απειλούν να σκοτώσουν ομήρους

Στο Ναϊρόμπι, το θρίλερ που ξεκίνησε το μεσημέρι του Σαββάτου συνεχίζεται. Εκατοντάδες όμηροι έχουν απελευθερωθεί αλλά10 άνθρωποι παραμένουν στα χέρια των δραστών, οι οποίοι έχουν απομονωθεί. Και οι ισλαμιστές απειλούν να τους εκτελέσουν.

“Δίνουμε την άδεια στους μουτζαχεντίν που βρίσκονται εντός του κτιρίου ‘να ενεργήσουν κατά’ των ομήρων”, δήλωσε ο εκπρόσωπος των σεμπάμπ, ο σεΐχης Αλι Μουχάμουντ Ραζ, σε μήνυμά του που αναρτήθηκε σε ισλαμιστικό ιστότοπο.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ REUTERS
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ REUTERS

Νωρίτερα, τα ξημερώματα, ακούστηκαν τρεις ισχυρές εκρήξεις στο εμπορικό κέντρο Westgate . Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες οι δυνάμεις ασφαλείας της Κένυας εξαπέλυσαν επίθεση για να εξουδετερώσουν τους ενόπλους ισλαμιστές. Οι εκρήξεις ακολούθησαν έντονα πυρά που διήρκεσαν 15 λεπτά.

Ο στρατός της Κένυας ανακοίνωσε τη νύχτα ότι έχει απομονώσει τους ενόπλους και πως οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ανακτήσει τον έλεγχο των περισσοτέρων τμημάτων του κτιρίου.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ REUTERS
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ REUTERS

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και ένας ανιψιός του προέδρου της χώρας, Ουχούρου Κενυάτα

Πηγή: NewsIt.gr