Συμφώνησαν ΗΠΑ- Ρωσία για τα χημικά της Συρίας

Σε συμφωνία για μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η οποία προβλέπει να τεθεί υπό διεθνή έλεγχο και να καταστραφεί το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας, κατέληξαν…
οι ΗΠΑ και η Ρωσία, μετά από βδομάδες διπλωματικών προσπαθειών.
Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Σαμάνθα Πάουερ, έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter ότι επιτεύχθηκε συμφωνία με τη Ρωσία για μια απόφαση «νομικά δεσμευτική» ώστε η Συρία να αναγκαστεί να παραδώσει τα χημικά όπλα που διαθέτει και πρόσθεσε ότι η απόφαση αυτή θα τεθεί σε ψηφοφορία στο δεκαπενταμελές ΣΑ το βράδυ της Πέμπτης (τοπική ώρα πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, ώρα Ελλάδας).
Και ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα κατέληξε σε μια συνεννόηση με την Ουάσιγκτον όσον αφορά μια απόφαση για το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας.
Αυτήν την ώρα το σχέδιο απόφασης συζητείται σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Δεν είναι, ωστόσο, σαφές εάν θα υπάρξει ψηφοφορία.
Στο πλευρό της αντιπολίτευσης οι «Φίλοι της Συρίας»
Εν τω μεταξύ, την αποφασιστικότητά της να ενισχύσει όλες τις πλευρές του Εθνικού Συνασπισμού της συριακής αντιπολίτευσης εξέφρασε η ομάδα «Φίλοι της Συρίας».
«Προκειμένου να καταστεί δυνατή η πολιτική μετάβαση και να υπάρξει μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση τόσο για το συριακό καθεστώς όσο και για τις εξτρεμιστικές ομάδες, είμαστε αποφασισμένοι να εμβαθύνουμε και να διευρύνουμε την υποστήριξή μας προς τον συνασπισμό», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ομάδα.
Η ομάδα «Φίλοι της Συρίας» αποτελείται κυρίως από δυτικές και Αραβικές χώρες και την Τουρκία.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters