Στο 4% η ύφεση για το 2013

Σε αυτή την κοινή εκτίμηση κατέληξαν τα μέλη της τρόικας με το οικονομικό επιτελείο – Ασθενική ανάπτυξη ύψους 0,6% από το 2014 «βλέπει» η Αθήνα

«Ψαλιδίζει» η Τρόικα τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης για θεαματική βελτίωση του ρυθμού ύφεσης της ελληνικής οικονομίας, λόγω του τουρισμού.

Η Τρόικα δέχεται ως βασικό μακροοικονομικό σενάριο για φέτος πως η ύφεση θα διαμορφωθεί σε 4% , έναντι προβλέψεως για ύφεση 4,2% στον προϋπολογισμό. Η Αθήνα όμως προσήλθε στις διαπραγματεύσεις με πρόβλεψη για μείωση του ΑΕΠ κατά 3,8%, λόγω της θετικής πορείας του τουρισμού, αλλά οι δανειστές έδειξαν να μην πείθονται για το κατά πόσον θα διατηρηθεί η βελτίωση που καταγράφηκε στο α΄εξάμηνο και αποδέχτηκε πιο περιορισμένη πρόβλεψη ανακοπής της ύφεσης, στο 4%.

Αυτή η εκτίμηση που θα καταγραφεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2014, θα είναι και η βάση εκκίνησης για τις διαπραγματεύσεις για το μακροοικονομικό σενάριο της επόμενης χρονιάς.

Αν και, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, δεν έχει ξεκινήσει ακόμη αυτή η διαπραγμάτευση με την Τρόικα, προσθέτουν, όσο μικροτερη εκτιμηθεί πως θα είναι η ύφεση, θα συνεπάγεται και δημοσιονομική ελάφρυνση του νέου προϋπολογισμού. Η ελληνική πλευρά πάντως φέρεται έτοιμη να προσέλθει στη νέα διαπραγμάτευση με εκτιμήσεις για οριακή ανάπτυξη κατά 0,6% τον επόμενο χρόνο.

Protothema.gr