Ελληνοκύπρια ανέλαβε ομοσπονδιακή δικαστής στην Αυστραλία

 

 

Μια άλλη σημαντική σελίδα στην ιστορία της κυπριακής πατριάς, και συνακόλουθα της ελληνικής Ομογένειας, στην Αυστραλία, γράφτηκε την περασμένη Δευτέρα το βράδυ. Σε τελετή στο Σίδνεϊ, ορκίστηκε και ανέλαβε καθήκοντα ως Ομοσπονδιακή Δικαστής της χώρας, η δεύτερης γενιάς ελληνοκύπρια, Melissa Perry.

Η κ. Perry είναι εγγονή Ελληνοκύπριου μετανάστη, που ήρθε στην Αυστραλία στη δεκαετία του 1920 και εργάστηκε ως λιμενεργάτης. Η καταγωγή του ήταν από την Έγκωμη. Το επώνυμό του ήταν Πιερή, και το άλλαξε σε Perry. Απ’ ό,τι μάθαμε, νυμφεύθηκε με αλλοεθνή, μάλλον Αγγλίδα. Ένα από τα παιδιά του ο Γιάννης, πατέρας της Melissa, έγινε κι εκείνος δικαστής (στο Supreme Court), και η κόρη ακολούθησε τα χνάρια του.

Melissa Perry.

Melissa Perry.

Η τελετή ορκωμοσίας ήταν καθ’ όλα συγκινητική όπως μας είπε ομογενειακός παράγοντας που παραβρέθηκε, και τουλάχιστον δύο φορές, οι ομιλητές που την παρουσίασαν αναφέρθηκαν στις κυπριακές ρίζες της.

Η κ. Perry τα τελευταία χρόνια ανέπτυξε πιο στενές σχέσεις με την κυπριακή παροικία, και μάλιστα έγινε και μέλος της Κυπριακής Κοινότητας της ΝΝΟ. Για την σταδιοδρομία της να αναφερθεί ότι πήρε το πτυχίο της στη Νομική από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας και το 1985 ορκίστηκε δικηγόρος (Solicitor και Barrister.

Αρχικά, εργάστηκε ως βοηθός δικαστών στη Νότια Αυστραλία. Ακολούθησαν και άλλες σπουδές, μέχρι που έγινε διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Cambridge. Η διατριβή της είχε θέμα το Διεθνές Δίκαιο και, μάλιστα, απέσπασε βραβείο. Το 1992 άρχισε να δικηγορεί, αναπτύσσοντας ειδίκευση στο Συνταγματικό και Διοικητικό Δίκαιο και σε θέματα με τους τίτλους ιθαγενείας για τους γηγενείς.

Το 2004 έλαβε τον τίτλο της νομικής συμβούλου του Στέμματος (Queen’s Counsel-QC) που σήμερα έχει μετονομασθεί σε Senior Counsel- SC. Πριν ένα χρόνο, οι περγαμηνές της ξεπέρασαν τα αυστραλιανά σύνορα, καθώς εισήχθη στους Δικηγορικούς της Αγγλίας και της Ουαλίας, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Έχει διδάξει, και συνεχίζει να διδάσκει σε πανεπιστήμια της Αυστραλίας και του εξωτερικού ενώ είναι μέλος διαφόρων νομικών και πανεπιστημιακών οργανώσεων. Στις ασχολίες της πέρα από τα νομικά, είναι σμηναγός στις εφεδρικές δυνάμεις της αυστραλιανής Αεροπορίας