Ο Κυπριακός Τύπος, 27 Σεπτεμβρίου 2013

Η χθεσινή ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και οι αναφορές του στο Κυπριακό αλλά και στην εμπλοκή μελών του ΣΑ στις διεργασίες για επίλυσή του, προβάλλεται σε όλες τις εφημερίδες σήμερα. Αλλα θέματα είναι η σημερινή συνάντηση του Προέδρου με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον, η ψήφιση στη Βουλή του νόμου για τον φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας με τον οποίο μένουν εκτός φορολογίας περιουσίες μέχρι 12.500 ευρώ,  το θέμα της αγοραπωλησίας τ/κ γης στη Δρομολαξιά, η υπόθεση βιασμού 13χρονης από μαθητές και η απόκτηση κυπριακής υπηκοότητας από ξένους.

 

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ετοιμος για λύση» γράφει ότι αποφασισμένος να εργαστεί για την επίτευξη λύσης του Κυπριακού δήλωσε χθες από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε ομιλία γεμάτη θετικά μηνύματα και μηνύματα για την επανένωση της πατρίδας μας. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι με την επιστροφή του Προέδρου στην Κύπρο αρχίζουν οι διεργασίες για τον διορισμό νέων ΔΣ στους ημικρατικούς οργανισμούς και τα πανεπιστήμια μετά το πράσινο φως της Βουλής. Επίσης, η «Α» γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ παραδέχθηκε ότι ήταν λάθος η κατάθεση των 234 χιλ. ευρώ στον λογαριασμό της Επαρχιακής Επιτροπής ΑΚΕΛ Λάρνακας, ωστόσο είπε ότι δεν υπάρχει κάτι επιλήψιμο.

 

«Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Ζητείται θεραπεία με … ηλεκτροσόκ» γράφει  στο κύριο της θέμα ότι αιφνιδίασε και πάλι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει «θεραπεία με ηλεκτροσόκ» στο Κυπριακό που να «ταρακουνήσει όλους», και ότι σε συνέντευξη Τύπου στα Ηνωμένα Εθνη αποκάλυψε ότι ισχυρές δυνάμεις στο ΣΑ του ΟΗΕ είναι έτοιμες να παρέμβουν στο Κυπριακό. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι στην Ελλάδα υπήρξε πανικός από την απειλή πραξικοπήματος σε κείμενο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο και καλούσε την Κυβέρνηση σε παραίτηση. Αλλού, η ‘Σ’ γράφει ότι στον Γενικό Εισαγγελέα παραπέμφθηκε η υπόθεση βιασμού της 13χρονης μαθήτριας από πέντε ανήλικους και ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι η νομοθεσία για τέτοιες περιπτώσεις είναι πεπαλαιωμένη.

 

 

«Ο Φιλελεύθερος» με κύριο τίτλο «Πολύς θόρυβος για το τίποτε» γράφει ότι ύστερα από πολλούς μήνες συζητήσεων, αντιπαραθέσεων και παρασκηνιακών διαβουλεύσεων η Βουλή ενέκρινε χθες και μάλιστα με τον εκπληκτικό αριθμό των 15 μόνο βουλευτών την τελική νομοθεσία για τον φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας με το αφορολόγητο να φθάνει μέχρι τις 12,5 χιλ. ευρώ και όφελος για τους πολίτες μόνον 2,7 εκατ. ευρώ. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποκάλυψε πως ισχυρές δυνάμεις του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν είναι απλά καλοί ακροατές αλλά προσπαθούν να κάνουν κάτι στο Κυπριακό. Επίσης, αναφέρει ότι η κυπριακή υπηκοότητα συνεχίζει να πουλά και ότι τις τελευταίες μέρες 15 Ρώσοι και Κινέζοι έγιναν Κύπριοι πολίτες.

 

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Τίποτα το επιλήψιμο για ΑΚΕΛ Λάρνακας» γράφει στο κύριο της θέμα ότι τη βεβαιότητα ότι δεν υπάρχει τίποτα το επιλήψιμο όσον αφορά την κατάθεση επιταγής από τον επιχειρηματία Νίκο Λίλλη σε λογαριασμό της Επαρχιακής Επιτροπής του ΑΚΕΛ Λάρνακας υπογράμμισε χθες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, συστήνοντας αναμονή μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες. Αλλού, γράφει ότι τέθηκε ενώπιον της Επιτροπής Υγείας της Βουλής το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού με την καταβολή τελών στα νοσοκομεία.  Επίσης, αναφέρει ότι η ομάδα της Ομόνοιας κινδυνεύει να μην περάσει τα κριτήρια Σεπτεμβρίου εάν δεν εξευρεθεί το ποσό των 700.000 ευρώ μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.

 

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» υπό τον τίτλο «Ο νόμος για τον φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας μόλις που πέρασε» γράφει ότι μόνο 15 ήταν οι βουλευτές που ψήφισαν υπέρ του νόμου για τον φόρο της ακίνητης ιδιοκτησίας ενώ η αποχή ήταν μεγάλη. Εξηγεί ότι με τον νέο νόμο οι περιουσίες με αξίες του 1980 που κοστολογούνται από 12,5 χιλ. ευρώ και κάτω είναι αφορολόγητες. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι μαθήτριες έκαναν χθες στη Βουλή επίδειξη ρούχων και αξεσουάρ με ανακυκλώσιμα υλικά. Αλλού, γράφει ότι ο ηθοποιός Σάμουελ Τζάκσον κάλεσε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να μιλά σωστά την αγγλική γλώσσα.

 

Η επίσης αγγλόγλωσση «The Cyprus Daily» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ελαφρύτερο βάρος» γράφει ότι χθες βράδυ η Βουλή έδωσε μια μικρή ανακούφιση σε 52,000 μικρο-ιδιοκτήτες σε ό,τι αφορά τον φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας αλλά παρά τα πολλά παρασκήνια και τις διαβουλεύσεις, το φορολογικό καθεστώς παραμένει ουσιαστικά αναλλοίωτο. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι μύθο, χαρακτήρισε  ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Λιανικού Εμπορίου, τις αναφορές ότι εξαιτίας της επέκτασης του ωραρίου των καταστημάτων αυξήθηκε η ανεργία και ισχυρίστηκε ότι χωρίς το διάταγμα η ανεργία θα ήταν μεγαλύτερη. Αλλού, γράφει ότι βουλευτές ζητούν να αναβληθεί η επιβολή κομίστρων για μαθητές στα λεωφορεία μέχρι το τέλος του έτους μέχρι να επανέλθουν για πλήρη ανατροπή της απόφασης.

 

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Η σκυτάλη στους Αμερικανούς» γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πορεύεται σήμερα στο δεύτερο σπουδαιότερο και σημαντικότερο πολιτικό γραφείο των ΗΠΑ, εκείνο του Αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν τον οποίο θα συναντήσει μετά από προσωπική πρόσκληση που του απηύθυνε. Αλλού, αναφέρει ότι σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας Πέτρο Πετρίδη, παρά την κρίση δεν υποβαθμίζονται οι ιατρικές υπηρεσίες. Ο Υπουργός είπε ακόμη ότι τέλος του 2015 εφαρμόζεται το ΓΕΣΥ. Επίσης, η εφημερίδα προβάλλει συνέντευξη στο ΚΥΠΕ του Κοσμήτορα της Ιατρικής Σχολής Κύπρου Ανδρέα Αδάμ, ο οποίος είπε ότι η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει πυρήνα ιατρικής επιστήμης στην Μέση Ανατολή.

 

Η εβδομαδιαία «Γνώμη» με  κύριο τίτλο «Εκ προμελέτης δίκες – παρωδία» γράφει ότι νέα ήθη στο σύστημα απόδοσης δικαιοσύνης του τόπου εισήχθησαν τους τελευταίους μήνες, με νομικούς κύκλους να εκφράζουν έντονες ανησυχίες για τους κινδύνους συναλλαγής με πολιτικές προεκτάσεις και σκοπιμότητες. Αλλού, η εφημερίδα αναφέρεται στο Κυπριακό και γράφει ότι βρίσκεται σε εφαρμογή το σχέδιο «Κωδικός Σταθερότητας» για κλείσιμο του Κυπριακού και ότι η επιβολή του θα γίνει με ‘θεραπεία ηλεκτροσόκ’. Επίσης, γράφει για αποκαλυπτικά στοιχεία που φέρεται να κατέχει το ελληνικό σώμα δίωξης οικονομικού εγκλήματος για τη χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής από εφοπλιστές, ανθρώπους της νύχτας και αρχιερείς πίσω από τον νεοναζισμό.

 

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Κυπριακό Ποντίκι» με κύριο τίτλο «Κτίζουν και άλλες φυλακές!» γράφει ότι οι Κεντρικές Φυλακές είναι χωρητικότητας 346 ατόμων και σήμερα οι κατάδικοι είναι 800, με τον αριθμό τους, συνεπεία οικονομικής κρίσης, να υπολογίζεται ότι θα φθάσει τα επόμενα χρόνια τις 5 χιλιάδες. Όπως αναφέρει, υπηρεσιακοί παράγοντες εισηγούνται στην Κυβέρνηση να προχωρήσει στην ανέγερση νέων εγκαταστάσεων. Αλλού, η εφημερίδα αναφέρεται στο Κυπριακό και γράφει ότι το τοπίο είναι θολό και αδιευκρίνιστο. Σε άλλο της θέμα γράφει για “σκάνδαλο στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου” και αναφέρει ότι “με τα λεφτά του κοσμάκη ό,τι θέλουν κάνουν χωρίς να είναι αναγκασμένοι να δίνουν σε κανέναν λογαριασμό”.

 

(ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΜΚ)