Ο Κυπριακός Τύπος, 25 Σεπτεμβρίου 2013

Η σύλληψη τριών ατόμων, περιλαμβανομένου του Προέδρου της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Στάθη Κιττή και το ένταλμα σύλληψης που εκκρεμεί εναντίον τέταρτου, σε σχέση με μίζες για τουρκοκυπριακό ακίνητο, οι διεργασίες που διεξάγονται στη Νέα Υόρκη αναφορικά με την επανάληψη των συνομιλιών για το Κυπριακό καθώς και η άφιξη Ρουμάνων ανακριτών για την υπόθεση της Banca Transilvania, το κλείσιμο του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η διαμαρτυρία μαθητών για την επιβολή κομίστρων στις σχολικές διαδρομές και άλλα δεσπόζουν στο σημερινό Τύπο.

Η «Αλήθεια» κάτω από τον τίτλο «Είπε πολλά ο Λίλλης» γράφει ότι συγκλονιστικές εξελίξεις είχε χθες η υπόθεση του σκανδάλου με την αγοραπωλησία της Δρομολαξιάς. Είπε ότι ο Στάθης Κιττής του ζήτησε 300 χιλιάδες και τις έδωσε για να γίνει η δουλειά του. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του Βοηθού  Γενικού Εισαγγελέα ότι στην Κύπρο βρίσκονται Ρουμάνοι ανακριτές για τη Banca Transilvania. Αναφέρει επίσης ότι άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τις συνομιλίες για το Κυπριακό.

«Η Σημερινή» με κύριο τίτλο «Με χειροπέδες και ο Στάθης Κιττής» αναφέρει ότι ραγδαίες υπήρξαν οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά την πολύκροτη υπόθεση αγοραπωλησίας τ/κ γης στη Δρομολαξιά με την Αστυνομία να περνά χειροπέδες στον Πρόεδρο του ΔΣ Στ. Κιττή. Αλλού αναφέρει ότι θολό βρίσκει το σκηνικό γύρω από τη νέα διαδικασία για το Κυπριακό η επόμενη μέρα της ανακοίνωσης συμφωνίας για χωριστές συναντήσεις Ελλάδας και Τουρκίας με τους διαπραγματευτές των δύο πλευρών. Αλλού αναφέρει ότι περίπου 50 χιλιάδες ηλικιωμένοι, άνω των 80, ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας με συντάξεις 350-400 ευρώ.

«Ο Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «Μίζες με πολιτικό χρώμα» και γράφει ότι κλυδωνίζεται συθέμελα η Cyta μετά τις συλλήψεις του Προέδρου του ΔΣ Στάθη Κιττή, ενός υπεύθυνου τμήματος και του αδελφού του ενώ εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης ενός συντεχνιακού για κατ’΄ισχυρισμόν μίζες και χρήματα που πήραν σε σχέση με την αγορά τ/κ ακινήτου.  Γράφει επίσης ότι Αθήνα και Λευκωσία θεωρούν πως με τη συμφωνία Βενιζέλου – Νταβούτογλου, η Αγκυρα θα εμπλακεί στις προσπάθειες για το Κυπριακό. Ο «Φ» αναφέρει επίσης ότι σοκ έχει προκαλέσει στην κοινή γνώμη το κλείσιμο του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Η «Χαραυγή» κάτω από τον κύριο τίτλο «Ανακριτές από Ρουμανία» γράφει ότι πέντε και πλέον μήνες μετά την κατάθεση του πορίσματος της Alvarez and Marsal στη Γενική Εισαγγελία, οι Αρχές αποφάσισαν τελικά να μετακαλέσουν στην Κύπρο ανακριτές από τη Ρουμανία σχετικά με την υπό διερεύνηση υπόθεση της επένδυσης της Τράπεζας Κύπρου στην Transilvania. Ο πρώην ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Τράπεζας Κύπρου Αντρέας Ηλιάδης θεωρεί ακόμη ότι η επένδυση ήταν συμφέρουσα. Γράφει αλλού ότι ο Συνεργατισμός ζητεί αύξηση του επιτοκίου των δανείων του κράτους για αντιστάθμισμα του τιμωρητικού 10% που επιβλήθηκε στο Κίνημα. Αναφέρει επίσης ότι πρωτοποριακή επέμβαση διενεργήθηκε στην Κύπρο σε έφηβη χωρίς αφτί.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» με τίτλο «Συνελήφθηκε ο Πρόεδρος της CYTA για υπόθεση αγοράς γης» και γράφει ότι δύο ακόμη άτομα κρατούνται ενώ εκκρεμεί η εκτέλεση εντάλματος σύλληψης εναντίον τρίτου. Αναφέρει επίσης με σχετικό φωτορεπορτάζ ότι μαθητές πραγματοποίησαν χθες αυθόρμητη εκδήλωση διαμαρτυρίας για την επιβολή κομίστρων στις σχολικές διαδρομές των λεωφορείων. Αναφέρει επίσης ότι νέο μομέντουμ επίκειται στο Κυπριακό.

Η αγγλόγλωση “The Cyprus Daily” στο κύριο θέμα της με τίτλο «Υπό κράτηση ο Κιττής» γράφει ότι συνελήφθηκε χθες ο Πρόεδρος του ΔΣ της CyTA Στάθης Κιττής σε σχέση με το σκάνδαλο για την αγοραπωλησία  τ/κ γης στη Δρομολαξιά ενώ συνελήφθηκαν επίσης ο Γιάννης Σουρουλάς, Ανώτερος Διευθυντής Marketing της Cyta και ο αδελφός του, Γρηγόρης Σουρουλλάς, Κτηματολογικός λειτουργός. Εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης εναντίον του Ορέστη Βασιλείου, Γενικού Γραμματέα της ΕΠΟΕΤ-ΟΗΕ-ΣΕΚ, προϊστάμενου της Cytavision. Αναφέρει επίσης ότι οι αρχές θα διερευνήσουν καταγγελίες του ΑΚΕΛ περί μετατροπής κατασκηνώσεων σε «πεδία στρατιωτικών ασκήσεων». Γράφει αλλού ότι την πρώτη εβδομάδα του Οκτώβρη αναμένεται να ανακοινωθούν τα επίσημα προκαταρκτικά αποτελέσματα της επιβεβαιωτικής γεώτρησης.

(ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΧΡ)